• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Używane akwarium 200l, a brak jednej poprzeczki i 8cm ubytku fugi sylikonu

Witam mam pytanko, ponieważ kupiłem wczoraj używane akwarium w okazyjnej cenie, jest dość porysowane w dolnej części nie przeszkadzało mi to, bo będzie w nim żółw wodno-lądowy, ale czy istnieje niebezpieczeństwo, że od tego szyba może pęknąć, rysy są wyczuwalne pod palce, ale ich głębokość nie przekracza 0,5mm. W akwa przed też był żółw wodno-lądowy i było wszystko ok, widziałem zdjęcia z nadbudowka na akwarium i zalane full. Ale mam pytanie, ponieważ brakuje jednej belki poprzecznej na tylnej szybie, tego wzmocnienia zapobiegającego wygięciu się szyby, widać, że była, bo jest ślad po niej resztek silikonu, czy musi ona być, udać się do szklarza, żeby mi dociął taki kawałek szkła i przykleić ją samemu na czarny akwarystyczny sylikon? Wymiar akwa to 100x40x50 8mm szkło 200l. Mam jeszcze jedno pytanie w jednym miejscu jest ubytek fugi sylikonu, jest to na wysokości 33,5-41 cm w prawym tylnym rogu, czy robic coś z tym? wyczyścić dobrze troszkę nadciąć nożykiem do świeżego sylikonu i nałożyć w tym miejscu fugę z sylikonu akwarystycznego czarnego? Widać na zdjęciach wszystko. Wiem, że ta fuga odpowiada za wypełnienie ubytku sylikonu, gdy zalejemy akwa i wiadome sylikon się rozciąga i wtedy ta fuga tam włazi, także dlatego się pytam czy to nadkładać nową fugą tam Smile Widać, że akwa jest całe po rogach oklejone kątownikami meblarskimi i jest to oklejenie na sylikon, jest jego tam dość dużo więc na pewno to łapie wszystko dobrze dodatkowo.

Osobiście jak już bym się bawił w używane, wybrakowane akwarium to dałbym je do sklejenia na nowo zwłaszcza, że jakość tych spoin pozostawia wiele do życzenia. Tych kątowników (przeznaczonych do wykańczania paneli ściennych) w żadnym wypadku nie traktuj jako wzmocnienie bo nim zwyczajnie nie są. To zwykła cienka płyta (w stylu MDF albo drobno mielonej płyty wiórowej) oklejona folią w kolorze sosny w dodatku bardzo nie lubiąca wody. To szklane wzmocnienie na szybie skoro było to warto przykleić ponownie ale zleciłbym całość tych prac komuś doświadczonemu w klejeniu akwariów. Generalnie ja wyznaje zasadę, że używanych baniaków raczej się nie kupuje. Te rysy od żółwich pazurów lub kamieni nie będą miały raczej znaczącego wpływu na wytrzymałość szkła ale na pewno trudniej będzie się np. usuwało glony z szyby i dodatkowo obniżą walory estetyczne baniaka. Ile zapłaciłeś za ten baniak?

(13.12.2013, 16:54)oskar777 napisał(a):  Osobiście jak już bym się bawił w używane, wybrakowane akwarium to dałbym je do sklejenia na nowo zwłaszcza, że jakość tych spoin pozostawia wiele do życzenia. Tych kątowników (przeznaczonych do wykańczania paneli ściennych) w żadnym wypadku nie traktuj jako wzmocnienie bo nim zwyczajnie nie są. To zwykła cienka płyta (w stylu MDF albo drobno mielonej płyty wiórowej) oklejona folią w kolorze sosny w dodatku bardzo nie lubiąca wody. To szklane wzmocnienie na szybie skoro było to warto przykleić ponownie ale zleciłbym całość tych prac komuś doświadczonemu w klejeniu akwariów. Generalnie ja wyznaje zasadę, że używanych baniaków raczej się nie kupuje. Te rysy od żółwich pazurów lub kamieni nie będą miały raczej znaczącego wpływu na wytrzymałość szkła ale na pewno trudniej będzie się np. usuwało glony z szyby i dodatkowo obniżą walory estetyczne baniaka. Ile zapłaciłeś za ten baniak?
Zapłaciłem 120 zł z belką T8x30W z świetlówkami Aquarelle x2 30W oraz z lampką z żarówka 10.0 26W UVB oraz Pokrywą bez górnj części tylko boki, zrobione tak, że na bokach siada oświetlenie, można je sobie przesuwac jak się chce, czy dołozyc jeszcze jedną taką belkę. W sumie przekonały mnie same świetlówki i belka, którą myslę, że sama uzywana belka poszła by w tej cenie, belka wygląda podobnie jak ta http://www.aquatropshop.com/aquaristik/b...-5-cm.html jest pomalowana srebrnym spreyem i ma jedną naklejke Aquarien Varilux, stateczniki Sylvanii. Zastanawiam się czy nie sprzedać akwa po jeszcze okazyjniejszej cenie z odbiorem we Wrocławiu i tą belke też może ktoś byłby zainteresowany. Tak jak mówie ja akwa nie zalewałem, ale widziałem zdjęcia jak było full zalane i nic nie ciekło, może komuś byłoby potrzebne albo nawet same szybki do sumpa itp. Cena byłaby okazyjna.

Powiedz mi dokładnie jak nazywa się ta belka oświetleniowa ile ma wat itp.
Ile byś za nią chciał? Skąd jesteś?

AKCJA PROTESTACYJNA

CHCEMY LEPSZEGO FORUM Z AKTYWNYMI MODERATORAMI !!!

ŻĄDAMY ZMIANY MODERATORÓW .NIE POZWOLIMY NA CAŁKOWITY UPADEK FORUM!!!

(13.12.2013, 20:05)Cyber554 napisał(a):  Powiedz mi dokładnie jak nazywa się ta belka oświetleniowa ile ma wat itp.
Ile byś za nią chciał? Skąd jesteś?

Wrocław. Najlepiej odbiór osobisty, ale jak coś mógłbym to wysłać tylko musiałbym się zorientować w cenie wysyłki. Myślę, że 100 zł, by mnie satysfakcjonowało ze względu, że nie znam dokładnie marki belki, ani ile czasu była używana, ale wszystko super staruje i ładnie świecą te Aquarelle, dojście do starterów wygodne, wszystko z normami zgodnymi w akwarystyce w produkcji belek, świetlówki nie poprzepalane na brzegach na moje oko oraz nie pulsują. Mogę nagrać film zainteresowanym, jeśli byłaby taka potrzeba. Wyciągałem świetlówki i gniazda ładnie się odkręcają i wszystko ok wychodzi, uszczelki na miejscu. Babka mi napisała przed zakupem, że świetlówki są półroczne, ale nie mogę tego potwierdzić, ale rzeczywiście wyglądają dobrze Smile
- Świetlówki Aquarelle 2x30W nówki są po 50 zł na znanym portalu,
- Belka podobna do tej http://www.aquatropshop.com/aquaristik/b...-5-cm.html tylko, że pomalowana na srebrno i nie ma etykiet a jedyna to ta która jest przyklejona i widać ją na zdjęciu. Ma dziurki wywiercone na tym bocznym plastiku, że można od razu ją sobie przykręcić do pokrywy od spodu lub po prostu położyć ją na jakiś podpórkach lub tak jak w tym akwarium na własnej robionej pokrywie z poprzeczkami.

Akwarium też decyduje się sprzedać odbiór tylko osobisty Wrocław, wrzucę ogłoszenie do odpowiedniego działu, jakbyście wiedzieli, że komuś by się mogło przydać proszę PW. Zastosowanie nieograniczone, oprócz wodnego nawet na terrarium dla żółwia stepowego czy gryzoni itp. Cena okazyjna Smile

Skocz do: