Przegrywam walke z glonami -
kamilsdz - 11.03.2009
Witam
Posiadam zbiornik 30L. Nawożę go CO2 oraz w miarę potrzeb podstawowymi pierwiastkami (Złota Symfonia, K2SO4). Posiadam nie zbyt mocne oświetlenie - zaledwie 11W. Dokładnych parametrów wody niestety jeszcze nie posiadam.

Od jakiegoś już czasu walczę z glonami. Niestety, walkę tą póki co przegrywam. Po ostatnim zwalczeniu tej plagi, powróciła ona z zwiększoną siłą. Sam nie jestem w stanie jej pokonać

. Gdy to się rozpoczęło podmieniałem częściej wodę, zmniejszyłem napowietrzanie, przestałem nawozić złotą symfonią oraz siarczanem potasu, ponieważ myślałem, że gdy rośliny pobiorą to glony "zginą z głodu" - niestety to też nie pomogło. Na trawce pojawiły się 5mm, czarne nitki oraz czarne plamki. Mech zaś pokrył się jakimś brązowym glonem. Dla zobrazowania wam tego procederu zapodam kilka fotek:

Byłbym wdzięczny za pomoc mi w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam
RE: Przegrywam walke z glonami -
Nowicjusz - 11.03.2009
tak poza tematem, jakiego ksztaltu jest akwarium i ile jest tam brzanek sumatrzanskich i sa jakies inne ryby?
Kejdi - 11.03.2009
Dlaczego poza tematem ? Jeśli chodzi o glony to kwestia przerybienia jest jak najbardziej godna uwagi.
Doliczyłam się jedenastu brzanek. Kto da więcej ??
Widzę jeszcze kiryska i gurami.
Proponuję wpuścić dodatkowo dwa razy tyle ryb - może wtedy walka z glonami stanie się łatwiejsza...
PS : Za mało informacji o zbiorniku.
kamilsdz - 11.03.2009
Jest 11 brzanek, kirys, 2 gurami i glonojad. No cóż.. Akwarium takie odziedziczyłem i niestety póki co nie mam co zrobić z tymi rybkami ;(
Powracając do tematu. Wiem - przerybienie nie jest dobre (większe zanieczyszczenia wody itp..), ale gdy tylko znajdę domek dla części moich rybek ten problem zostanie rozwiązany.
Wiecie, więc może jak się pozbyć tego ustrojstwa (czyt. glonów)?
Widzim - 11.03.2009
Kup sól akwarystyczną i wsyp podaj jaki masz filtr obok widze drugie akwarium

jeszcze podaj jak długo oświetlasz akwarium i jaką tęmperature ?
kamilsdz - 11.03.2009
Temperatura 26-27oC
Filtr AQUAEL Fan-1
Naświetlam 10h dziennie (choć często bywa, że ciut więcej).
To drugie akwarium jest mojego brata(ogólnie klapa

)
A co do pytania Nowicjusza dotyczącego kształtu - normalne, profilowane akwarium.
A co do tej soli akwarystycznej. Co ona daje? Jakie jest jej dawkowanie? Jak coś to jutro pójdę po nią do szopa. Droga jest taka sól?
Widzim - 11.03.2009
Sól niewiem z 5 zł umnie 1 zł ... zmniejsz oświetlanie glony lubią światło do 30l akwarium daj 2 łyżki jak niedostaniesz w zoologicznym soli to można dać kuchenną
Kejdi - 11.03.2009
Widzim napisał(a):Sól niewiem z 5 zł umnie 1 zł ... zmiejsz oświetlanie glony lubią światło do 30l akwarium daj 2 łyżki jak niedostaniesz w zologicznym soli to można dać kuchenną
Proszę wyjaśnij mi w jaki sposób dodatkiem soli chcesz wytępić glony ??
Sól akwariową można ewentualnie zastąpić niejodowaną a nie zwykłą kuchenną - podajemy rozpuszczoną tylko jak jest taka potrzeba.
Bez redukcji obsady glonów się nie pozbędziesz. Możesz się ewentualnie ratować :
roślinami szybko rosnącymi (patrz jeden z podwieszonych tematów w dziale roślinnym)
zmniejszeniem najwyżej czasu światła (6-8 h)
regularnymi podmianami wody, przez najbliższy tydzień nawet co drugi dzień.
Możesz spróbować walczyć z glonami zieloną herbatą - poszukaj o niej informacji na forum.
Skoro są tego typu problemy w akwarium to zaopatrzyłabym się jednak w testy (związki azotu i PO4)
Po odstawieniu wszelkich nawozów w pierwszej kolejności giną rośliny, glony jakoś sobie poradzą.
Akwarium albo ryby do wymiany - inaczej zamiast satysfakcji z akwarystyki będą ciągle powracające problemy. Działaj szybko.
Widzim - 11.03.2009
Sól zabija bakterie ! a także glony !....
Kejdi - 11.03.2009
Widzim napisał(a):Sól zabija bakterie ! a także glony !....
A po co on ma zabijać w tym akwarium bakterie ?? Może przystopować glony ale i rośliny, nie widzę sensu stosowania soli na glony.
Sól na pewno nie służy zbrojnikom, więc tym bardziej nie rozumiem po co ją proponujesz.