6
Mam 100 litrowe akwarium i w sumie już wymieniałam w nim wodę, jednak jak się później dowiedziałam tomiałam szczęście, że rybki przeżyły.

Otóż odlałam trochę wody i w niej trzymałam rybki w misce z podłączonym filtrem. Pozostałą część wylałam, akwarium umyłam łącznie z kamykami, rolinami itp. Po nalaniu odczekałam około 2 godziny i przełożyłam rybki (tą wodę w której były też dolałam). Jak to jest z tą wodą przy wymianie? Ile powinno się czekać (ile woda powinna stać?) Ile wody powinno być "z poprzedniej tury"? Bo słyszałam, że woda w około 3/4 powinna być ta co była wcześniej - czy to prawda?
20
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy chodzi o podmianę części wody?
Jeśli tak, to wodę lej prosto z kranu. Woda nie musi być "odstana", ale oczywiście większość powieli opinię, że 24 godziny musi woda stać, bo nikt się nie zainteresuje i nie wyślę zapytania do odpowiedniego działu w sieciach wodociągowych, bo internet wie lepiej.
Ule wymienić? około 20-30%.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.11.2013, 01:20 {2} przez
Tyberiusz.)
64
Ja tam wole odstawić wodę na 24h a całej wody bo o tym piszesz nie wolno wymieniać. Wymieniaj jakieś 10 l tygodniowo a całej nie wolno.
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
2
Witam, ja ostatnio mialem plage slimaczkow, w akcie desperacji doszedlem do wniosku ze wyjme wszystko z awka domki filtr grzalke rosliny, wymylem je.. Jeden dzien bylo ok, ale niestety w piasku bylo ich ful wiec nastepnego ranka mialem juz na szybach plage... Slimaki heleny nie pomagaly. Tak wiec odlalem troche wody razem z rybami i krewetkami do innego zbiornika. A cale akwa tzn wyposazenie wymylem, zwirek wywalilem. Po wymyciu nowego zwirku, ulozylem go razem z wyposazeniem itd do akwa, zalalem woda z kranu i od razu wrzucilem rybki. Wszyscy zyja, akwa super. Wiec so sedna jakos tak czytam wiele wypowiedzi innych specjalistow od akwa i dziwie sie podejsciu. Wiekszosc z nich pewnie wypowie sie co zrobilem, jak moglem itp.
64
ciesz się że rybki przeżyły, zafundowałeś im niezłą katorgę przez jakiś czas.
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
6
A jak zatem powinno się prawidłowo postępować przy wymianie całej wody? Chcąc np, wymienić żwirek na nowy? I mam jeszcze jedno pytanie: niedługo będę się przeprowadzać. Chciałabym kupić nowe akwarium i przenieś do niego wszystkie rybki (już w nowym mieszkaniu). Jak zatem powinnam postąpić, aby rybkom nic nie zaszkodziło?
15
Odratuj jak najwięcej wody z dojrzałego akwarium i zachowaj filtr wraz z mediami. Na temat prawidłowego postępowania przy restarcie na pewno jest w sieci i tu na forum mnóstwo informacji.