8
Witam mam węgiel organiczny w płynie i na etykiecie jest napisane żeby podawać przed zapaleniem światła, a moje pytanie brzmi ile przed zapaleniem światła godzine, pół czy może pięć minut?
Z góry dziękuje za odpowiedź
2
Tyle ile chcesz. Możesz podawać nawet jak pali się światło. Ja podaję rano i wieczorem
Tyle ile chcesz. Możesz podawać nawet jak pali się światło. Ja podaję rano i wieczorem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2013, 20:56 {2} przez
G.S..)
9
Chodzi pewnie o carbo planta gainer ? Nie ma sensu stosowania tego dwa razy dziennie wystarczy raz najlepiej ponoć przed zapaleniem światła może byc godzina moze byc pól. Ja stosowałem to nawet przy zapalonym świetle i jakoś nie odczułem zeby byl jakis wysyp glonów albo coś w tym stylu bo z tego co pamiętam to o to sie rozchodziło tez. I dawke dobieraj pod zbiornik ile roslin itp a nie zalecane. próbuj obserwuj rośliny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2013, 00:56 {2} przez
cyganxD.)
2
(25.10.2013, 21:51)edison napisał(a): Jeśli producent tak określił to tak należy stosować,
chodzi o to żeby carbo się rozpuściło przed zapaleniem światła, ja to tak rozumuje.
Nie wiem jak EC ma się rozpuścić? przecież to płyn.
Producent powie Ci żebyś lał nawóz co 2 dzień to też tak zrobisz przy minimalnej ilości roślin?
Są rośliny które pobierają składniki odżywcze nocą ale producent tego nie napisał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2013, 18:59 {2} przez
G.S..)
2
(27.10.2013, 10:16)edison napisał(a): Nawozić trzeba pod konkretny zbiornik i w każdym to inaczej wygląda.
Dla nie doświadczonych lepsze jest dozowanie zgodnie z etykieta.
Gdy wlewasz Carbo tworzy się taka gęsta ciecz widać to gołym okiem :-) ale rozpuszcza się w 5 sekund.
Rozpuścić to się może cukier. Rozumiem że nie masz doświadczenia z roślinami, a wodnymi to już w szczególności. Wypisujesz rzeczy które nie powinny mieć tu miejsca.
8
Moim zdaniem dodawanie węgla na noc jest bez sensu ponieważ roślina wtedy raczej odpoczywa i nie pobiera nawozów które po prostu czekają do rana , więc równie dobrze można podać wszystko rano

.A rozpuszczanie węgla, tu chyba chodziło o to że środek rozpływa się po akwarium i miesza z wodą.[/align]
8
(27.10.2013, 22:36)ozion napisał(a): Moim zdaniem dodawanie węgla na noc jest bez sensu ponieważ roślina wtedy raczej odpoczywa i nie pobiera nawozów które po prostu czekają do rana , więc równie dobrze można podać wszystko rano
.A rozpuszczanie węgla, tu chyba chodziło o to że środek rozpływa się po akwarium i miesza z wodą.[/align]
Jesteś w błędzie. Rośliny pobierają składniki odżywcze również w nocy. Wystarczy zrobić prosty test żeby sie o tym przekonać.
Fakt jest taki że węgiel w płynie jest pewnego rodzaju straszakiem na glony więc tutaj masz rację - węgiel można podawać zarówno wieczorem jak i rano.
Akwarystyka to fajne hobby ;)