Akwarium jest puste, oczywiście o wystroju mówię, podłoże paskudne, filtr za słaby i za dużo ryb.
Jeśłi chcesz zatrzymać wszystkie ryby, a są już spore, musisz pomyśleć o zbiorniku przynjamniej 300l. Do tego wydajny filtr zewnętrzne, np. JBL e1500. Na dno daj piasek, będzie najłatwiej osysać z niego wielkie kupy welonów do wystroju dorzuć korzenie, welony ich nie zniszczą.
Zdajęsobie sprawę z tego, że pewnie nie postawisz 300l, więc musisz zostawić 1 rybę i postarać się o zewnętrzny filtr, choćby nieduży, jakiś mini kani 120 na przykład. Przy obecnym stanie zbiornika ryby już niegługo będą sięo siebie obijać, a jakość wody będzie systematycznie spadać, aż zaczną się podtruwać.
Myślę że nie masz racji. Może i w akwarium jest za dużo rybek, ale myślę że poradzę sobie z zanieczyszczeniami poprzez cze ste podmiany. Akwarium owszem jest puste przez to że welonki lubia zjadać roślinki. Narazie szukam odpowiednich- takich ktorych nie będa bez przerwy zjadać- wiem już że nadaje sie dla nich anubias. Niedługo zasadzę więcej roślin. Piasku bym nie chciała na dnie bo welonki strasznię mąćą wodę, kopią w podlożu i łatwo byloby im wykopać roślinki. A nad korzeniem sama się zastanawiam. Mam nadzieję że niedługo uda mi się go kupić.
Anubiasa czy microsorium możesz przymocować do korzenia i wówczas nie będziesz musiała sadzić rośłin w podłożu.
Przy takim zarybieniu musiałabyś robić podmiany chyba 25% co drugi dzień, żeby utrzymać azot w ryzach.
Wiesz już że mi się rybki nie podobają, ale nie odbieraj moich rad jako złej woli czy złośliwości. Welony to ryby z tak szybką przemianą materii i tak potwornie brudzace, że utrzymanie dobrej jakości wody z takim filterkiem to koszmar chyba. Jeśli byłby w akwa kubeł, to miałabyś o wiele mniej roboty. Zobaczysz co się będzie działo, jak ryby porosną do 25cm, nie wyobrażam ich sobie wówczas w tak małym akwa. Zazwyczaj 112l to minimum do względnego komfortu życia jednego welona.
Dosadz więcej roślin.Możesz dokupic np.trochę nurzańca,on sybko się rozrasta.Z innych roślin polecam kryptokoryny,microsorium i właśnie anubiasy.Tych welony nie zpałaszują,natomiast wszelkie roślinki drobnolistne to dla nich pyszna sałatka.Filtr musi byc mocny bo welony to straszne brudasy.Ja mój wewnętrzny w 60L akwa wymieniłam na mini kani 120.
Pozdrawiam
Bo do mnie anioły wchodzą bez pukania i kawę mi słodzą uśmiechem.