• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200L] Ogólne

Witam
Chciałby was trochę zapoznać z moim akwa , aby dostać kilka uwag , które by poprawiły jego wygląd .Jest to moje pierwsze akwarium i ma ono już ok 7-8 miesięcy .Postanowiłem coś w nim zmienić , dać więcej roślin (tylko jakich ) i zasłonić bardziej filtr oraz tło .Filtr był już zasłonięty , ale kabomba rosła pięknie(łodygi nawet do pół akwa) tylko do jakiegoś czasu , zaczęła gnić i już jakiś miesiąc - 2 nie ma po niej w ogóle śladu . Drugi mój problem to , to że prąd z filtra jest tak silny że rośliny rosnące przed nim szybko marnieją.Mam zamiar pociągnąć wąż od filtra tak żeby woda z powietrzem wylatywała dołem tylko nie wiem czy jest to dobry pomysł , bo niektóre rybki lubią w nim pływać . Jak myślicie , co zrobić ??

Trochę info :
Wymiary : 100x40x50 (200L)
Filtr : AquaClear PowerHead 50
Grzałka : Jager 250W
Oświetlenie : 2 x 30W
Obsada : 10 x neon innesa , 2x zbrojnik niebieski , 3x otos (było 5) ,5x miedzik obrzeżony , 8 x furcatus , 7 x kirysek ( w tym 5pstry , 1lamparci(było 2 ) ,1 spiżowy (tak samoSad ) , 1x Pielęgnica ramireza (były 2 ) <ehhh jak widać lepiej nie powierzać ciotkom akwa na czas nieobecności hehe Tongue >
Flora : Nie pamiętam już nazw , a nie chce się szukać teraz Tongue
Inne : Wodę zmieniam co tydzień 1/4 , mam mały problem z glonami które pojawiają się na szybie i niektórych roślinach .

Fotki :

Proszę o opinie na temat akwa i o rady co można zmienić , dosadzić itp.

Piękna akwa, daj jakieś tło strukturalne albo coś, tylko nie foto tapetę bo to jest według mnie kalectwo, wylot z filtra skieruj do ściany, albo załóż kolanko np od deszczowni, ja tak zrobiłem i rewelacja, bąbelki z filtra są nie potrzebne, wystarczy ruch taflą wody żeby woda była dostatecznie napowietrzona, i jeszcze jedno skąd masz taki ładny korzeń? kupiłeś?

Dzięki za odp . i rady .
Korzeń kupiłem razem z akwa i pamiętam , że nie był tani , ale ma dużo różnych wnęk Big Grin
Może jakieś propozycje roślin ?
PS ; Chyba znów spróbuję z kabombą

Aha, jeśli chodzi o glony na przedniej szybie to standard, przynajmniej u mnie, przy podmianie wody biorę czyścik i jadę z koksem, i mam spokój do następnej podmiany

Masz parametry wody może? Myśle ze masz dosyć wysokie NO3 i PO4 stąd pewnie glony. Warto pomyśleć o jakimś filtrze kubełkowym.

jak dla mnie, to trochę za dużo podłoża, trochę śmiesznie to wygląda, dużo podłoża, niskie rośliny, słabo zarośnięte akwa, co jeszcze... aha, akwarium radziłbym Ci postawić na czymś, na czym akwa będzie pełna powierzchnia stać, bo w tej chwili przy dłuższym "użytkowaniu" możesz mieć jakieś kłopoty, zaryzykuje nawet stwierdzić ze akwa Ci pęknie, bardzo duże naprężenia w tej chwili są i nawet ta tacka pod akwa dużo nie da.
Co do obsady:
"2x zbrojnik niebieski , 3x otos (było 5) " zdecydowałbym się na jedno.
Oddałbym miedziki i dodał z 15 neonów, jeżeli chodzi o kiryski to wymieniłbym "single" i dodał pstrych.
Chyba wszystkoSmile
pozdrawiam

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Skocz do: