3
Witam wszystkich,mam baniak 240l i dzisiaj podlaczylem co2 z butli.
Troszke czasu mi zajelo zanim wyregulowalem dozowanie,i nagle zauwazylem,ze prawie wszystkie ryby zebraly sie tuz pod powierzchnia wody.Samo dozowanie trwalo nie wiecej niz pol godziny.CZy to mozliwe aby w tak krotkim czasie bylo az tak duze stezenie co2 w wodzie ?
Ps:narazie odlaczylem butle i zaczalem bardzo intensywnie napowietrzac.
Jak jest miękka woda to CO2 się szybko rozpuszcza także możliwe, że to od tego. Musisz mierzyć poziom CO2 a skoro piszesz o regulowaniu to zakładam, że masz do tego odpowiednie testy.
3
(07.01.2014, 22:52)oskar777 napisał(a): skoro piszesz o regulowaniu to zakładam, że masz do tego odpowiednie testy.
Przez regulowanie mialem na mysli zawór na reduktorze,troszke mi to zajelo czasu zanim ustawilem 2 babelki/s.
I jeszcze pytanie:czy przy jednoczesnym gazowaniu CO 2 tak samo mam natleniac zeby wyeliminowac potencjalne zbyt duze stezenie wegla ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.01.2014, 05:32 {2} przez
radekg32.)
Natlenianie i gazowanie CO2 jednocześnie? Bez sensu. Proponuję czym prędzej kupić test stały CO2 albo mierzyć jego stężenie za pomocą stosunku KH/pH bo inaczej te regulacje nie będą miały sensu. Przecież musisz mieć jakiś obraz tego co się dzieje w akwarium żeby wiedzieć czy zwiększyć czy też może zmniejszyć dawkowanie.
64
U siebie miałem to samo przez chwilę. Poprzez podawanie co2 zmieniają się też parametry wody obniża się ph i ryby dostają lekkiego szoku poprzez zmiane parametrów wody, jak już ustawisz dozowanie to nie wyłączaj co2 bo ryby będą przechodzić ten proces co chwile
"NADGORLIWOŚĆ JEST GORSZA OD FASZYZMU"
[url=http://en.grepolis.com/invite-4901565-en77?invitation_id=694106&invitation_mac=0db7d640&ref=player_invite_bbcode][/url]
3
(11.01.2014, 15:26)klosek napisał(a): jak już ustawisz dozowanie
I tutaj wlasnie mam najwiekszy problem,za cholere nie moge ustawic odpowiedniej ilosci.Reduktor jest nowy wiec raczej odpada,zaworek tez,zachowuje sie tak ,ze leci normalnie 1/2 na sec.,za chwile nic,i tak w kolko.
Juz mi rece opadaja..........