• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bielejące płetwy u Razbor

Dziś zauważyłam niepokojące początki jakiejś nieznanej mi choroby. Objawy jak w temacie i na fotkach: płetwy ryb robią się mleczno-białe, coś jakby postrzępiona płetwa grzbietowa u starszej ryby. Narazie chorują dwie sztuki. Chore osobniki nie są zbytnio zainteresowane jedzeniem i pływają wyraźnie osobno od reszty stada.
Dokładne parametry wody nie są mi znane.
Temp. 25 stopni.
Podmiany raz w tygodniu 15-20% odstanej.
Obsada: 26x Razbora klinowa; 4x Piskorek sumatrzański; 1x Bojek; xx krewetki RC; 7x Otosek;2x Heleny i takie tam ślimaki.
Akwa 80l.
Kupa roślin.
Nie leję żadnych uzdatniaczy ani innych cudów. Tylko symfonia złota[raz dziennie1-2 krople] i EC[gdy nie działa bimbrownia lub niedomaga] jako nawozy dla roślin. Podaję CO2 z bimbrowni.
Filtr Fan 2 aquaela.
Reszta obsady wygląda na zdrową, ale widzę że skoro 2 razbory chorują to musi być cuś zakaźnego.
Czym leczyć- nie mam pojęcia. Nie umiem tego przypisać do żadnej konkretnej znanej mi zarazy, może ktoś wie co to jest jak się rozwija i jak to wyleczyć ?

Załączone pliki Miniatury

Wygląda to jak początek martwicy płetw.

Ja z bystrzykami kolumbijskimi miałem podobny problem. Tylko u mnie dodaatkowo bieleją im oczy. Też napisałem temat w dziale choroby i odzew był jeszcze gorszy bo zero pomocy. Zaobserwowałeś braki w płetwach. Ile to trwa u Ciebie? U bystrzyków płetwy bielały jakieś 4-8 dni a później inastępowały ubytki (tylko na płetwach ogonowych). Po jakimś czasie odrastały i problem powracał z powrotem.
Może to od bimbrowni? Może wahania ph mają z tym coś wspólnego.

Hmmm skoro tak wygląda martwica płetw to zaczynam kąpiel w błękicie. Narazie nic innego nie mam, a wyczytałam, że się nadaje. Jakby nie pomogło , będę dalej marudzić. Bez odbioru Smile

Błękit nie za bardzo. Trypaflavin lepiej. Co do wyglądu martwicy to tutaj masz opis ze stronki producenta preparatów akwarystycznych - "Początkowo występuje biały nalot na brzegach płetw, następnie ubytki pomiędzy promieniami. Szczególnie można zauważyć zniszczenie płetwy ogonowej, która w zaawansowanym stadium choroby odpada przy nasadzie. Następuje zmniejszenie łaknienia, kołyszące ruchy, śnięcie małych ryb."

Przypuszczam że przyczyną mógł być zasyfiony filtr. Dziś go wyczyściłam, łał ale tego było. Mam nadzieje że tym sposobem zapobiegnę dalszej zarazie. Leję CMF bo jest bakteriobójczy a to wywołują bakterie. Zieleni malachitowej nie wleję bo mam krewetki. Jeśli rybom się nie polepszy do poniedziałku kupię trypaflavin jak poleciłeś.

Czekam na dobre wieści Wink

No myślę, że skoro od paru tygodni żadna razbora już nie pada to problem zażegnany... Wieści miały być dobre, ale wyszło jak zwykle. Z 26 razbor (tylko i wyłącznie; inne gatunki ryb zamieszkujących akwarium nie były dotknięte chorobą) przetrwała dokładnie połowa. Przypuszczalnie była to martwica płetw - choroba atakowała najpierw płetwy (tylną lub brzuszne), potem całe ciało (robiły się paskudne rany) ryby która w przeciągu 2-4 dni padała. Pomógł produkt Sery, bakteriobójczy; niestety nie mogłam go podać od razu po stwierdzeniu zakażenia u ryb, bo nie mieli go w miejscowym sklepie. Zwłoka kosztowała mnie śmierć 13 razbor Sad Kuracja trwała ponad dwa tygodnie i koniec końców, coś tam przeżyło. Obawiałam się bardzo o krewetki, ale nie zauważyłam podczas, ani po kuracji niczego niepokojącego.
Bojownik - ryba o długich płetwach była chorobie obojętna, a dostało się akurat ławicowcom...bardzo mnie to dziwi lecz nie mam żadnego sensownego wytłumaczenia na to zjawisko.

To the people asking about waste management what can you recycle, only recycle, waste over, new trash service, local dumpsite, rubbish waste disposal, waste and management, solution to waste, project waste, waste sorting facility, I highly recommend this view website about waste management blog or waste pick up services near me, bulky waste management, waste & recycling services, we haul away, over waste, give me waste management, work waste, best way to get rid of rubbish, authorised waste collector, collection and recycling, not forgetting sites such as this top waste management tips bearing in mind landfill recycling near me, waste mitigation, use recycling, get rid of waste, landfill number, rubbish collectors near me, process of getting rid of waste, landfill close, waste management service area, waste management companies in us, not to mention this description on waste management tips which is also great. Also, have a look at this cool waste management site on top of rubbish uplift, waste collection system, removal waste, construction rubbish, local trash service, recycling recyclies, our waste, recycle into, get waste, landfill removal, on top of this more helpful hints on waste management tips alongside all no recycling collection, rubbish disposal services, waste management material recovery facility, commercial waste haulers, follow your waste, click here about on top of waste pick up services near me, close landfill, ano ang waste disposal, recycle options, if you recycle, for good measure. Check more @ Awesome Chinese Furniture Manufacturer Website 177dbfb

For the people asking about potassium hydroxide ph up, aquaponics setup cost, matala mat, aquaponics business, aquaponics what is it, aquaculture online courses, hydroponic workshop, aquaponic system malaysia, aquaponics workshop, tray seed, I highly recommend this excellent Afraponix aquaponics forum or salmon fingerlings for sale, hydroponic farming course online, easy test aquarium, water test set, jebao eco, aquaponics ibc, catfish aquaponics, aquaponics supplies, plants for aquaponics fish tank, koi water filter, alongside all this check this out about Afraponix aquaponics site not to mention hydroponic farming training online, nft system aquaponics, bell siphon diagram, pond fish food dispenser, manual fish feeder, jebao 10000, aquaponics fish tank design, types of pond filters, fish tank hydroponics system, auto fish feeder for aquarium, and don't forget this continue reading this for Afraponix aquaponics blog which is also great. Also, have a look at this click here on Afraponix aquaponics link bearing in mind mechanical pond filter, best koi pond filter, grower feeds for tilapia, aquaponic grow beds for sale, hydroponic training courses, aquaponics course online, jebao dosing pump 3.4, jebao doser, aquaponics aquarium setup, aquaponics plants to grow, together with this learn more here about Afraponix aquaponics site not to mention best pond filter media, hydroponic float trays, wifi dosing pump, aquaponics biofilter design, jebao 15000, bonuses for not to mention aquaponics yield, indoor aquaponics fish tank, jebao jecod, aquaponic agriculture, aquaponics equipment list, for good measure. Check more @ Top Rated Chinese Wardrobe Manufacturer Website 4dd1917

Skocz do: