• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mój pierwszy baniaczek 63L -start

Może drożdże były nieświeże? Albo jednak była nieszczelność - a tobie się wydaje że wszystko było ok. Na przyszłość do zacieru dodawaj tylko 1/5 kostki drożdży, bo z takiej ilości jaką ty odmierzyłeś drożdże zeżarły by cukier w tydzień-póltora Smile A bimbrownia powinna chociaż z miesiąc popracować na jednym zacierze, moja czasem i dłużej pociągnie.
Ja nie czekam na nic. Korki przy rurkach uszczelniam conajmniej z 2 godziny wcześniej żeby sylikon zastygł(Nieszczelności mogą powstawac przy świeżym sylikonie, gaz zawsze gdzieś tam sobie znajdzie lepszą drogę ujścia niż rurką...). Zacier robię bez żadnego czekania. Nalewam kranówkę do butelki. Wode daje chłodną-lub ciepławą, nie chcę żeby zacier zaczął pracować podczas doszczelniania korków. Odrazu wsypuję cukier i podrobione drożdże. Trzeba dobrze wymieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Potem zakręcam, doszczelniam silikonem; bimber zaskokuje zazwyczaj po około 15-20 minutach.

Działa Smile hihi, mała rzecz a cieszy Smile A propos małej rzeczy... przyglądam się jak pracuję bimbrownia, a tu zza rogu wyskakuję mi coś na szybie! Zachowałem zimną krew, zaostrzyłem makro w oczach, patrze a tam ślimor! Skąd się wziąłeś - ja się pytam? Niestety nie odpowiedział... Dawno nie kupowałem nic co mogło przynieść go do mnie, a jednak... Pewnie wiatropylny... po nowym roku trzeba pomyśleć nad jakąś obsadą. A póki co mam pierwsze oznaki życia Big Grin

Pozdrawiam

Pierwsze oznaki życia Smile Lepiej jak najszybciej postaraj się ich pozbyć,bo jak się rozmnożą to może być duży problem.Robiłem raz restart z powodu ślimaków.Pozdrawiam Smile

112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral

Staram się nie panikować. Jak urosną to zbiorę kilka sztuk do słoiczka, a do reszty wrzucę helenki. kiedy już helenki zjedzą wsio z akwarium to będę je dokarmiał ślimaczkami ze słoika.

Nikt nie mówi o panice Wink Zalecam tylko ostrą walkę dopóki nie znikną.

112l Malawi,54l kotnik dla młodych Saulosi Coral

Może jakieś nowe zdjęcia? Zarosło pewnie przez te 2 tygodnie.

Skocz do: