• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

molinezje srebrne

Według mnie to są żaglopłetwe.

Molinezja żaglopłetwna
Występowanie: Wybrzeża Jukatanu(Meksyk i Ameryka Środkowa).
Wielkość:ok 12cm
Wygląd i dymorfizm: Ciało wydłużone, lekko wygrzbiecone. Podstawowym kolorem jest oliwkowo/zielony lub zielono/niebieski. Istnieje też forma albinotyczna o pomarańczowym kolorze ciała i czerwonych oczach. Samce posiadają gonopodium (narząd kopulacyjny) oraz bardzo dużą, wydłużoną płetwę grzbietową, od której kształtu pochodzi nazwa tej ryby. Samice mają mniej intensywne ubarwienie, oraz spokojniejszy charakter.
Zachowanie: Są to ryby bardzo żywe, w stosunku do innych gatunków ryb towarzyskie. W obrębie gatunku dochodzić może jednakże do kłótni. Zwłaszcza samce są wobec siebie zadziorne. Potrafią być również napastliwe w stosunku do samic. U mnie samica co kilka dni nie może wypłynąć spośród roślin, bo natychmiast jest ganiana po całym akwarium aż do utraty sił ( po prostu takie zaloty). Nawet tygodniowe młode są wobec siebie zadziorne i przeganiają się nawzajem, oraz toczą śmieszne pojedynki. Są to bardzo ciekawskie ryby, gdy np. uderzymy niechcący w akwarium, po chwili podpływają aby sprawdzić co się dzieje. A gdy wkłądamy rękę do zbiornika, musimy przygotować się na szczypnięcie w rękę. Molinezjom z racji swej ruchliwości zdarza się wyskakiwać z wody, dlatego też akwarium powinno być przykryte. Nieznaczy to jednak, że trzymają się one powierzchni wody. Są one obecne w każdej części akwarium, często zdarza się, że poszukują smakołyków na dnie w czym pomaga im wysuwany ryjek.
Polecam te rybki do każdego akwarium, o nie zbyt miękkiej wodzie, a towarzystwo jest równie ruchliwe i żywe co molinezje żaglopłetwe.
Wychów młodych:Ciąża trwa 2 miesiące, pod koniec tego okresu pojawia się plama ciążowa. Samica rodzi do 50 dosyć dużych młodych. Rosną one bardzo szybko, po miesiącu miały u mnie juz 2cm. Aby przeżyła większa ilość warto przenieść samicę przed porodem do oddzielnego akwarium lub umieścić w akwarium ogólnym dużą ilość roślin pływających, najlepiej wgłębki. Szczególnej opieki wymagają młode albinosy gdyż są bardzo delikatne.
Woda: Temperatura 25-30oC. Są bardzo wrażliwe na jakość wody. Należy ją często podmieniać oraz zapewnić dobrą filtrację i napowietrzanie. Jeżeli zapewniamy naszym rybom b. dobre warunki, a mimo wszystko, widzimy, że nie czują się one najlepiej, dodajmy do wody sól w ilości 1 łyżeczki na 10l wody. Niestety sól szkodzi roślinom, dlatego też sól dodałem tylko na samym początku. Teraz już tego nie robię a ryby są w dobrej formie. Woda powinna być twarda i zasadowa.
Akwarium: Powinno być dosyć duże. Ja jedną parę wraz z młodymi trzymam w 112l. Jest ono dosyć gęsto obsadzone roślinami, są też korzenie i kamienie, które służą zarówno do celów dekoracyjnych, jak i pomagają się ukryć samicy przed zbyt nachalnym samcem. Ponieważ młode żyją wraz z dorosłymi, to powierzchnia wody pokryta jest wgłębką, różdżycą, oraz moczarką.
Pokarm: Przyjmują każdy rodzaj. Suszony, żywy i mrożony. Ważne jest aby miały pokarm roślinny w postaci glonów oraz np: parzonej sałaty. Jeżeli tego nie otrzymują mogą niszczyć rośliny, u mnie była to kabomba. Warto dodać, że młode molinezje w ilości kilku nawet sztuk, mogą konkurować z niejednym glonojadem. U mnie chociaż glony występowały w dość dużych ilościach to zostały już po nich tylko wspomnienia. Mowa tu o glonach nitkowatych i zielonych kłębuszkach.

Skocz do: