14
wszystkie rośliny oprócz rotali i Heteranthera zosterifolia rosną jak na drożdżach.Rotala ma drobne liście i nie wybarwia się na różowo,a heteranthera zosterifolia ma czarne plamy i jest bardzo delikatna.Pewnie coś pochrzaniłam z nawozami.Co może być przyczyną?swiatła jest pod dostatkiem,co2 pod dostatkiem,rośliny praktycznie wyłażą z baniaka a z tymi problem
Tak sobie czytałam i może to niedobór fosforu????
Na razie mam tylko mieszankę azot,fosfor,potas.Podam doraźnie a jutro wyruszam po fosfor
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2010, 23:43 {2} przez
agrareoligada.)
22
A mogła byś wrzucić fotki. bo ja chyba mam ten sam problem. i również nie znam przyczyną
[25l] Krewetkarium
-6 x Red Cherry
[60l] Ogólne
-8x Brzanka sumatrzańska
-7x Neon Inessa
-3x Jarzeńce
-2x Zbrojnik
-4x Kiler (Heleny)
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=10482
14
niestety wczoraj wycięłam i poszczepiłam.Wlałam trochę makro i zobaczę.Jeśli ktoś ma jakieś rady ,to chętnie skorzystam
22
Jak miałem Heteranthere zosterifolie działo mi się tak gdy ją czesto dotykałem ,ruszałem, miała bardzo delikatne listki. Słyszałem wiele opinii ,że ta roślina jest jakaś wybredna ... coś jej nie pasuje i tak się właśnie dzieje. Wywaliłem ją i jest spokój

Wszystkie rośliny są ładne.
24
Ja na twoim miejscu dolałbym po4. Posiadam testy jbl kropelkowe i zazwyczaj gdy tak zachowuje się ta roślina według testów mam właśnie braki fosforu. Po dodaniu fosforu w ciągu kilku dni objawy ustępują i nowe pędy są takie jak powinny.
Mimo braków fosforu inne rośliny mają się dobrze tj. blyxa japońska, microzoria, bacopa, mchy, cryptokoryna.
Na forach spotykałem się z opiniami i bodajże gdzieś tak pisała jedna z naszych forumowiczek znająca temat, iż Heteranthera zosterifolia jest świetną rośliną która może robić za wskaźnik fosforu w akwarium, bo gdy go brakuje wtedy zaczyna ciemnieć. Też spotkałem opinie iż jest rośliną "kapryśną".
Jeżeli cały czas rosła Ci dobrze a nagle się coś stało to trzeba szukać przyczyny w ostatnich zmianach.
Jak zmieni się sytuacja pochwal się co pomogło na to.
14
na pewno się pochwalę...Też pomyślałam o braku fosforu.to moje makro pomaga ,ale...nie wybarwiają się czerwone rośliny.Może,pomoże sam fosfor...tylko....cały Radom rozkopany i tam gdzie moge dostać czysty fosforu rozkopali mi ulicę i nie ma innego dojazdu.Jutro może dostanę.Już dziś widzę delikatna poprawę
Do tego mam rozwój zielenic na szybach...chyba,to tooooooooooooooo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2010, 22:52 {2} przez
agrareoligada.)
24
Ja używam PG clasika i jak dam więcej tzn. np. zalecaną dawkę to mam wysyp pyłu na szybach, od jakiegoś czasu daję połowę dawki (podmiany co tydzień po 35-40%) i widzę znaczną poprawę. Najwyraźniej okazuje się iż ten nawóz konkretnie dla mnie jest nie odpowiedni.
5
Pył na szybach u mnie też się objawia jak nie ma fosforu. Czyli to chyba to.