[30L] Małe Akary Błękitne (aktualizacja 3 str. - FILM) -
deadhorse - 24.03.2009
Nie ma się czym chwalić, ale rybki pływają uśmiechnięte, więc nie krzyczcie, że mały zbiornik za miesiąc stawiam 60L
Obsada: Parka Akar błękitnych + 40-50 małych
Filtracja: Wewnętrzny 200L/h + kubełek Boyu 200L/h (ceramika, węgiel i gąbka)
Ogrzewanie: Atman 25W z termostatem
Światło: 8W T4
Roślinność: moczarka, anubias, dwie gałęzatki, bacopa crenata oraz dwie trawki nieznane
Chemia: Planta Gainer Classic + AQUABOTANIQUE Aquapotas
Podmiana wody - 2-3 dni, 30-40% (50% RO, 50% kran)
Jedyny problem jaki mnie nurtuje to wysokie NO3 - jakieś pomysły na zbicie?
RE: Akary błekitne -
piotrex12 - 24.03.2009
60l to chyba za mało dla akar, ale nie wiem do końca
RE: [split] Akary błekitne -
prof.Animal - 24.03.2009
tragiczny żwirek nie wspominając o reszcie.... sądzę że koledzy bądź koleżanki dopowiedzą co nie tak
Dam1an93 - 24.03.2009
AKWARIUM: Minimum 150l i 100cm długości na jedną parę, z licznymi kryjówkami wśród korzeni, roślin i kamieni.
To co robisz to sadyzm. Oddaj je jak najszybciej...
w takim akwarium to mozesz trzymać max Bojownika LUB krewetki...
a 60l to takze dla nich zamało
Seoo - 25.03.2009
okropny żwirek.!
za małe akwarium na te rybki i jeszcze młode.pff
RE: [30L] Akary błękitne + małe -
deadhorse - 25.03.2009
Skoro rybki składają ikre to znaczy, że
się dobrze czują - nie rozumiem skąd wasze wielkie oburzenie... rozumiem, że zbiornik jest mały, dlatego w najbliżzym czasie postaram sie o wygospodarowanie wiekszej ilości miejsca w pokoju... Jedyny problem jaki mnie napotyka to wysokie NO3, którego nawet wymianą wody nie mogę zbić.
Kejdi - 25.03.2009
deadhorse napisał(a):Skoro rybki składają ikre to znaczy, że sie dobrze czują - nie rozumiem skąd wasze wielkie oburzenie... rozumiem, że zbiornik jest mały, dlatego w najbliżzym czasie postaram sie o wygospodarowanie wiekszej ilości miejsca w pokoju... Jedyny problem jaki mnie napotyka to wysokie NO3, którego nawet wymianą wody nie mogę zbić.
Rozmnożyły Ci się pielęgnice, nie ma się co aż tak dziwić że poradziły sobie nawet na małej przestrzeni.
Wysoki poziom NO3 nie bierze się znikąd. Masz efekt przerybienia. Bez ograniczenia obsady problem nie zniknie. Będzie się natomiast nasilał aż NO3 osiągnie poziom na tyle szkodliwy dla ryb, że zaczną chorować i zdychać.
Akwarium ogólnie nie wygląda najgorzej (gdyby nie żwir)
Pojemność jest oczywiście niedopuszczalna dla tak dużych ryb. Pospiesz się z tymi zmianami...
Ile konkretnie miejsca uda Ci się wygospodarować ??
RE: [30L] Akary błękitne + małe (aktualizacja 2 str.) -
deadhorse - 25.03.2009
Pierwotnie miejsce mam mieć na 50x30x40 (dł.x.szer.x.wys.) a więc 60L. Ale postaram sie pokobminować i
wstawić coś większego - nie wiem tylko czy iść na długość czy wysokość.
Dam1an93 - 25.03.2009
Jakby ci się udało 80x35x45 - 126L lub 80x35x40 112L to już by raczej parka mogła być lecz niezabardzo znam się na tych rybkach,60L też mozna ładnie urządzić lecz nie z taka obsadą.
kahim - 25.03.2009
Mam dwie pary akar błękitnych w 300l i szczerze mówiąc w czasie tarła dochodzi do takich jadek że nawet moje akwa wydaje mi sie za małe! NO3 jest napewno kwestią przerybienia, tym bardziej że te ryby bardzo brudzą wodę.
(a tak prywatnie, czy są to ryby odemnie?)