[182l ogólne] pierwsze akwarium aktualizacja str.7 -
Malgorzata - 26.02.2009
1. Akwarium narożnikowe, wymiary: przód 73, 2x20, 2z 70, wysokośc
50, nie wiem czy dobrze obliczyłam, ale bez 2x20 wyszło mi ok 190l
2. Filtr Aquael Unifilter750 UV,
Grzałka z termostatem Elite 300W
Napowietrzacz
2xSUN-GLO 20W
3 Obsada:
2x skalar
4x zmienniak plamisty
3x kirysek albinos
3x kirysek haraldshultzi (albo przynajmniej bardzo podobne)
2x gurami czekoladowe, wiem ,że nie pasują
5 glonojadów ( w tym 2 zbrojniki ancistrus temnicki, prawdopodobnie, też ma takie rogi )
mnóstwo gupików.
4. Flora:
Echindorus bleheri
Limnophila heterophylia
Moczarka kanadyjska
Anubias niski
i inne
Roślinek będzie więcej, myślę też o pływającej
To jest moje pierwsze akwarium.
Przepraszam za jakość zdjęcia
RE: [200l ? ogólne] pierwsze akwarium -
apri cort - 26.02.2009
Przy tylnych ścianach posadź nurzaniec, jak dobrze pójdzie pokryje całe tło. A skoro o tle mowa, to czarne robiłoby o wiele lepszy efekt, szczególnie, zanim rośliny się rozrosną. Kiepsko też wygląda podłoże, możesz przysypać piaskiem albo drobnym jednokolorowym żwirem i będzie o wiele lepiej. No i kamienie do wywalenia, bo wyglądają na rozpuszczalne w wodzie i zatwardzą ją, co przy Twojej obsadzie jest niewskazane. To tyle na poczatek, do roboty
Malgorzata - 26.02.2009
Myślałam też o czarnym, nawet kupiłam

Żwirku poszukam, co do kamieni to oglądałam w 2 sklepach i wszystkie były jakieś takie podejrzane, podobne do tych albo gorsze. Na razie wyjmę. Poczekam może do kwietnia z nowymi. Wtedy poszukam gdzie indziej.
Nurzaniec to taka jakby trawka? Jeśli to jest to co znalazłam w necie to chyba mam, m.in. przed korzeniem, tylko małe i mało.:/. Ale widzę, że już coś wypuszcza. Dokupię jeszcze.
Tak w ogóle to moje pierwsze założenie było z bardzo małą ilością roślinek i czarnym tłem. No ale wyszło jak wyszło, ponieważ nie mogłam nic znaleźć, co by mi odpowiadalo, no i przestawiłam się na dużo zieleni, ale to z czasem.
Patrykolo14 - 26.02.2009
Zamiast kamieni możesz dać jakieś korzenie
Olek - 26.02.2009
Akwarium dość nietypowe...........jak dojdzie trochę zieleni na pewno będzie lepiej.
Możesz napisać coś o oświetleniu?(dopisz to w pierwszym poście)
apri cort - 26.02.2009
Kamienie jak chcesz duże to poszukaj na polu jakimś, serio, albo duże otoczaki gdzieś nad wodą. Nurzaniec to taka niby trawka, rośnie szybko, z dnie na dzień nawet cm w górę albo więcej, potem siękładzie na powierzchni. A po żwir czy piasek najlepiej pojedź do żwirowni, sprzedają na tony, więc wiadro bez problemu dostaniesz za ładny uśmiech
Sarc - 26.02.2009
Malgorzato coś mi tutaj nie pasuje... podaj jeszcze raz wymiary...długość tylniej szyby ma 73cm ? wysokość 50cm ? Podaj jeszcze odległość tylniej szyby od przedniej bo coś tutaj nie gra jak na 200l.
Malgorzata - 27.02.2009
Napisałam, że szyba przednia, a nie tył ma 73 cm, od niej odchodzą pod kątem rozwartym szybki, które mają po 20 cm, od tych szybek odchodzą szyby, które mają po 70 cm. Wysokość akwarium to 50cm, bez pokrywy oczywiście. Jest to akwarium narożnikowe. Pojemność policzyłam wg :
"w przypadku narożnego z wypukłą szybą będzie 3,14 x szerokość (prosta szyba) x szerokosc (prosta szyba) x wysokosc : 4." ( cytat z tematu :Obliczanie litrów akwa po jego wymiarach )
Wg tego wyszło mi ok. 192l, ale, że moje akwarium nie ma wypukłej szyby, tylko te szybki dodatkowe po bokach, ich nie liczyłam ( bo nie wiem jak), ale wydaje mi się, że one trochę dodają objętości. Zdaję sobie sprawę, że może coś być nie tak, dlatego w tytule postawiłam znak zapytania, ale potem podałam ile wyszło mi wg wyliczeń. Akwa przywiózł mi znajomy od swojego brata i on mówił, że taką ma pojemność. A potem starałam się obliczyć według tego, co znalazłam na forum. Jeśli zrobiłam to źle, to przepraszam i proszę o poprawienie.
O korzeniach pomyślę

Apri cort dziękuję za radę

Olek, czy nietypowe znaczy beznadziejne? Chciałabym zrobić coś ładnego i stworzyć rybkom dogodne warunki. Na razie sama nie wiem dokładnie czego chcę jeśli chodzi o wystrój dlatego będę wdzięczna za każdą krytykę, nawet tą najmocniejszą

Dzisiaj zmienię tapetę.
Sarc - 27.02.2009
Malgorzata czyli wychodzi że głębokość akwarium (odległość przedniej od tylniej szyby) wynosi około 80cm ?

Nietypowe wymiary przyznam...
Malgorzata - 27.02.2009
Odległość między narożnikiem a przednia szybą ma ok 64 cm. Nie wiem czy to jest nietypowe, takie kupiłam

Może było klejone na zamówienie. Podałam takie wymiary jakie zmierzyłam.