04.02.2010, 21:32
Ryba która rzadko rozmnaża się w akwarium, jednak pół roku temu spotkało mnie to szczęście i znalazłem w swoim ogólnym akwarium ich narybek. Z racji tego, że nie miałem, ani nie mam testów do wody podam jedynie przybliżone opisowe wartości i warunki w akwarium.
1. Przybliżone parametry
Temperatura 25 stopni Celsjusza (na czas leczenia ospy). Kwaśność ok 8.0 stopni. Twardość była na pewno za wysoka.. CO2 nie było dozowane.
2. Obsada (wtedy):
-15 neon innesa
-5 zmienniak plamisty
-3 ciernioocznik
-4 ampularie
3. Warunki techniczne:
Litraż -54l
Oświetlenie t5 15W -fabryczne
Filtr wewnętrzny 350 l/h z włączonym napowietrzaniem
Ogrzewanie 75W, temperatura normalnie- 22-23, wtedy wynosiła 25-26.
4. Dekoracje i rośliny:
Z tego co pamiętam były 2 korzenie i jeden kamień z łąki. Piskorze zamieszkały w jednym z korzeni i zrobiły w nim swoje sieci korytarzy (przy kupnie było znacznie mniej takowych korytarzy). Z roślin pamiętam moczarki, cryptocoryny, kabomby oraz gałęzatkę.
Podłoże stanowił wtedy gruby piasek kwarcowy (ok. 1-2 mm) o warstwie 4 cm.
5.Zajście:
Był to czas wielkich zmian w moim akwarium. Często poruszałem dno przesadzając rośliny i wtedy wzbijał się muł. Jak już pisałem piskorze zasiedliły jeden z korzeni i tylko czasami widywałem je nocami. Pewnego razu postanowiłem posprzątać akwarium, a kiedy wyjmowałem jedną z moczarek znalazłem 1 narybek piskorza o długości ok. 1 cm. Koniec
Mam nadzieję, że to komuś chociaż trochę pomoże w rozmnażaniu tych ciekawych ryb.
1. Przybliżone parametry
Temperatura 25 stopni Celsjusza (na czas leczenia ospy). Kwaśność ok 8.0 stopni. Twardość była na pewno za wysoka.. CO2 nie było dozowane.
2. Obsada (wtedy):
-15 neon innesa
-5 zmienniak plamisty
-3 ciernioocznik
-4 ampularie
3. Warunki techniczne:
Litraż -54l
Oświetlenie t5 15W -fabryczne
Filtr wewnętrzny 350 l/h z włączonym napowietrzaniem
Ogrzewanie 75W, temperatura normalnie- 22-23, wtedy wynosiła 25-26.
4. Dekoracje i rośliny:
Z tego co pamiętam były 2 korzenie i jeden kamień z łąki. Piskorze zamieszkały w jednym z korzeni i zrobiły w nim swoje sieci korytarzy (przy kupnie było znacznie mniej takowych korytarzy). Z roślin pamiętam moczarki, cryptocoryny, kabomby oraz gałęzatkę.
Podłoże stanowił wtedy gruby piasek kwarcowy (ok. 1-2 mm) o warstwie 4 cm.
5.Zajście:
Był to czas wielkich zmian w moim akwarium. Często poruszałem dno przesadzając rośliny i wtedy wzbijał się muł. Jak już pisałem piskorze zasiedliły jeden z korzeni i tylko czasami widywałem je nocami. Pewnego razu postanowiłem posprzątać akwarium, a kiedy wyjmowałem jedną z moczarek znalazłem 1 narybek piskorza o długości ok. 1 cm. Koniec
Mam nadzieję, że to komuś chociaż trochę pomoże w rozmnażaniu tych ciekawych ryb.
Nie męcz ludzi, używaj opcji "szukaj"!

O cierniooczku kuhla???
)