• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

oświetlenie aku 120/60/50 360 l

Jak zwykle dopiero po zakupie okazało się, że to nie to. Obudowa plastikowa z dwiema świetlówkami 2 X 15 W. Stanowczo za mało. Rybki i rośliny prezentują się nieźle. Jednak roślinki nie rosną. Czytałem dużo na temat oświetlenia na forach ale jak wspomniałem już po zakupie. Znalazłem nawet możliwość przeróbki pokrywy i dodanie kolejnych dwóch świetlówek. Nie wiem jednak czy to ma sens. Myślę również o zrobieniu samemu obudowy z płyty i wówczas będzie możliwość zastosowania praktycznie każdego rodzaju oświetlenia. Ponadto wg mojej oceny obudowa plastikowa nie jest praktyczna.
Ps. nie dodałem, że akwarystyką zajmuje się od 2 lat, jednak wciąż nieudolnie.[/font]
Za pomoc w rozwiązaniu problemu z góry dziękujeSmile
Przepraszam pomyliłem się jest 2X30 W

Rozumiem że w nazwie tematu podałeś wymiary akwarium.....
Jeśli chodzi o roślinki to samo światło nie wystarczy ważne jest też: -podłoże(żwir)
-nawożenie
-obsada akwarium
Jeśli masz możliwość przeróbki pokrywy to działaj.
Jeśli masz już 2x30w to spokojnie mógłbyś dorzucić drugie 2x30w.
P.S. Pamiętaj że jest opcja "edytuj posta"

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Oki wielkie dzięki, jestem nowicjuszem również wśród forumowiczów. Szukam kompletów aby zakupić i zamontować. Na jakie świetlówki zamienić te febryczne i dwie nowe które dołożę. Czy 120 WAT wystarczy dla prawidłowego rozwoju. Jutro zakupię nawóz i zobaczę czy to będzie działać. Osoba od której kupiłem rośliny poleciła mi Planta Gainer PRO Hydro Mineral i Planta Gainer Pro Micro I Planta Gainer Pro Macro.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na podpowiedzi.

Pg micro i hydromineral są do Ro.Jakie masz/zamierzasz mieć gatunki roślin?

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Rośliny zakupiłem z tego ogłoszenia. Nie znam się na tych nazwach. Oprócz tych roślin mam jeszcze Kryptokorynę gigantyczne rozmiary. Jedyna roślina która tak naprawdę u mnie rośnie.

http://www.allegro.pl/item542701652_zest...99_zl.html

Niektóre dość wyamgające.Dobrze by było jakbyś zastosował HQI, bo zbiorniczek dość głęboki.Przydałaby się też butla CO2.Jeżeli nie chcesz tyle inwestować to zmodernizuj oświetlenie i zostaw sobie same mało wymagają.ce gatunki.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Witam chciałbym się dowiedzieć czy kupiłem dobre świetlówki do mojego 360 l akwarium..

Wiec tak są to: Sylvania GROLUX oraz Sylvania Daylightstar oby dwie są to świetlówki 30W?

Dobre, ale za mało światła.
Powinno być 0,5W/l dla niewymagających roślin.
Czyli powinieneś mieć świetlówki o łącznej mocy 180W
Można dołożyć świetlówki T5-54W

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

A czy oprócz mocy nie powinno się brać pod uwagę ilość emitowanego światła. Są żarówki emitujące różne długości i wydaje mi się iż nie powinno sie przeliczać tylko na W bo według mnie jedne żarówki mocy wiekszej emitują mniejszą ilość światła niż niektóre lepsze.?

Tutaj masz to ładnie wyjaśnione -> http://strony.aster.pl/faolan/lumeny.htm

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Skocz do: