• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PH odstanej wody.

Witam.
Nie chciało mi się wymyślać lepszekj nazwy tematu bo za mało znaków można wpisać Smile
Dzisiaj mam następujące pytanie do Was.
Czy ktoś z Was trzymał wodę do podmianek w beczce na dworze i wystawiał ją na działanie promieni słonecznych? Zawsze jak zaczyna się wiosna wynoszę na dwór 100l. czarną plastikową beczkę , napełniam wodą i zakręcam. Stawiam ją przy południowej ścianie i stoi sobie przed podmianką tydzień. Robię tak z kilku powodów:
- nie muszę podgrzewać wody do podmianek
- mam w kranie twardą wodę a przy dobrym słońcu temperatura wody dochodzi na pewno do 60"C (węglan wapnia jest w takiej temperaturze częściowo wytrącany)
- nie muszę wrzucać do akwarium szyszek tylko wrzucam garść do beki i z głowy.
Teraz pytanie do Was:
- Czy ktoś badał taką wodę? Chodzi mi głównie o ph. (sam nie robię pomiarów bo nie mam testów na ph)
Pierwszy raz w tym roku wykorzystałem wodę z tej beczki i neony nie wyglądały przez kilka godzin ciekawie.
Ciężko, szybko oddychały i ukrywały się.Reszta obsady bez zmian.

Test ph zooleka kosztuje 16 zł na 100 pomiarów.
Ph wody bym się nie martwił, bardziej co się z tą wodą chemicznie się dzieje w tej temperaturze.
A po co ją podgrzewać ? obniżenie temp. stymuluje porę deszczową i ryby chętnie przystępują do tarła.

trochę długo trzymasz tą wodę, nie tworzą sie sinice? Może jakieś bakterie wytworzyły toksynę z szyszek?

W akwarystyce pośpiech wskazany tylko przy ścieraniu wody z podłogi.

beczki z (szczególnie) czarnego i czerwonego tworzywa mogą uwalniać do wody szkodliwe substancje - kwestia barwnika dodawanego do tworzywa. Najlepsze beczki to bezbarwne, białe i żółte. Poza tym przy takim przegrzewaniu występują "głodowe" ilości tlenu w wodzie. Sprawdź czy woda nie ma nienaturalnego zapachu tworzywa.

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Powiem szczerze, że badałem tą wodę organoleptycznie po 4 dniach prażenia na słonku i była ok Wink
Woda smakuje jak z górskiego potoku Smile
Jedno wiem na pewno - krasnale po 2-3 podmianach od razu zaczynają się robić bielsze i się wycofują.
Co do testów ph - w moim przypadku to 21 zł w plecy bo zrobię 2-3 pomiary a później będzie zalegać w szufladzie co jej zasunąć już nie mogę.
To nie jest mój patent z wodą - właściciel sklepu zoologicznego robił to samo żeby pozbyć się trochę kamienia z wody.

(28.04.2013, 13:44)top2107 napisał(a):  beczki z (szczególnie) czarnego i czerwonego tworzywa mogą uwalniać do wody szkodliwe substancje - kwestia barwnika dodawanego do tworzywa. Najlepsze beczki to bezbarwne, białe i żółte. Poza tym przy takim przegrzewaniu występują "głodowe" ilości tlenu w wodzie. Sprawdź czy woda nie ma nienaturalnego zapachu tworzywa.
Jak byś kolego miał pojęcie o tworzywach sztucznych to byś tak nie pisał.
W tym czasie co kolega wiśnia pisał nie ma opcji czy białe tworzywo czy czerwone czy sraczkowe Big Grin Jak ma puścić chemikalia to puści. Jest wiele rodzajów tworzyw. Są tworzywa do spożywki i do innych celów więc jak używa beczki do celów spożywych (atest) to nie ma się o co bać.

Skocz do: