• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwa 126 l - różne pytania początkującej przed startem - sprzęt, obsada, podłoże

Oj Pysiu, ty jesteś ciężka do okiełznania Big Grin
Koci żwirek został został już "przerobiony" przez akwarystów-rośliniarzy i nie jest to wcale podłoże takie bezproblemowe jak się niektórym (zwłaszcza początkującym) wydaje. Przed umieszczeniem w zbiorniku powinien zostać nasycony nawozami, gdyż na początku chłonie jak gąbka i w szybkim czasie, nawet mimo podawania nawozów, widać niedobory na roślinach. Po pewnym czasie mamy odwrotną sytuację - nadmiar składników mineralnych w wodzie i problemy z glonami, bo koci żwirek jako absorbent odda to co wcześniej pochłonął. Następne złożone zagadnienie to zdolność żwirku do wymiany kationów - tej kwestii nie będę tu już szerzej rozwijać.
Spróbowałam kociego żwirku na własnej skórze i zapewniam, że nie jest to podłoże dla początkujących, trudne do opanowania jako samodzielny podkład, lepiej sprawdza się w podłożach kombinowanych (jako warstwa wierzchnia) ale i tak nie polecam.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):Oj Pysiu, ty jesteś ciężka do okiełznania Big Grin
Koci żwirek został został już "przerobiony" przez akwarystów-rośliniarzy i nie jest to wcale podłoże takie bezproblemowe jak się niektórym (zwłaszcza początkującym) wydaje. Przed umieszczeniem w zbiorniku powinien zostać nasycony nawozami, gdyż na początku chłonie jak gąbka i w szybkim czasie, nawet mimo podawania nawozów, widać niedobory na roślinach. Po pewnym czasie mamy odwrotną sytuację - nadmiar składników mineralnych w wodzie i problemy z glonami, bo koci żwirek jako absorbent odda to co wcześniej pochłonął. Następne złożone zagadnienie to zdolność żwirku do wymiany kationów - tej kwestii nie będę tu już szerzej rozwijać.
Spróbowałam kociego żwirku na własnej skórze i zapewniam, że nie jest to podłoże dla początkujących, trudne do opanowania jako samodzielny podkład, lepiej sprawdza się w podłożach kombinowanych (jako warstwa wierzchnia) ale i tak nie polecam.

Jestem okiełznana Wink Patrz-> obsada akwa, roślinki, korzenie, grzałka, filtr, plany w oświetleniu Wink Tylko mi ten skubany żwirek nie pasuje do wystroju akwa Sad Inaczej to nawet bym się nie zastanawiała....

Akwarium stoi na podłodze w salonie wypłukane Smile Szafke samodzielnie złożyłam. Chwała producentowi za łatwość montażu i dopasowanie elementów ! Oczywiscie nie obyło się bez wpadki, bo na samiutkim końcu otworzyłam pudło z pokrywą i okazało się, że jest ona od profilowanego akwa ... Muszę dzisiaj dzwonić żeby mi podmienili. Dzisiaj robię lekkie przemeblowanie ( wąska i wysoka szafka stoi w idealnym miejscu pod akwa ) i stawiam wszystko na swoim miejscu. Muszę zamontować jeszcze ładnie wkrętami z tyłu listwe z kontaktami i można stawiać akwa Smile A jutro jadę kupić jakieś podłożźe, tylko nadal nie wiem jakie Sad

Pysia napisał(a):
maja napisał(a):Oj Pysiu, ty jesteś ciężka do okiełznania Big Grin

Jestem okiełznana Wink Patrz-> obsada akwa, roślinki, korzenie, grzałka, filtr, plany w oświetleniu Wink Tylko mi ten skubany żwirek nie pasuje do wystroju akwa Sad Inaczej to nawet bym się nie zastanawiała....

Akwarium stoi na podłodze w salonie wypłukane Smile Szafke samodzielnie złożyłam. Chwała producentowi za łatwość montażu i dopasowanie elementów ! Oczywiscie nie obyło się bez wpadki, bo na samiutkim końcu otworzyłam pudło z pokrywą i okazało się, że jest ona od profilowanego akwa ... Muszę dzisiaj dzwonić żeby mi podmienili. Dzisiaj robię lekkie przemeblowanie ( wąska i wysoka szafka stoi w idealnym miejscu pod akwa ) i stawiam wszystko na swoim miejscu. Muszę zamontować jeszcze ładnie wkrętami z tyłu listwe z kontaktami i można stawiać akwa Smile A jutro jadę kupić jakieś podłożźe, tylko nadal nie wiem jakie Sad

Ja Ci powiem tak, może i laickie podejście, ale ja stwierdziłem, że nie będę robił tyle zamieszania z podłożem i poszedłem do sklepu i powiedziałem, że jakieś rozsądne uniwersalne podłoże do akwa pod rośłinki plus na to żwirek. Pania pokazała podłoże (brązowe) powiedziała aby wysypać na spodzie a na wieszk dała mi do wyboru trzy kolory żwirku (biały, brązowy i pośredni). Ja akurat postawiłem na biały. Roślinki rosną błyskawicznie, ładnie się ukorzeniły i po 3 tygoniach musiałem już odcinać spore kawałki i rozsadziłem więcej po akwa. Podłoża mam na grubość jakieś 1,5cm a żwirku na tym jakieś 3 cm

Pozdrawiam

P.S. PW odpisze jak przegryze sobie to wszystko. Dzięki

Hura Smile Akwarium stoi na swoim miejscu, żwirek kupiony ( maju - kupiłam tylko trochę CompleteSubstrate firmy TetraPlant Rolleyes ). Udało mi się kupić zwykły żwirek w kolorze dość ciemnym Smile Dlatego zrezygnowałam z kombinowania. No dobrze... Nie całkiem hahaha.
W tej chwili płukam ten nieszczęsny żwirek. Masakra! Czy mam go wygotować czy nie? W sklepie( Malawi w Sosnowcu ) powiedziano mi, że mam wypłukać dokładnie i nic poza tym. Czy to prawda?
Mam 4 korzenie Smile Jeden taki który barwi delikatnie wode Smile Oczywiscie dobrze oczyszczony- ze sklepu Wink . Mam roślinki - prawie same łatwe w uprawie ( znowu polecam sklep Malawi, bo piękne i dorodne sadzonki za małe pieniadze Wink ). Czy Cryptokorony są łatwe? Bo mam trzy gatunki....
Czy mam wypłukać nowy filtr ?
Czy mam umyć grzałke?
Czy mam wlać nawóz do roślin? Kupiłam na jednorazowe nalanie TetraPlant nawóz....

1.Wystarczy wypłukać żwir.
2.Sprzęt możesz wypłukać.
3.Kryptokoryny to bardzo dobre i wytrzymałe rośliny dla początkujących.
4.Narazie nic nie wlewaj.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

strojter napisał(a):1.Wystarczy wypłukać żwir.
2.Sprzęt możesz wypłukać.
3.Kryptokoryny to bardzo dobre i wytrzymałe rośliny dla początkujących.
4.Narazie nic nie wlewaj.
Wypłukać tylko? Ok Smile A jak długo? Bo ja plukam i płukam..... Przed 2 godz. wypłukałam 6 kg a mam jeszcze 26.... Przecież śmierć mnie zastanie hahaha

Czy woda w trakcie płukania żwirku ma być krystaliczna?

Czy jak zakupię taki zestaw na miejsce oświetlenia w mojej pokrywie to będzie wystarczało? http://www.allegro.pl/item739511815_zest..._atti.html oczywiście jeszcze folia do wyklejenia pokrywy

Akwarium zalane !!!!
Na razie roślinność marna. Mam nadzieję, że mi się rozrośnie i urośnie Wink Aranzacja.... No cóż... Mimo tych dziasiątków godzin spędzonych na necie nie do końca pamiętałam które roślinki rosną duże, a które małe... Posadziłam na wyczucie Wink Tło czeka na zakup sprayu Smile Na razie go nie ma i jest dziwnie....
Woda wyklarowała się praktycznie natychmiast. Mam tylko na szybie i wszędzie pełno bąbelków. Czy to normalne?
Do akwarium dolałam wody użytej do wypłukania filtra ze znajomego akwa Smile Dobrze zrobiłam?
Na kupno oświietlenia T5 z linku powyżej umówiona jestem za miesiac. Do tej pory roslinki mam nadzieję wytrzymają. Światło i tak mam zamiar dopiero w poniedziałek zaświecić w akwa.
Urzadzenie akwarium zajęło mi od wczoraj od 18-22 a dzisiaj od 9 rano do 17-tej!! Samo płukanie zwirku trwało masakrycznie długo i w pozycji kucącej. Kręgosłup mam - bo go czuję Smile Stawianie wiader wody wsoko na stołku postawionym na stole... No cóż..... 20 wiader... Które zresztą trzeba było przenieść z łazienki do salonu. Znacie to- prawda?
Ale teraz siadam i się wpatruję . Może nie jest doskonałe, ale jest MOJE!!!! I JA je SAMA zrobiłam!! Kupa kasy, masa pracy, ale radość z tego wszystkiego- bezcenne!
Smile

Zrobiłam testy po 5 godz. i... Wszystko w normie, tylko pH -7,6 . Dlaczego jak kranówkę mierzyłam to miała 7, a teraz ma 7,6 ????

Oczywiscie nie wytrzymałam i zmierzyłam parametry Smile Wszystko w normie, a pH spadło do 7,2 Smile Mam nadzieję, że spadnie jeszcze do 7 i ciut mniej Wink Czy tak się stanie? KH mam 6 a reszte mam zapisane u góry na kartce.

Fotka zrobiona zaraz po zalaniu

Jakość fotki marna bo zagubiłam statyw.... Widać miliony bąbelków powietrza. Oczywiście nie ma jeszcze tła ani pokrywy. Roślinki z tyłu na razie malutkie, ale mam nadzieję ze urosną i będzie głębia....

Zmierzyłam właśnie parametry Smile Mam piękną norme. Nawet pH spadło do 7 Smile Zobaczę jutro o tej samej porze Smile
Czyżby Bactozym i popłuczyny z dojrzałego filtra pomogły? Bo jak wyczytuję inne dojrzewania akwa to po 2 dniach normy brak.

Nowe fotki Smile Z pokrywa, oświetleniem i byle jak podstawionym tłem Smile

Skocz do: