15.04.2014, 17:31
Witam,
akwarium 45l, obsada:4xgupik, 5xneonek, 4xotosek, 1xhelenek. Roślin ok 10szt w tym żabienica, moczarka, paprotnica i kryptokoryna i dwa gat co nie znam nazwy. Filtr z deszczownicą (450l/h) śmiga cały czas, oświetlenie ok 8godz/dobę.
Temperatura wody ok 25-26 st. C. Trochę wysoka, ale mam tak ciepło w domu.
Akwarium ma trochę ponad 3 tyg, ryby wpuszczane stopniowo od ubiegłego tygodnia, bo po testach wydawało się, że wszystko ze stężeniami ok. dodatkowo dodawano Tropical BactoActiv celem przyspieszenia rozwoju bakterii.
A od wczoraj (może wcześniej ale ostatnie testy tydzień temu i były ok) skoczyło NO2. Obecne parametry wody:
NO3- 10-25mg/L
NO2 - 2mg/L (!!!)
GH w zakresie 7-14 st. d
KH 6 stD
pH między 6,8-7,2
Cl2 - brak tj stęż równe 0.
(wynik testu paskowego Easy TEst JBL 6in1)
Wczoraj padł jeden głupik, dziś drugi pływa blisko powierzchni i mało się rusza.
Wydaję mi się że jest to skutkiem zatrucia.
Proszę o informację jak zbić stężenie NO2.
Podmiana wczoraj zrobiona ok. 20% objętości (podmiana woda destylowana z odstaną kranówką w stosunku 1:1).
Dziś znów robić? Bo parametry takie jak wczoraj mimo podmiany.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
akwarium 45l, obsada:4xgupik, 5xneonek, 4xotosek, 1xhelenek. Roślin ok 10szt w tym żabienica, moczarka, paprotnica i kryptokoryna i dwa gat co nie znam nazwy. Filtr z deszczownicą (450l/h) śmiga cały czas, oświetlenie ok 8godz/dobę.
Temperatura wody ok 25-26 st. C. Trochę wysoka, ale mam tak ciepło w domu.
Akwarium ma trochę ponad 3 tyg, ryby wpuszczane stopniowo od ubiegłego tygodnia, bo po testach wydawało się, że wszystko ze stężeniami ok. dodatkowo dodawano Tropical BactoActiv celem przyspieszenia rozwoju bakterii.
A od wczoraj (może wcześniej ale ostatnie testy tydzień temu i były ok) skoczyło NO2. Obecne parametry wody:
NO3- 10-25mg/L
NO2 - 2mg/L (!!!)
GH w zakresie 7-14 st. d
KH 6 stD
pH między 6,8-7,2
Cl2 - brak tj stęż równe 0.
(wynik testu paskowego Easy TEst JBL 6in1)
Wczoraj padł jeden głupik, dziś drugi pływa blisko powierzchni i mało się rusza.
Wydaję mi się że jest to skutkiem zatrucia.
Proszę o informację jak zbić stężenie NO2.
Podmiana wczoraj zrobiona ok. 20% objętości (podmiana woda destylowana z odstaną kranówką w stosunku 1:1).
Dziś znów robić? Bo parametry takie jak wczoraj mimo podmiany.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.