Tak oświetlenie tylko 2x30W jedna 10000k sylvania aquastar i philips 6500k, w planach mam zakup dodatkowych 2x30w ale niestety mam wiele wydatkow teraz i niemoge sobie pozwolic na zakup dodatkowego oswietlenia, a niechce też kupić czegoś taniego co zmienie po pół roku.2 sprawa to rachunki za prad dodatkowe oświetlenie dodatkowy niemały pobór pradu,już żona jest niezadowolona z rachunków a co dopiero gdy założe dodatkowe 60W świecące się 12/24h.Co do filtra to narazie daje rade, wspomaga go filtr wewnetrzny.Obsada w akwarium ulegla dość znacznej zmianie, mianowicie:
Kakadu red - samiec + 2 samice
Neon inessa - 30szt
kirys pstry - 4szt
Mułojad - 2szt
glonojad zbrojnik - 3szt
piskorek (Cierniooczek Kuhla) - 4szt
krewtka amano - 2szt
Mieczyk - 2 samice + samiec
Molinezja czarna - samica + 2 samce
Otosek - 2szt
Kosiarka - 4szt
Ampularia - 2szt
Ślimak Helena - 2szt
Pozbyłem sie pielęgnic Ramirez poniewaz dość duży konfilikt narodził się w momęcie zaklimatyzowania się w akwarium pięlęgnic kakadu, a Kakadu dla mnie bynajmniej o wiele ciekawsza pielęgnica i ładniejsza, wiec ramirezy znalazły dom u kolegi w akwarium, na szczeście reszta lokatorów żyje w zgodzie z kakadu. Również krewetki red i babulti znalazły nowy dom w pokoju obok w akwarium 60litrowym, na daną chwile jest ich ponad 50

dośc lubią wspólne igraszki, na szczęście znalazłem sklep który wymieni mi je za pokarm, i tak powoli powstaje perpetum-mobile.Co do wystroju akwarium jestem coraz bardziej z niego zadowolony, wreszcie rośliny rozrosły się i nadal rosną w oczach, w planach mam jeszcze tylko zamontowanie oświetlenia ledowego nocnego i zmiane podłoża na żwir o mniejszej ziarnistości.Myślałem jeszcze o zakupie raków tylko niewiem czy to dobry pomysł, czy nie są zbyt agresywne, ale uwielbiam ryby i stworzenia denne, a raki są bardzo ciekawe, jak myślicie czy moge pozwolić sobie na ich zakup?Wole zapytac bo raki u mnie w zoologicznym sa po 30zł/szt niechciałbym ich kupic i za pare dni oddać.