• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oświetlenie do akwarium 54 L

Witam,
Mam pytanko, jakie oświetlenie dobrać do akwarium 54 L (60x30x33) widziałem różne świetlówki w rozmiarze 55 cm więc w sam raz by mi podeszły do mojej własnoręcznie zrobionej obudowy (długość 61 cm), problem w tym, że świetlówki o długości 55 cm są o nominalnej mocy 24 W, więc dla mojego akwa wypadałoby dać tylko jedną, by nie było zbyt wiele światła w przeliczeniu na 1 litr wody. Pytania brzmią: Jakie oświetlenie jest najlepsze? Jaka temperatura barwowa? Będę się musiał zdecydować tylko na jedną świetlówkę, więc wszelkiego rodzaju kombinacje odpadają. Chyba, że macie jakieś inne pomysły?
Zapraszam do dyskusjiSmile

Szacunek budzi nie to co przyjmujesz, a czego odmawiasz:)
alkopoligamia.com

Podaj jaki masz trzonek w świetlówce. 24W sugeruje, że masz T5. Co masz?
Świetlówka w granicach 4000-10000K będzie dobra.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Możesz dać też 14W ta sama długość. Ja na Twoim miejscu kupił bym jednak statecznik do 2x24w i na razie podłączył jedną a jak cię najdzie na roślinne to dołożysz drugą.

tak, mam T5, zapomniałem dopisaćSmile chciałbym coś przede wszystkim z uwagi na dobro roślin, gdyż ciągle mam ten sam problem, rośliny po tygodniu, dwóch ginąSad myślałem 10000K podobno ładne światło niebieskie, dobrze wpływa na rozrost roślinSmile teraz mam 2x14 6400K, strumień świetlny 1150lm, wskaźnik oddawania barw Ra=82 i jest bez szałuSad

alkopoligamia.com

Niestety światło to nie wszystko, ważne jest też nawożenie i CO2. Nie napisałeś też jakie masz rośliny. Jeśli masz 2x14W to nie wymagające i średnio wymagające rośliny przy odpowiednim nawożeniu powinny Ci ładnie rosnąć. Możesz spróbować zmienić świetlówki na 24W (niekiedy na stateczniku 2x14W działają) ale jeśli nie będziesz odpowiednio nawoził to wówczas możesz mieć problem z glonami.

Co do roślin, to przyznam, że jest skromnie, gdyż dopiero niedawno miałem restart zbiornika, po zmasowanym ataku glonów, na chwilę obecną mam 5 gałązatek, jedną moczarkę kanadyjską i jedną z roślin z gatunku Anubias, nie wiem dokładnie która, bo w moim mieście w sklepie zoologicznym niestety nie podają nazw roślinSad dobrze, że jest wujek GoogleSmile Co do nawożenia, jakiś czas temu używałem kuleczek do nawożenia, aplikowanych w podłoże, należy dodać, że mam piasek drobnoziarnisty, teraz zamówiłem w necie podobno kompleksowy nawóz do roślin rozpuszczany w wodzie i dozowany codziennie do zbiornika. Marzy mi się taki zbiornik jak ten: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=38901 pięknie zarośnięty, z licznymi zakamarkamiSmile co do moich stateczników, jak i całego oświetlenia, jest to samoróbka (stateczniki z żarówek energooszczędnych), więc nie obejdzie się raczej bez kupna statecznika 2x24W. Nawóz, na który czekam to Aqua Gainer, mam nadzieję, że pomoże w rozroście roślinSmile Przepraszam, że tak skaczę po tematach, ale o tej godzinie ciężko mi zebrać myśli do kupyWink

alkopoligamia.com

Skocz do: