Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Plastikowe tło wewn. zabija mi ryby??? :(

Sad Prosze pomozcie nie wiem co jest grane :/

Kupiłem super wewnętrzne tło (takie z plastiku, imituje kamienie i korzenie, nie do rozróżnienia!) przed włożeniem starannie wypłukałem prysznicem z ciepłą wodą (z dwóch stron)

Tylko że jakoś ścianka dziwny zapach miała, myślałem że przejdzie szybko, a tu kiedy już na drugi dzień wpuściłem ryby (Pielęgnice Zebry, akara, mekka pyszczak) większość zaczeła się dziwne zachowywać, leżą przy dnie i boję sie ze mogą zginąć. Czasem coś pływaja ale nie wszystkie, zapach rozchodzi się na cały pokoj!

Okazało się że woda też przeszła tym świństwem :////// Jak to? Przeciez to jest malowane nietoxycznymi lakierami, slyszalem że wsadzenie takiego elementu nie ma zadneo wpływu na skład chem wody :/ ktoś sie pomylił? Czy ja miałem to szorować i wyparzyć wrzątkiem? :/ zdrapać tę imitacje :/ no nie...

Ps: zmieniłem część wody (zapach nadal jest) wsadziłem wkład węglowy (nowy) dolałem uzdatniacza (zrobiła sie piana)

Czy moje ryby sa zagrożone, prosze o pomoc, pozdrawiam.

No cóż, nikt nie odpowiedział, w takim tempie to rybki by już dawno były na tamtym świecie.

Dla tych z podobnymi problemami moja rada jaką zastosowałem, i wydaje mi się zawsze trzeba tak robić, szczególnie przy wymianie wody:

-Dodać uzdatniacz (u mnie sie pieniło więc coś było w wodzie)
-Wsadzić NOWY wkład węglowy na kilka dni
-Dodać sól akwariową + ew nawóz w płynie dla roślinek (PO USUNIĘCIU WĘGLA!!)

Całość powinna dać dobry efekt, czysta klarowna woda bez zanieczyszczeń a rosliną niezbędne składniki dostarczone w odżywce.

Pozdrawiam

Dla tych z podobnymi problemami moja rada .
Najlepsza rada, to elementy wystroju które umieszcza się wewnątrz akwarium kupować w renomowanych firmach z doświadczeniem w tych sprawach. Nawet w tedy dobrze jest wymoczyć takie coś w wodzie i wykonać próbę na toksyczność, na przykład wpuszczając kilka rozwielitek. Sam piszesz że nie podobał ci się zapach tego tła, więc najpierw trzeba było podjąć działania żeby się go pozbyć.

Może farba nie była dokońca wyschnięta na plastiku.
Może klej czy coś czego użyłeś do przyklejenia tego gotowego ustrojstwa jest toksyczny.

Jak najprędzej przygotuj dla ryb zbiornik zastępczy z czystą wodą.

Widać ryby Ci się tym struły.
Teraz nie masz wyjścia jak zrobić restart akwarium.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
Temat zamknięty

Skocz do: