• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Montaż wentylatora w pokrywie akwarium

Witam wszystkich,

jeśli u kogoś występuje problem zbyt wysokiej temperatury w zbiorniku proponuję przeprowadzenie stosunkowo niedrogiej modyfikacji zbiornika, a dokładniej jego pokrywy.

Na początku zaznaczę, iż WERSALIKÓW używałem w sytuacji, gdy chciałem dołączyć link do zdjęcia/aukcji/witryny.

W tym celu potrzebne nam będzie (co najmniej):
- POKRYWA DO AKWARIUM;
- wiertarka;
- WENTYLATOR KOMPUTEROWY;
- ZASILACZ 12V;
- WTYCZKA(do podłączenia do zasilacza);
- koszulki termokurczliwe;
- lutownica;
- cyna;
- kalafonia;
- mały pilnik;
- 2 śruby M4 wraz z nakrętkami.

Najlepiej zamontować wentylator jak najdalej od tafli wody, ja skorzystałem z wnęki wewnętrznej w pokrywie i dlatego zmieścił mi się jedynie wentylator 60mm ale pewnie im większy tym lepszy.

Na początek trzeba znaleźć odpowiednie miejsce dla wentylatora i zaznaczyć miejsca dla otworów montażowych. Wystarczy dwa po przekątnej wentylatora, przez które musi być przelot dla śrub M4.

Pomiędzy tymi otworami należy zrobić kilka otworów przez które będzie dostarczane chłodniejsze powietrze do akwarium, aby uzyskać wygląd w miarę estetyczny, dobrze byłoby nawiercić te otwory stosunkowo równo. Ja do pomocy w równomiernym rozmieszczeniu otworów skorzystałem ze zwykłego TŁUCZKA DO ZIEMNIAKÓW.

Po nawierceniu wszystkich potrzebnych otworów pilnikiem wykonujemy fazki na krawędzi otworów, dzięki czemu nie wbije nam się w palec żadna plastikowa drzazga.

Następnie bierzemy się za wentylator. Przeważnie wychodzą z niego trzy przewody: czerwony, czarny i żółty. Żółtego nie potrzebujemy, więc możemy go obciąć, natomiast pozostałe dwa montujemy do zakupionej wcześniej wtyczki, która będzie pasowała do końcówki zasilacza. Przewody zasilające wentylatora powinny zostać przepuszczone przez jeden z wcześniej wywierconych w pokrywie otworów. Jeśli komuś zależy na jako takiej estetyce to proponuję zastosować koszulki termokurczliwe.

Podłączamy wentylator do zasilacza i to w zasadzie wszystko.

Ja zakupiłem zakupiłem ZASILACZ z możliwością regulacji napięcia (3, 4.5, 6, 7.5, 9, 12V) dzięki czemu poprzez jego zmniejszenie mogę wpływać na szybkość pracy (prędkość obrotową) wentylatora.

Po zakończeniu prac od góry pokrywa wygląda mniej więcej tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf22...012d3.html

Od środka natomiast tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/282b...c652d.html

Konstruktywna krytyka i pomysły racjonalizatorskie oraz wszelkie pytania mile widziane.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

mattoid napisał(a):Witam wszystkich,

jeśli u kogoś występuje problem zbyt wysokiej temperatury w zbiorniku proponuję przeprowadzenie stosunkowo niedrogiej modyfikacji zbiornika, a dokładniej jego pokrywy.

Na początku zaznaczę, iż WERSALIKÓW używałem w sytuacji, gdy chciałem dołączyć link do zdjęcia/aukcji/witryny.

W tym celu potrzebne nam będzie (co najmniej):
- POKRYWA DO AKWARIUM;
- wiertarka;
- WENTYLATOR KOMPUTEROWY;
- ZASILACZ 12V;
- WTYCZKA(do podłączenia do zasilacza);
- koszulki termokurczliwe;
- lutownica;
- cyna;
- kalafonia;
- mały pilnik;
- 2 śruby M4 wraz z nakrętkami.

Najlepiej zamontować wentylator jak najdalej od tafli wody, ja skorzystałem z wnęki wewnętrznej w pokrywie i dlatego zmieścił mi się jedynie wentylator 60mm ale pewnie im większy tym lepszy.

Na początek trzeba znaleźć odpowiednie miejsce dla wentylatora i zaznaczyć miejsca dla otworów montażowych. Wystarczy dwa po przekątnej wentylatora, przez które musi być przelot dla śrub M4.

Pomiędzy tymi otworami należy zrobić kilka otworów przez które będzie dostarczane chłodniejsze powietrze do akwarium, aby uzyskać wygląd w miarę estetyczny, dobrze byłoby nawiercić te otwory stosunkowo równo. Ja do pomocy w równomiernym rozmieszczeniu otworów skorzystałem ze zwykłego TŁUCZKA DO ZIEMNIAKÓW.

Po nawierceniu wszystkich potrzebnych otworów pilnikiem wykonujemy fazki na krawędzi otworów, dzięki czemu nie wbije nam się w palec żadna plastikowa drzazga.

Następnie bierzemy się za wentylator. Przeważnie wychodzą z niego trzy przewody: czerwony, czarny i żółty. Żółtego nie potrzebujemy, więc możemy go obciąć, natomiast pozostałe dwa montujemy do zakupionej wcześniej wtyczki, która będzie pasowała do końcówki zasilacza. Przewody zasilające wentylatora powinny zostać przepuszczone przez jeden z wcześniej wywierconych w pokrywie otworów. Jeśli komuś zależy na jako takiej estetyce to proponuję zastosować koszulki termokurczliwe.

Podłączamy wentylator do zasilacza i to w zasadzie wszystko.

Ja zakupiłem zakupiłem ZASILACZ z możliwością regulacji napięcia (3, 4.5, 6, 7.5, 9, 12V) dzięki czemu poprzez jego zmniejszenie mogę wpływać na szybkość pracy (prędkość obrotową) wentylatora.

Po zakończeniu prac od góry pokrywa wygląda mniej więcej tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf22...012d3.html

Od środka natomiast tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/282b...c652d.html

Konstruktywna krytyka i pomysły racjonalizatorskie oraz wszelkie pytania mile widziane.

witam
jedna rada, chodz to tylko 12V to uszczelnij w okół przewodów sylikonem
pozdro

borysjaworzno napisał(a):witam
pozdro

Możesz uzasadnić Swoją poradę?

126 L

mattoid napisał(a):
borysjaworzno napisał(a):witam
pozdro

Możesz uzasadnić Swoją poradę?

każda instalacja od 0,1V- 6.000 V jak dostanie wody to ma zwarcie, jak ma zwarcie to może się spalic. Szkoda wentylatorka , jak się spali . Woda pod pokrywą się skrapla itd

borysjaworzno napisał(a):każda instalacja od 0,1V- 6.000 V jak dostanie wody to ma zwarcie, jak ma zwarcie to może się spalic. Szkoda wentylatorka , jak się spali . Woda pod pokrywą się skrapla itd

Samo dostanie się wody nie powoduje zwarcia. Woda musi się jeszcze znaleźć w odpowiednim miejscu. W tym przypadku nie ma mowy o obecności wody w tych odpowiednich miejscach. Nie będę bawił się silikonem, bo nie ma takiej potrzeby.

126 L

Wiatrak zasysa do środka powietrze wy wysysa na zewnątrz ? Bo chyba lepiej jak zasysa do środka Wink

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=562021
Zarabiaj pieniądze z reklam wyświetlanych na Twoim komputerze
pomogę Ci w zdobyciu poleconych i wypromowaniu siebie oraz jak uzyskać większą ilość punktów pisz na gg 7889658. Strona w języku polskim.

Dokładnie tak jest zamontowany. Zasysa "suche" powietrze, które wypiera nagromadzoną parę wodną. Dzięki montażowi wentylatora obniżyłem temperaturę panującą w zbiorniku z 28-29 st. C do około 26 st. C. Czasem jest trochę mniej, czasem nieco więcej ale wahania nie są większe niż jakieś 0,5 st. C.

126 L

Acha, a może polecasz coś jak obniżyć latem temperaturę ? w pokoju 28 stopni C a w zbiorniku 30 - 32. Myślę o jakiejś nie dużej klimie bo pokój mam ok. 27 m2 tylko, że to wydatek a nie mam jak wystawić tej paki za okno. A takim wentylatorkiem to chyba w takich warunkach nie obniżę do 25 stopni C Wink

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=562021
Zarabiaj pieniądze z reklam wyświetlanych na Twoim komputerze
pomogę Ci w zdobyciu poleconych i wypromowaniu siebie oraz jak uzyskać większą ilość punktów pisz na gg 7889658. Strona w języku polskim.

słuchaj ogólnie dobry pomysł myslałem nad tym, ale teraz juz wiem, że to cos da mam podobny problem mam bardzo ciepło w pokoju a w akwa to juz w dzien 29 a w nocy 28 stopni niemoge tego zbić.
Może Twój pomysl da rade , tylko teraz moje pytanie....
nie lepiej dwa takie wietraczki z czego jeden zasysa a drugi wdmuchuje....? Coś na zasadzie obudowy komputerowej tam wszystko taj działa i jest dobrze.

ja też myślałem nad montażem dwóch wentylatorów, ale chciałbym zamontować także jakiś filtr przeciw kurzowi bo mieszkam na śląsku i z mebli praktycznie dziennie go by trzeba było ścierać i zastanawiam się właśnie z czego taki filtr trzeba było by zrobić, a i jakiej wielkości by musiał być te wentylatory bo ja mam stosunkowo małą pokrywę z akwa

Skocz do: