• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie piskorzy

Ryba która rzadko rozmnaża się w akwarium, jednak pół roku temu spotkało mnie to szczęście i znalazłem w swoim ogólnym akwarium ich narybek. Z racji tego, że nie miałem, ani nie mam testów do wody podam jedynie przybliżone opisowe wartości i warunki w akwarium.

1. Przybliżone parametry
Temperatura 25 stopni Celsjusza (na czas leczenia ospy). Kwaśność ok 8.0 stopni. Twardość była na pewno za wysoka.. CO2 nie było dozowane.
2. Obsada (wtedy):
-15 neon innesa
-5 zmienniak plamisty
-3 ciernioocznik
-4 ampularie

3. Warunki techniczne:
Litraż -54l
Oświetlenie t5 15W -fabryczne
Filtr wewnętrzny 350 l/h z włączonym napowietrzaniem
Ogrzewanie 75W, temperatura normalnie- 22-23, wtedy wynosiła 25-26.

4. Dekoracje i rośliny:
Z tego co pamiętam były 2 korzenie i jeden kamień z łąki. Piskorze zamieszkały w jednym z korzeni i zrobiły w nim swoje sieci korytarzy (przy kupnie było znacznie mniej takowych korytarzy). Z roślin pamiętam moczarki, cryptocoryny, kabomby oraz gałęzatkę.
Podłoże stanowił wtedy gruby piasek kwarcowy (ok. 1-2 mm) o warstwie 4 cm.

5.Zajście:
Był to czas wielkich zmian w moim akwarium. Często poruszałem dno przesadzając rośliny i wtedy wzbijał się muł. Jak już pisałem piskorze zasiedliły jeden z korzeni i tylko czasami widywałem je nocami. Pewnego razu postanowiłem posprzątać akwarium, a kiedy wyjmowałem jedną z moczarek znalazłem 1 narybek piskorza o długości ok. 1 cm. Koniec

Mam nadzieję, że to komuś chociaż trochę pomoże w rozmnażaniu tych ciekawych ryb.

Nie męcz ludzi, używaj opcji "szukaj"!

Temperatura 25 stopni Celsjusza (na czas leczenia ospy)----> nie leczy się ospy tak niską temperaturą. Temperatura musi być 31 stopni. Inaczej kulorzęsek nadal będzie atakował rybki.(kulorzęsek w akwarium jest zawsze)

O którym gatunku mówisz dokładnie Smile O cierniooczku kuhla???

Fajnie, że się rozmnożyłySmile może moje tez się rozmnoża kiedyś jak podniosę ich kryjówkę to znajdę młodego piskorkaSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Tak, o cierniooczku kuhla. Napiszesz jakie masz warunki?

Nie męcz ludzi, używaj opcji "szukaj"!

Tzn ja nie rozmnażam ryb(nie chcę) Ale jak się trafi przypadkiem, to bedę się cieszyćSmile
Hmm warunki:
-200l
-parametry ph6,5 GH i KH nie pamiętam
-temperatura 28stopni
-dużo korzeni, kamieni i roslin w podpisie jest mój zbiornik.
-mam tylko dwa piskorki(by dokupić czekam aż w sklepie zobaczę większe niż zapałkiTongue)

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Skocz do: