Obsada do 43l -
sinclair - 25.03.2009
Witam,
jestem w posiadaniu akwa 70x25x25, ok. 43l, pozostałością po poprzednim lokatorze, który niestety niedawno zszedł. Nie chce żeby akwa stało puste więc pomyślałem hodowli rybek. Nie jestem nowy w tym temacie ale od czasów mojej ostatniej hodowli minelo juz sporo czasu więc pomyślałem, że lepiej zapytać bardziej doświadczonych

Nie spieszy mi się i chce zeby rybkom bylo dobrze.
Niestety na wieksze akwa nie mam miejsca, więc pozostaje mi wykorzystac to co mam.
Filtr kaskadowy 300l/h, jedynie z oświetleniem narazie jest problem, nie mam pokrywy, ale coś się wymyśli/dostosuje do obsady i roslin.
Myslalem o neonkach inessa (10 szt?) oraz kilku krewetkach (4?)
Co doradzilibyscie do tego? Myslalem o 1+2 bojownikach ale nie jestem do konca pewien, i chyba bym wolal jakies dodatkowe rybki stadne zamiast nich, kiryski?
Przedewszystkim jakie roslinki najlepiej by się w tym przypadku sprawdzily?
RE: Obsada do 43l -
krolik - 25.03.2009
Ja myślę :
10x Neon innesa
5x Krewetka red cherry (rozmnożą ci się)
i do tego parka Pielęgniczki Ramireza

Co do roślinek to nie znam się zbytnio.
apri cort - 25.03.2009
Jeśli neony to nawet z 15szt, małe kiryski na dno, 4-5szt. bojowniki i krewetki owszem. Dobrze sobie wymyśliłeś
sinclair - 25.03.2009
Dzięki
czyli sprawdzila by się obsada typu:
10-15x neon inessa
1+2 bojownik
4x kiryski
yx krewetki red cherry
Nie jestem pewien co dać na podłoże, może jakiś ciemny drobny żwirek?
No i co z roślinkami?
apri cort - 25.03.2009
Na dno najlepiej bardzo drobny żwir lub grubszy piasek, ja osobiście za czarnym dnem nie przepadam, choć dla neonów jest polecane, więc twój wybór. Jeśli bojowniki, to puść pistię na powierzchnię, ocieni akwa i neony będa się dobrze prezentować. Skoro krewetki, to da dno niskie korzenie porośnięte mchem. I wg mnie wystarczy, będzie ciekawie, skromnie, elegancko i oryginalnie, pusta toń zostanie dla neonów. I koniecznie czarne tło!
sinclair - 25.03.2009
czuje się przekonany

zawsze lubilem taki minimalizm więc Twoja propozycja przypadla mi do gustu. Jeszcze przemyśle jak by to mialo wyglądać i zaczne organizować wszystko.
Dzięki wielkie!
edit:
Akwa rozruch miało prawie 2 tyg temu więc krewetki amano się dziś wprowadziły, narazie 2, bo w sklepie więcej nie było.
Zastanawiam się jeszcze nad obsadą. Chyba zrezygnuje z bojowników na rzecz Rasborek, i jednoczesnie ogranicze neonki do 8-10, w ten sposób będzie troche więcej się działo w akwa nie tylko na dnie
Czarne tło już jest, na dnie czarny grys(?) 2-5mm pomieszany z piaskiem z poprzedniego akwa (bardzo drobny żwir czarno-bialy)
Do tego Kabomba (Limnophilla sesiliflora), poczekam aż podrośnie i zamaskuje nią filtr.
Zostaje korzeń, preparowac samemu nie chce, z resztą za długo by to zajeło.
Ktoś może polecić skąd najlepiej brać takie rekwizyty? allegro? (ewentualnie gdzieś w Łodzi..)
nefrete1 - 26.03.2009
Poszukaj po sklepach akwarystycznych. U mnie na retkini jest sklep 4pet - tam ostatnio widziałam bardzo ładne korzenie za 30-40 zł.
apri cort - 26.03.2009
A jednak spróbuję Cię przekanać żeby nie mieszać ławicowców, szczególnie w tak małym zbiorniku. Grupki po kilka sztuk ci się przemieszają i nie będzie takiego fajnego efektu. Jeśli zdecydujesz sięna jeden gatunek ławicowy, jest szansa, że ryby będą trzymać się razem i nie wpływaćsobie w drogę. Możesz za to na powierzchnię dać kilka samców gupika endlera. Ale mimo wszystko polecam bojowniki, samiec będzie pięknym, wyraźnym akcentem, szczególnie pozujący przed samicami
sinclair - 26.03.2009
A co powiesz na to:
15 rasborek klinowych
5 otosków/kirysków
krewetki
i ewentualnie harem bojownika
Stwierdzilem jednak, że rasbora mi się bardziej podoba niż neon
apri cort - 26.03.2009
Bardzo fajnie, ja też wolę razbory niż neony. W tej obsadzie bojowniki dodadzą koloru i majestatu

bo razborki to takie małe "zasuwaczki" a bojki pływają raczej spokojnie, więc nie będzie nudno.