• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pielęgnica zebra

A w jaki sposób mogą zaszkodzić ?? A może jak nie bocje to z 5 kirysków było by lepiej ?? Miałem je z pawiookimi to radziły sobie całkiem dobrze. Bo coś do czyszczenia dna by sie przydało

Napisałam już jak glonojady mogą zaszkodzić. Mają intensywną przemianę materii przez co dużo wydalają obciążając wodę azotem co przyczynia się do występowania glonów. Trochę poskubią, zwłaszcza młode, ale bardziej zainteresowane będą pokarmem który sypniesz dla reszty ryb.
Jeśli interesują Cię glonojady to możesz sobie trzymać, ale nie licz na ich zbawienny wpływ na sprawę glonów w akwarium.
Zastanawiam się jakiej wielkości były Twoje ryby i w jakim zbiorniku je trzymałeś. Nie chce mi się wierzyć, że dorosłe pawiookie nie ruszyłyby kirysków.
Jeśli już to prędzej właśnie bocje, czytaj uważnie, nie napisałam, że bocje odpadają.
Nie wiem o co chodzi z tymi czyszczącymi właściwościami kirysków... one pobierają pokarm z dna, przeszukując dno podrywają ewentualne zanieczyszczenia które łatwiej mogą trafić do filtra. Odchodów innych ryb kiryski jadły nie będą, za to narobią własnych.
Do czyszczenia dna w takim akwarium przyda Ci się odmulacz Wink

No miały do 15 cm ale oddałem bo miałem je właśnie w 160. I postanowiłem zapuścić takie rybki którym będzie dobrze w moim baniaku. A do pielęgnic mam sentyment. Ale bocjom nie będzie dobrze ponieważ trzeba ich przynajmniej 5 a ich rozmiary są jakie są i trochę będą sie gniotły u mnie ;/
Z tymi glonojadami to masz racje chyba je oddam.

Ile bym musiał wpuścić młodych sztuk zeberek żeby dobrały sie dwie pary ?? Doszedłem do wniosku ze jak jednogatunkowe to jednogatunkowe same zeberki będą

Z zebrami możesz trzymać bez problemu troche więszke od nich mekki, mniejsze salivini, wieszke akary pomaraczowopłetwne lub akary błekitne... zebry to ryby które bardzo czesto zachodza do okresu godowego wiec bez problemu utrzymaja sie z wiekszymi osobnikami nawet agresywniejszymi.
Co do obsady duzej ilosci roslin w akwa to pewnie i tak Ci je wykapia bo zebry to niezłe górnikiSmile z reszta jak wieszosc pielegnic:] ale jest urok tego jak same sobie uksztaltuja akwa, tak wiec nie burzylbym ich wykopalisk. Co do bocji to mysle ze tez bez problemu mozesz je wpusci ja mam akwarium z wymieszanymi pielegnicami, dorzucilem kiryska i bocje i ostronosy i nic sie z nimi zlego nie dziejeWink wiec smialo realizuj swoja wizjeWink

spokojnie możesz dać 2 pary zebr a na dno daj np. opaczka bedzie on zjadał ikre przez co hamował ich agresywne zachowania

ERROR 404

Witam
ponieważ prawdopodobnie zamierzam kupić parę
chciałbym się zapytać jakie warunki potrzebują pielęgnice zebry
tz. ile litrów, czym karmić, jakie pH, temperaturę, słyszałem że te ryby lubią kopać dołki a w niej składają ikrę więc jaka musi być grubość podłoża i czy można z nią trzymać jakąś roślinę?
pozdrawiam

Tematy zostały połączone. Używaj opcji SZUKAJ.
Temat wyczyszczony - Kejdi

112 litrów, karmić czym sie da jedzą wszystko, ja mam tem. 23 stopnie
rośline można trzymać Tongue a jak długo będzie w akwa to zależy od ryb

ERROR 404

proponuje czerwieniaki dwuplamy bez zeberek, to jest fascynująca ryba

witam
- prawda jest taka że tylko młode glonojady czyszczą szyby stare się tylko pasą i czekają az im coś sypniemy ale nie wyobrażam sobie akwa bez glonojada.
- bocje są baaaardzo płochliwe i nie wpuszczałbym ich nigdy do akwarium z rybami agresywnymi

-co do pielęgnic to też przymierzam się do wpuszczeia parki zebr

mirk napisał(a):- bocje są baaaardzo płochliwe i nie wpuszczałbym ich nigdy do akwarium z rybami agresywnymi

Od lat z kumplem trzymamy bocje z Pielęgnicami i nic im się nie dziję, z drugiej strony bojca to antykoncepcja dla Pilęgnic więc jeżeli ktoś chce rozmażać to lepiej dać ze 2-3 kiryski zamiast bocji.
Pozdrawiam

Skocz do: