13.12.2013, 16:19
Witam mam pytanko, ponieważ kupiłem wczoraj używane akwarium w okazyjnej cenie, jest dość porysowane w dolnej części nie przeszkadzało mi to, bo będzie w nim żółw wodno-lądowy, ale czy istnieje niebezpieczeństwo, że od tego szyba może pęknąć, rysy są wyczuwalne pod palce, ale ich głębokość nie przekracza 0,5mm. W akwa przed też był żółw wodno-lądowy i było wszystko ok, widziałem zdjęcia z nadbudowka na akwarium i zalane full. Ale mam pytanie, ponieważ brakuje jednej belki poprzecznej na tylnej szybie, tego wzmocnienia zapobiegającego wygięciu się szyby, widać, że była, bo jest ślad po niej resztek silikonu, czy musi ona być, udać się do szklarza, żeby mi dociął taki kawałek szkła i przykleić ją samemu na czarny akwarystyczny sylikon? Wymiar akwa to 100x40x50 8mm szkło 200l. Mam jeszcze jedno pytanie w jednym miejscu jest ubytek fugi sylikonu, jest to na wysokości 33,5-41 cm w prawym tylnym rogu, czy robic coś z tym? wyczyścić dobrze troszkę nadciąć nożykiem do świeżego sylikonu i nałożyć w tym miejscu fugę z sylikonu akwarystycznego czarnego? Widać na zdjęciach wszystko. Wiem, że ta fuga odpowiada za wypełnienie ubytku sylikonu, gdy zalejemy akwa i wiadome sylikon się rozciąga i wtedy ta fuga tam włazi, także dlatego się pytam czy to nadkładać nową fugą tam
Widać, że akwa jest całe po rogach oklejone kątownikami meblarskimi i jest to oklejenie na sylikon, jest jego tam dość dużo więc na pewno to łapie wszystko dobrze dodatkowo.
Widać, że akwa jest całe po rogach oklejone kątownikami meblarskimi i jest to oklejenie na sylikon, jest jego tam dość dużo więc na pewno to łapie wszystko dobrze dodatkowo.