48
witam, wyczytałem ostatnio, iż gałęzatka to glon. Czy w takim razie środki na glony których używam (np. błękit zoolek ) mogą zaszkodzić temu glonowi?
22
misior.823 napisał(a):witam, wyczytałem ostatnio, iż gałęzatka to glon. Czy w takim razie środki na glony których używam (np. błękit zoolek ) mogą zaszkodzić temu glonowi?
Gałęzatka to nie glon tylko Mech .....
[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry
[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482
25
rychu1990r napisał(a):misior.823 napisał(a):witam, wyczytałem ostatnio, iż gałęzatka to glon. Czy w takim razie środki na glony których używam (np. błękit zoolek ) mogą zaszkodzić temu glonowi?
Gałęzatka to nie glon tylko Mech .....
No i właśnie że to nie prawda.

Ona przypomina mech i jest nim czasami nazywana ale tak naprawdę to glon który wchłania coś tam co jest złe.

Co do twojego pytania to co do chemii to nie mam pojęcia ale np.zaciemnienie itp. nie powoduje szkód gałęzatce.
5
zawsze można wyjąć chcianego glona na czas kuracji
6
A w jakim celu stosujesz ten błękit? Jeśli przeciw glonom to jakieś nieporozumienie.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
48
w sumie już go nie stosuje, a stosowałem przeciw glonom . Tak mi doradzono na forum. Na opakowaniu podana jest informacja " Preparat do odkażania wody i zwalczania glonów w akwariach ( algicyd )" ale ile w tym prawdy, nie wiem. Chciałbym po prostu wiedzieć na przyszłość czy używanie specyfików na glony może zaszkodzić gałęzatce ?
7
Płucz regularnie gałęzetke w wodzie bieżącej to nie będzie "zbiornikiem syfu" w akwarium, a co do Alginów i innych to może zaszkodzić, ale nie powinno. Wiem bo sam mam gałęzetki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2010, 13:21 {2} przez
mikczuk95.)