• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

380l jaka obsada

Czuje że to kolejny temat "z dupy" mam nadzieje że nie za wulgarnieSmile

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Ja tam lubię sobie w takich tematach podyskutować ^^
Ale wkurza mnie to że ludzie przychodzą np. "Chce założyć akwarium piardyliard litrów itd. Jaką obsadę proponujecie"
Autor nie podaje żadnych informacji o basenie (filtry, światło, podłoże itd) i po otrzymaniu odpowiedzi(także porady że trzeba dużo czytać)znika z forum a po miesiącu bądź dwóch robi temat że ma problem kolejny bo mu krzoki nie rosną albo ryby nie chcą żryć i przechodzi przez wszystkie największe porażki a potem dopiero bierze się za czytanie, restartuje zbiornik i zakłada go od nowa, tym razem już należycie i wie jak i co go może spotkać.
Więc znowu powiedzenie się sprawdza "Kto oszczędza - płaci dwa razy"

(24.06.2014, 08:01)Limak napisał(a):  
(23.06.2014, 11:45)pablo83 napisał(a):  Dokupić z 20szt neonków, z 3 kiryski (takie same) i powiedzmy gupików tak by wyszła proporcja 6samców i 2samice. Dno wysypać drobnym żwirem 4cm z przodu i około 7cm z tyłu drobność około3...5mm.
Wybacz, ale jeśli masz dawać takie rady to się wstrzymaj Smile
Jak Ty chcesz łączyć neony z gupikami, przecież te dwa gatunki mają zupełnie inne wymagania co do parametrów, nie da się tego pogodzić.
Żwir dla kirysków? Przecież podstawą u tych ryb jest piasek i TYLKO piasek o granulacji max 1mm, piach jest dla nich niezbędny dla zdrowia i higieny!
Ta i co jeszcze powiesz? że sportowe auto nie jest na nasze drogi a jednak jeżdżą i to często gęsto? Bo gupiki i neonki to aż tak arcy trudne rybki że wymagają nie wiadomo co że nie można ich łączyć w tym samym zbiorniku? A co do kirysków to u mnie pięknie żyły 8 lat w zwyczajnym żwirku ze sklepu o ziarnistości 3...5mm i jakoś nie widziałem objawów że jest im zle.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

To ja Ci odpowiem, że faktycznie jeżdżą u nas sportowe auta, tylko po co skoro prawie nigdzie poza autostradami nie mogą się rozpędzić?
A wracając do akwarium, to Twój sposób myślenia uważam za błędny z założenia, a dlaczego?
Dlatego, że co innego jest zapewnić warunki w których ryby "tylko" przeżyją a co innego stworzyć im optymalne warunki, możliwie podobne do naturalnych, w których będą się czuły dobrze. Moim zdaniem ta różnica świadczy o tym czy jesteś akwarystą czy tylko posiadaczem akwarium.
Mówisz, że Twoim rybom nie było źle - bardzo możliwe że faktycznie było im ok, ale nie wmówisz mi, że kiryski nie wolałyby piasku lub neony miękkiej i kwaśnej a gupiki twardej i zasadowej wody - tysięcy lat ewolucji nie oszukasz i wymagań tych ryb nie powinno się lekceważyć.
Dla przykładu to Ty też możesz żyć w pokoju 2x2 całe życie, i pewnie też przeżyjesz ale komfort tego życia chyba nie będzie za wysoki Smile

Przepraszam autora tematu za obie swoje dygresje w tym temacie, już nic nie powiem i nie będę zaśmiecał Wink

Pozdrawiam!
Kamil.

[160L] BYŁO - Ap. borelli, M. Ramirezi, H. amandae, C. habrosus, Otoski...
JEST - Tanganika - N. multifasciatus, N. caudopunctatus Kapampa, J. ornatus :D

no cóż sporo dramatyzmu, ale trudno się z Limakiem nie zgodzić

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Nie no oczywiście racja Limak że celem akwarysty jest zapewnienie mieszkańcom wodnego świata ich naturalnego środowiska jednak te neonki i gupiki to najłatwiejsze w hodowli rybki i dla tego można je razem trzymać, owszem ze względu na swoje potrzeby mają takie a nie inne wymagania. Nikt tutaj nikomu nie chce zaproponować trzymania ryb agresywnych z Japonii z drobnymi rybkami z Ameryki, tak samo jak nie potwierdzam możliwości "uprawy" złotej rybki czy bojownika w kuli bo to jest barbarzyństwo.

Przesiadka... [Progress <Complete>] Szukam Akwarystów z Dolnośląskiego. Kontakt prv http://www.akwaswiat.net/-180l-typowy-kl...38954.html

Cytat:A co do kirysków to u mnie pięknie żyły 8 lat w zwyczajnym żwirku ze sklepu o ziarnistości 3...5mm i jakoś nie widziałem objawów że jest im zle.

żyć żyły ale co to za życie?? Ty boso po kamieniach też dasz radę chodzić całe życie ale czy to przyjemne? co kto lubi

"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"

[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]

Witam przepraszam że nie odp ale czasu brak. światło jest kiepskie jakaś jarzeniówka filtr przyjedzie dziś jest jakiś obiegowy czy też przepływowy - przepraszam z góry za brak wiedzy. Szczegóły podam jak zobaczę jest z drugiej ręki od znajomych, którzy mieli akwarium o takim samym litrażu . Zakupiłam żwir i piasek z przewagą piasku. Chciałam dać załącznik ale nie bardzo chciał się załadować .
Z jednej strony jest piach a z drugiej piach ze żwirem tak aby ryb mogły zdecydować gdzie lepiej. Co więcej mogę w tej chwili powiedzieć trochę korzeni , tło strukturalne z włókna szklanego.
No i będę czytać i się szkolić Wink pozdrawiam wszystkich i dziękuje

Skocz do: