• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Założenie nowego akwa.

Witam.
Po kilku latach postanowiłem założyć ponownie akwarium. Zakupiłem zbiornik 112L razem z oświetleniem. Świetlówki 18w aqua-coral (fioletowa) + 18w aqua-relle (czerwona). Filtr kubełkowy zewnętrzny Unimax FZKN250. Akwarium zalane od około trzech tygodni niestety jeszcze bez roślin . Teraz moje pytanie. Jakie rośliny proponujecie i jaką obsadę ryb. Jestem niedoświadczony więc proszę o wyrozumiałość. Miałem kiedyś ryby ale teraz po wizycie w sklepie zoologicznym jestem w szoku że tak się akwarystyka rozwinęła.Zapomniałem napisać o grzałce Sera 300W z termostatem. Temperatura w zbiorniku 26. Podłoże żwir z wisły oczywiście wygotowany i wypłukany około 3-4cm.

Co do roślin to jak na początek możesz posadzić nurzańce,zwartki,rogatka.
Co do obsady to taki standard-5-7 kirysków,20 sztuk małej rybki ławicowej,do tego coś większego np parka ramirez,harem pretnika.
Grzałka za duża,150w spokojnie wystarczy.
Wymieniłbym jedną z świetlówek na białą 6500k.

"Tylko prawdziwa przyjaźń to potęga..."
Małe Malawi-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200-malawi-t-28348.html
Prawie Azja-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200l-azja-the-...867-9.html

Oświetleniu ujdzie.
Filtr bardzo dobry
Szkoda że roślin nie dałeś od razu, ryzyko glonów spore.
Grzałka też jest ok, skoro masz 300W to jeśli ma termostat to bez różnicy będzie się po prostu rzadziej włączać.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Po raz kolejny pytam się na jakiej podstawie proponujecie ludziom obsadę nie znając paramentów wody.
Kupi sobie te kiryski i mu zdechną jak ma twardą wodę.
Michał ryby i rośliny są żywe i mają swoje wymagania co do temperatury, pH i twardości wody.
Bez podstawowych informacji możesz sobie tam wpakować plastikowe roślinki i szklane rybki.
Polecam stronę dla początkujących www.akwa.aip.pl
aqua-coral należy wymienić na świetlówkę o barwie 6500K

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Kesi, ja mu żadnej obsady nie proponowałem Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: