06.01.2012, 13:23
Witajcie, nie wiem czy w dobrym dziale pisze tego posta ale mam taką małą dygresjo-propozycje.. Zanim załozyłam akwarium przewertowałam fora żeby jak najlepiej przygotować się do przyjęcia rybek w akwarium.
Niestety nie znalazłam nic dokładniejszego o charakterach rybek o ich preferencjach zachowawczych o i osobowości. Do czego zmierzam, poza krótkimi opisami typu - rybka stadna, bojownik lubi być sam bywa agresywny - czyli takich zdawkowych informacji nie ma nic na forach ( poprawcie mnie jeśli się mylę) własnie o osobowości i charakterze rybek.
Pytając o obsadę do 25l ( jak i czytając inne fora o takich obsadach ) większośc poleca krewetki i małe rybki na przykład rosborki galaxy i to się bardzo chwali. Ja dokonałam takiego zakupu - krewecie są super ale co do rybek.... hm... rybki miały byc po to zeby cos w tonii pływało a tu klops.
Rybki są bardzo płochliwe. Uwielbiają sie chować pod korzeniami, pływają skokowo, przebywają raczej w dolnej części akwarium. Owszem są śliczne ale..ale.. dalej mam w tonii pusto
ponieważ rybki kochają kryjówki ).
I co teraz? przecież ich nie wyrzuce! kupiłam je a po kupnie i obserwacji jak się zachwowują przewertowałam neta tak, że aż mi się komputera "zadymił" i w końcu w końcu znalazłam artykuł o ich usposobieniu oraz charakterze i o preferencjach zachowawczych i wypisz wymaluj - moje rybki !- Więc może gdyby na pytanie jaka obsada do "n" litrażu nie padały informacje tylko o gatunkach ale i o tym jak się zachowują pewnie niejeden początkujący akwarysta nie żałowałby swojego zakupu.
Reasumując - bo się rozpisałam wielu z Was jest doświadczonymi akwarystami- zajmuje sie akwariami od dawna, niejedne rybki miał u siebie i je obserwował ( ja nie mówie że każda u każdego sie tak samo bedzie zachwowywala) widział co lubią a czego nie itd itd więc może załozycie ogólny temat o tym właśnie? Myslę ze będzie to bardzo pomocne dla początkujących a tym samym może bedzie mniej powtarzajacych się zapytań. Sama chetnie skorzystałam bym z takich informacji przy zakładaniu dużego baniaczka. No to chyba na tyle - mam nadzieje ze prebrneliście jakos przez moje wypociny.....
dziękuje za uwagę i pozdrawiam.
a ha i jeszcze jedno - nie każdy kto ma akwarium jest nastawiony na hodowle rybek. Duzo osób ma baniaczki ponieważ to lubi i jest to jakaś forma ozdoby ( oczywiście przy zachowaniu wszystkich potrzebnych wymogów dla rybek ) więc wydaje mi się ze takie infa byłyby dla nich przydatne.
Niestety nie znalazłam nic dokładniejszego o charakterach rybek o ich preferencjach zachowawczych o i osobowości. Do czego zmierzam, poza krótkimi opisami typu - rybka stadna, bojownik lubi być sam bywa agresywny - czyli takich zdawkowych informacji nie ma nic na forach ( poprawcie mnie jeśli się mylę) własnie o osobowości i charakterze rybek.
Pytając o obsadę do 25l ( jak i czytając inne fora o takich obsadach ) większośc poleca krewetki i małe rybki na przykład rosborki galaxy i to się bardzo chwali. Ja dokonałam takiego zakupu - krewecie są super ale co do rybek.... hm... rybki miały byc po to zeby cos w tonii pływało a tu klops.
Rybki są bardzo płochliwe. Uwielbiają sie chować pod korzeniami, pływają skokowo, przebywają raczej w dolnej części akwarium. Owszem są śliczne ale..ale.. dalej mam w tonii pusto
ponieważ rybki kochają kryjówki ).I co teraz? przecież ich nie wyrzuce! kupiłam je a po kupnie i obserwacji jak się zachwowują przewertowałam neta tak, że aż mi się komputera "zadymił" i w końcu w końcu znalazłam artykuł o ich usposobieniu oraz charakterze i o preferencjach zachowawczych i wypisz wymaluj - moje rybki !- Więc może gdyby na pytanie jaka obsada do "n" litrażu nie padały informacje tylko o gatunkach ale i o tym jak się zachowują pewnie niejeden początkujący akwarysta nie żałowałby swojego zakupu.
Reasumując - bo się rozpisałam wielu z Was jest doświadczonymi akwarystami- zajmuje sie akwariami od dawna, niejedne rybki miał u siebie i je obserwował ( ja nie mówie że każda u każdego sie tak samo bedzie zachwowywala) widział co lubią a czego nie itd itd więc może załozycie ogólny temat o tym właśnie? Myslę ze będzie to bardzo pomocne dla początkujących a tym samym może bedzie mniej powtarzajacych się zapytań. Sama chetnie skorzystałam bym z takich informacji przy zakładaniu dużego baniaczka. No to chyba na tyle - mam nadzieje ze prebrneliście jakos przez moje wypociny.....
dziękuje za uwagę i pozdrawiam.a ha i jeszcze jedno - nie każdy kto ma akwarium jest nastawiony na hodowle rybek. Duzo osób ma baniaczki ponieważ to lubi i jest to jakaś forma ozdoby ( oczywiście przy zachowaniu wszystkich potrzebnych wymogów dla rybek ) więc wydaje mi się ze takie infa byłyby dla nich przydatne.
jestem z Krakowa- to widać, słychać i czuć;)