Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Samica pyszczaka inkubuje ikrę - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Biotopy (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Malawi (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Temat: Samica pyszczaka inkubuje ikrę (/showthread.php?tid=9418)

1 2 3 4

Samica pyszczaka inkubuje ikrę - piotrex12 - 10.03.2009

Witam
Przed chwilom zobaczyłem że moja samica pyszczaka wysmukłego inkubuje ikrę.Jest mała(samica), ma ok 6-7cm.Przygotowałem akwarium dla narybku (25l). Mam pytania: Jak długo samica będzie inkubowac ikrę (zaczeła przed chwilą)?, czy dac ją do osobnego akwa?, czy reszta pyszczaków (5 wysmukłych 2 yellowy) zrobioa coś jej i ikrze?
Proszę o szybkie odpowiedzi

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - Jokeru - 10.03.2009

Samica powinna inkubowac ok 3 tygodni. Jeżeli jest zestresowana to może o wiele dłużej inkubowac.
Jeżeli to jej pierwsze tarło to może po prostu nie donosic ikry i ją połknąc. Tym się nie przejmuj, Nauczy się. Na razie samiczki w ogóle nie wyławiaj. Za jakieś dwa tygodnie możesz ją wyłowic do osobnego zbiornika.

P.s - temat przenoszę.

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - piotrex12 - 18.03.2009

Spytam się jeszcze, czy to prawda że pyszczaki odbywają tarło kilka razy w roku, a jeśli tak to ile?

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - ambre - 25.03.2009

samiczka inkubouje 3 tyg pod warunkeim ze temperatura w akw wynosi okolo 25stopni.W przypadku nizszej moze sie to wydluzyc nawet o kilka dni.Wazne jest gdy przyodlawianiu takiej samicy w akwarim zanurzyc jakies naczynie by ryba miala caly czas stycznosc z woda po to by nie wyplula rybek w siatce bo na pewno moze je pozniej pozabijac wlasnym cialem.Ja robie to tak .Lapie ja w siatke do akw wkladam naczynie i od spodu podbieram rybe nasteopnie biore ja w reke nad male akw i rybka pieknie wypluwa narybek po czym spowrotem wrzucam samiczke do duzego akw.Jesli chopdzi o czestotliwosc tarla to przy temp okolo 25 stopni powinno to odbywac sie co 3 tyg .Sa jednak wyjatki gdzie samiczka porzebuje wiecej czasu.

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - piotrex12 - 17.04.2009

witam znowu!!!
moja druga samica labeotropheus trewavasae inkubuje narybek. Bardzo mnie zdziwiło że ma młode po pierwszym tarle, ale to nic. Temperatura w akwa wynosi 26-27 stopni. Po ilu dniach narybek będzie gotowy do samodzielnego życia (słyszałem, że po tygodniu i że to zalerzy od temperatury, więc pytam)?

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - Atu - 18.04.2009

Jest tak jak słyszłeśTongue

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - piotrex12 - 04.05.2009

a po jakim czasie młode się wybarwią?

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - nesklik1996 - 04.05.2009

myślę że kiedy osiagną jakieś 4/5 cm ...ale to tylko moje SUGESTIE.... co moze być prawdopodobne

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - piotrex12 - 06.05.2009

jeszce jedno. czy to prawda że samce można poznac po płetwie grzbietowej ostro zakończonej, a samice po zakończonej łagodnie

RE: Samica pyszczaka inkubuje ikrę - Gustaw17 - 15.06.2009

no to zalezy od gatunku np u maingano mozna rozpoznac po atrapie jajowej u samic jest tylko 1 a u samcow pare Big Grin narybek mozna wpuscic do akwa gdy ma ze 2.5-3cm jeszcze zalezy jakiej wielkosci masz inne pyszczaki jak sa duze to lepiej w wielkosci 3.5-4cm pozdrawiam