• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pare pytań odnośnie chemii wody. Nowe akwarium

Witam
Chcę założyć akwarium (hodowałem już kiedyś rybki).
Zmierzyłem ph,kh,gh wody jaką mam w kranie...
pH 8,0-8,5
KH 13n
GH 19n
Wiem, że jest to woda dobra dla tanganiki i malawii, ale ja jednak wolałby, hodować neonki inessa, które potrzebują wody o pH 7, czytałem trochę o tym wszystkim, wiem że wysokie KH utrudnia obniżenie pH. Do tego GH jest strasznie wysokie, dla neonów o około 2x za wysokie...
I mam pytanie:
1. Czy opłaca mi się zabawa w filtr RO przy akwarium 126l ?
2. Koszta takiego filtra są wysokie, czy zwracają się szybko?
3. I na ile taki filtr starcza? Czy zużywa się cały filtr, czy wymienia się tylko wkłady Smile?
4. A może są inne sposoby na zbicie GH i KH ?

P.S.
Przeglądałem tutaj wątki, ale mam mały mętlik w głowie, będę wdzięczny za wszelkie przydatne informacje Smile

Przy takiej kranówce jak Ty masz chcąc mieć miękką wodę przy każdym akwarium warto zainwestować w filtr RO.To najprostszy sposób na obniżenie twardości.Nie potrzeba kupować super wypasionych filtrów typu RO4....itd.W zupełności wystarczy Ci akwarystyczne RO3.Cena to ok.130zł.Dla jednego dużo,dla drugiego znośnie.Sam musisz zdecydować.
Używam takiego filtra od 21 miesięcy i o dziwo jeszcze nic nie wymieniałem.Ostatnio na innym forum dyskutowaliśmy o trwałości tego typu filtrów.Bywa różnie,są tacy co wymieniają wkłady co pół roku,membranę co rok i tacy jak ja którzy jeszcze nic nie wymieniali.
Okresowo sprawdzam wodę po przefiltrowaniu i dopóki twardości są bliskie zeru nie widzę potrzeby wymieniania czegokolwiek.
Filtra używam raz w tygodniu,do tej pory uzyskałem ok.3000l czystego RO.

Dobra trochę jeszcze się dokształciłem w dziedzinie filtrów RO, ale mam jeszce 1 pytanie Smile
Czy taki filtr RO można podłączyć do kranu? Mam po prostu w kuchni filtr domowy, i mało miejsca w szafce pod kuchennym zlewem.. i czy woda nie ucieknie z takiego filtra w żaden sposób po zalaniu go wodą i zakorkowaniu wężyków? chodzi mi o to że ta membrana ma być cały czas mokra Smile
Co do ceny takiego filtra, to do 200zł przeżyję, czego się nie robi dla rybek Smile)
aha, i jakbym podłączył taki filtr do kranu to jakby wyglądała jego praca? Musiałbym zalać, poczekać aż odfiltruje to co złe w wodzie i potem znowu zalać i tak w kółko czy odkręcić kran i pozwolić by wlewała się w niego bieżąca woda Smile ?

Na zasilaniu baterii w zimną wodę musisz zainstalować trójnik i podłączyć filtr RO.
Ja mam filtr w tzw.wersji"mobilnej". Czyli po przeprowadzeniu filtracji filtr jest odłączany i chowany w sekretne miejsce.Zasilanie podłączyłem do spłuczki kibelka i tyle.
Zawsze po zakończeniu filtracji z wężyków wycieknie trochę wody,jednak nie na tyle dużo żeby wyschła membrana.
PW

przy takiej twardej wodzie musisz się liczyć ze sporym odpadem wody

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Skocz do: