• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

chora welonka

Witam!

moje akwarium 54l 1 welonka filtr, bez grzałki
chciałam dokupić drugą żeby nie była samotna i w środę mama mi przyniosła, ale niestety jest jakaś chora.Wpuściłam ją od razu ( teraz już wiem że to żle) ale moja welonka zaczęła ją skubać. Od początku miała bardzo przyległą płetwę grzbietową i taki czarny znaczek na niej. Dałam ją do oddzielnego akwarium (niestety kuli bo nie mam innego dodatkowego) na początku nic nie jadłą i tylko siedzi na dnie bardz rzadko próbuje się ruszyć. DZiś trochę zjadła. ma biały "dzióbek" i jakby sklejone płetwy. Nie potrafię jej zdiagnozować > Błagam pomocy, jestem początkująca !!

To że początkująca to widać. Wiesz że 'Welonki' nie są rybami akwariowymi?

Takich przypadków było na forum setki, proponuję poszukać i zastanowić się co dalej z rybkami...
http://www.akwaswiat.net/search.php?acti...order=desc

(28.01.2011, 17:17)Joanna! napisał(a):  Witam!

moje akwarium 54l 1 welonka filtr, bez grzałki
chciałam dokupić drugą żeby nie była samotna i w środę mama mi przyniosła, ale niestety jest jakaś chora.Wpuściłam ją od razu ( teraz już wiem że to żle) ale moja welonka zaczęła ją skubać. Od początku miała bardzo przyległą płetwę grzbietową i taki czarny znaczek na niej. Dałam ją do oddzielnego akwarium (niestety kuli bo nie mam innego dodatkowego) na początku nic nie jadłą i tylko siedzi na dnie bardz rzadko próbuje się ruszyć. DZiś trochę zjadła. ma biały "dzióbek" i jakby sklejone płetwy. Nie potrafię jej zdiagnozować > Błagam pomocy, jestem początkująca !!

Kup taki lek "MFC", delikatnie wyciągnij jej pyszczek z wody i wylej na nią kilka kropelek tego leku.
Jaka duża jest ta kula? Poszukaj jakiegoś słoika, może będzie większy. Jak się wyleczy to włóż ja do akwarium i zaczynaj odkładać kasę na akwarium 200l. Wiem ze teraz są małe, ale jak będą mieć 20cm to im będzie ciasno w akwarium np. 100l. Lepiej od razu kupić duże akwarium, niż wydawać kasę na mniejsze.

(28.01.2011, 18:03)Ryukin napisał(a):  Kup taki lek "MFC", delikatnie wyciągnij jej pyszczek z wody i wylej na nią kilka kropelek tego leku.
Jaka duża jest ta kula? Poszukaj jakiegoś słoika, może będzie większy. Jak się wyleczy to włóż ja do akwarium i zaczynaj odkładać kasę na akwarium 200l. Wiem ze teraz są małe, ale jak będą mieć 20cm to im będzie ciasno w akwarium np. 100l. Lepiej od razu kupić duże akwarium, niż wydawać kasę na mniejsze.

NIGDY nie poleca się dawania jakichkolwiek lekarstw bez zdiagnozowania choroby.

Joanno postaraj się zrobić zdjęcie chorej rybie. Może uda się coś wtedy ustalić. Na składanie płetw może wpływać wiele czynników np. Zła jakość wody, powiedz nam coś więcej o swoim zbiorniku i zabiegach, które przy nim robisz.

Kula ma tylko 5l i myślę że ona od razu była chora bo przed włożeniem jej do mojego akwarium zauważyłam przyklapniętą płetwę z tym czarnym znakiem

(28.01.2011, 18:15)Kaef napisał(a):  
(28.01.2011, 18:03)Ryukin napisał(a):  Kup taki lek "MFC", delikatnie wyciągnij jej pyszczek z wody i wylej na nią kilka kropelek tego leku.

NIGDY nie poleca się dawania jakichkolwiek lekarstw bez zdiagnozowania choroby.

Joanno postaraj się zrobić zdjęcie chorej rybie. Może uda się coś wtedy ustalić. Na składanie płetw może wpływać wiele czynników np. Zła jakość wody, powiedz nam coś więcej o swoim zbiorniku i zabiegach, które przy nim robisz.

Skoro ma bialy pyszczek, to jest to pewnie plesniawka, a na plesniawke ten lek dziala bardzo dobrze.

(28.01.2011, 18:20)Joanna! napisał(a):  Kula ma tylko 5l i myślę że ona od razu była chora bo przed włożeniem jej do mojego akwarium zauważyłam przyklapniętą płetwę z tym czarnym znakiem

Moje pierwsze 2 welonki były zdrowe, ale kolejne 3 były chore, chyba na to samo co twoja. Tez miały czarne pletwy (nie cale). Wtedy nie znałam się na rybkach. Jak dołożyłam te 2 welonki, to jedna starsza, z naroślą na głowie ("czerwony kapturek") zmarła. Tak samo zresztą jak jedna z wtedy kupionych welonsi. Pol roku później kupiłam kolejna welonkę, ale była oddzielnie i nie zaraziła pozostałych. Jak wyzdrowiała, zamieszkały razem. Mieszkały w akwarium 25l, ale kupiłam im 45l i tam sobie żyły, dopóki nie przełożyłam ich do akwarium 112l. W grudniu dwie z nich zmarły, a teraz walczę o życie mojego ostatniego welonka... coś mi to jednak nie wychodzi... Moja najstarsza welonka była ze mną 2,5 roku, najmłodszy 1,5, a ten welonek, który jest jeszcze żywy jest ze mną 2 lata. Tak wiec z 5 welonek to choróbsko przeżyły 3.

Teraz moje maleństwo (no już nie całkiem maleństwo, ma 21cm) leży na żwirku brzuszkiem do góry i patrzy na swoje odbicie w szybie.Sad Sad Sad

(29.01.2011, 16:31)Ryukin napisał(a):  Skoro ma bialy pyszczek, to jest to pewnie plesniawka, a na plesniawke ten lek dziala bardzo dobrze.
Skoro ma biały pyszczek to równie dobrze może świadczyć to o takim ubarwieniu ryby. Przy pleśniawce występuje wełnisty nalot, o którym nie było nic wspomniane. Dlatego bez zdjęcia nie ma co się zapędzać.

(28.01.2011, 18:20)Joanna! napisał(a):  Kula ma tylko 5l i myślę że ona od razu była chora bo przed włożeniem jej do mojego akwarium zauważyłam przyklapniętą płetwę z tym czarnym znakiem
(29.01.2011, 16:31)Ryukin napisał(a):  Moje pierwsze 2 welonki były zdrowe, ale kolejne 3 były chore, chyba na to samo co twoja. Tez miały czarne pletwy (nie cale). Wtedy nie znałam się na rybkach. Jak dołożyłam te 2 welonki, to jedna starsza, z naroślą na głowie ("czerwony kapturek") zmarła. Tak samo zresztą jak jedna z wtedy kupionych welonsi. Pol roku później kupiłam kolejna welonkę, ale była oddzielnie i nie zaraziła pozostałych. Jak wyzdrowiała, zamieszkały razem. Mieszkały w akwarium 25l, ale kupiłam im 45l i tam sobie żyły, dopóki nie przełożyłam ich do akwarium 112l. W grudniu dwie z nich zmarły, a teraz walczę o życie mojego ostatniego welonka... coś mi to jednak nie wychodzi... Moja najstarsza welonka była ze mną 2,5 roku, najmłodszy 1,5, a ten welonek, który jest jeszcze żywy jest ze mną 2 lata. Tak wiec z 5 welonek to choróbsko przeżyły 3.

Teraz moje maleństwo (no już nie całkiem maleństwo, ma 21cm) leży na żwirku brzuszkiem do góry i patrzy na swoje odbicie w szybie.Sad Sad Sad

Czarne wybarwianie płetw, często też czerwone żyłki, świadczą o bardzo złym stanie wody w którym przebywa welon (nie welonka). 5 litrowa kula jest najgorszym z możliwych rozwiązań. 54 litry to też zbyt mało dla tych ryb.

In response to the person inquiring about mining and minting, mining platform, crypto bct, cloud mining platform, miner and miner, cheap cloud mining, mining miner, miner cloud mining platform, cloud mining what is it, kryptovaluta mining, I highly recommend this cool training on cryptocurrency blog or mining on cloud, cheap cloud mining, mining miner, miner cloud mining, cloud mining provider, cloud mining what is it, bct crypto, a bit coin, bit coin, crypto bct, on top of this look at this for cloud mining tips not forgetting sites such as coin criptovalute, mining platform, bct crypto, world of mining, crypto bct, miner cloud mining, mining what is mining, cloud mining platform, a bit coin, krypto tezba, not to mention this high rated MintMiner tips which is also great. Also, have a look at this such a good point on MintMiner details as well as miner mining, cloud mining, cheap cloud mining, cloud mining provider, mint miner, miner and miner, mining miner, coin criptovalute, a bit coin, mining what is mining, on top of this updated MintMiner forum on top of krypto tezba, cloud mining platform, platform mining, cloud mining what is it, miner cloud mining, resources about bearing in mind mining crypto, bit coin miner, miner mining, mining info cloud mining, miner cloud mining platform, for good measure. Check more @ Best Asian2bet Blog 36de0d7

Skocz do: