• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skrzydlica

Mam pytanie... A mianowicie, jakie wymagania ma skrzydlica?
Proszę oszczędzic sobie ,,taka ryba to raczej dla akwarystów z doświadczeniem!", bo ja to wiem! Po prostu chciałbym wiedziec jakie ma wymagania...

Interesuje mnie:
-zasolenie,
-inne parametry wody,
-pokarm,
-z jakimi rybami można ją trzymac?

Jeśli znacie jakieś ciekawe książki to poproszę o ich tytuły, wttedy sam sobie poradzę.

Z góry dziękuję!

Wiem, że na pewno można ją trzymać z mureną bo tak widziałem w naturze. Można ją trzymać też z pokolcem arabskim chociaż jest to ryba terytorialna więc pojemność akwarium (sam wiesz) duuuże. Na pewno nic małego bo zje. To też widziałem na własne oczy jak krązyła i wyłapywała ze stadka jakieś rybki nie znam nazwy. To tyle z obserwacji a jeszcze krewetki. Widziałem skrzydlicę w towarzystwie Lysmata aboinensis.

Ta krewetka to do czasu, az skrzydlica nie zglodnieje albo krewetka nie uprzykrzy jej zycia tak ze w koncu zostanie pozarta.

Pozdrawiam ZHO
www.akwa.aip.pl Prawdopodobnie najstarsza strona o rybkach po polsku. Mam 200 l Amazonia.
www.akwa.cba.pl Nowy projekt.

Polecam blog reefmania.pl tam znajdziesz trochę informacji o skrzydlicach.
Generalnie utrzymanie skrzydlic nie różni się wiele od innych ryb morskich.
w zależności od gatunku można je trzymać w akwariach już od 120 litrów. Skrzydlice nie pływają zbyt wiele ale są bardzo wdzięczne w obserwacji.
Niektóre gatunki skrzydlic można też trzymać w akwariach rafowych z obsadą innych ryb.

Skocz do: