• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[25l] problem z charakterem i osobowością rybek

Witajcie, nie wiem czy w dobrym dziale pisze tego posta ale mam taką małą dygresjo-propozycje.. Zanim załozyłam akwarium przewertowałam fora żeby jak najlepiej przygotować się do przyjęcia rybek w akwarium.
Niestety nie znalazłam nic dokładniejszego o charakterach rybek o ich preferencjach zachowawczych o i osobowości. Do czego zmierzam, poza krótkimi opisami typu - rybka stadna, bojownik lubi być sam bywa agresywny - czyli takich zdawkowych informacji nie ma nic na forach ( poprawcie mnie jeśli się mylę) własnie o osobowości i charakterze rybek.
Pytając o obsadę do 25l ( jak i czytając inne fora o takich obsadach ) większośc poleca krewetki i małe rybki na przykład rosborki galaxy i to się bardzo chwali. Ja dokonałam takiego zakupu - krewecie są super ale co do rybek.... hm... rybki miały byc po to zeby cos w tonii pływało a tu klops.
Rybki są bardzo płochliwe. Uwielbiają sie chować pod korzeniami, pływają skokowo, przebywają raczej w dolnej części akwarium. Owszem są śliczne ale..ale.. dalej mam w tonii pusto Sad ponieważ rybki kochają kryjówki ).
I co teraz? przecież ich nie wyrzuce! kupiłam je a po kupnie i obserwacji jak się zachwowują przewertowałam neta tak, że aż mi się komputera "zadymił" i w końcu w końcu znalazłam artykuł o ich usposobieniu oraz charakterze i o preferencjach zachowawczych i wypisz wymaluj - moje rybki !- Więc może gdyby na pytanie jaka obsada do "n" litrażu nie padały informacje tylko o gatunkach ale i o tym jak się zachowują pewnie niejeden początkujący akwarysta nie żałowałby swojego zakupu.
Reasumując - bo się rozpisałam wielu z Was jest doświadczonymi akwarystami- zajmuje sie akwariami od dawna, niejedne rybki miał u siebie i je obserwował ( ja nie mówie że każda u każdego sie tak samo bedzie zachwowywala) widział co lubią a czego nie itd itd więc może załozycie ogólny temat o tym właśnie? Myslę ze będzie to bardzo pomocne dla początkujących a tym samym może bedzie mniej powtarzajacych się zapytań. Sama chetnie skorzystałam bym z takich informacji przy zakładaniu dużego baniaczka. No to chyba na tyle - mam nadzieje ze prebrneliście jakos przez moje wypociny..... Smile dziękuje za uwagę i pozdrawiam.
a ha i jeszcze jedno - nie każdy kto ma akwarium jest nastawiony na hodowle rybek. Duzo osób ma baniaczki ponieważ to lubi i jest to jakaś forma ozdoby ( oczywiście przy zachowaniu wszystkich potrzebnych wymogów dla rybek ) więc wydaje mi się ze takie infa byłyby dla nich przydatne.

jestem z Krakowa- to widać, słychać i czuć;)

Twoje Razbory pewnie pływają p[o całym akwarium, jak nikogo w domu nie ma, a w przynajmniej pokoju.
Gdzie stoi akwarium? Przy drzwiach? Puka ktoś w szyby? Poszukaj coś "Co może wystraszyć ryby" na Googlach i tam się więcej dowiedz.

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

akwarium jest w takim kąciku że nic ich nie płoszy ! jak siedzę na fotelu w odległości 5 metrów od akwarium i się przygladam to nic, siedzą za korzeniem. Niestety ale potwierdziły się moje spostrzeżenia co do tych rybek ze takie właśnie są. zagłębiłam się w neta i takie są ich opisy, takie zachowanie jest u nich normalne. No nic to, rybek przecież nie wyrzuce nie wiem, może cos dokupie co pływa w górnych warstwach tonii Smile

To oddaj do zoologa i kup Bojka i jakieś fajne ślimaki.

Nowe 112 litrów :):):):):) Na razie w budowie :)

http://www.akwaswiat.net/-112l-towarzysk...#pid265554

Pomagam w przeprowadzaniu restartu akwarium w odległości do 20km od Jastrzębia-Zdroju
info gg: 9823462

Tu chyba jest dyskusja o razborach galaxy. Niejednokrotnie na wielu forach właściciele skarżą się na płochliwość tych ryb, piszą że się kryją się w roślinności itp. Cóż taki z nich gatunek chyba, trochę mnie dziwi że nie spotkałaś się z żadną opinią o ich charakterze- nie przeglądnełaś w galeriach akwariów z tymi razborami? Jeśli się nimi rozczarowałaś wymień je na drobniczki jednodniówki/gupiki pawie oczko/endlera lub bojka, albo może proporczykowce z kap lopez, na pewno nie zawiodą cię i nie będą się chować.
Przejrzałam temat w którym przedstawiłaś swoje akwarium. Wydaje mi się że masz za mało roślinności. Obsadź cały trzeci plan i boki zielskiem może galaxy poczują się pewniej.

dziekuje za pomoc, a co do zdjęć mojego akwa to dosadziłam tam więcej roślinek i inaczej ułozyłam korzenie, jak dorwe aparat to wrzuce nowe fotki , może uda mi się upolowac na nich rozborke Wink

Szkoda ze się tak chowają boto takie ładne rybeńki Smile
A co do jej płochliwości to czytałam ale wiecie - jak ktoś napisze ze rybka jest płochliwa to znając inne płochliwe człowiek myśli - no oki, jak podejde do akwa to pewnie sie spłoszy....

Skocz do: