Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Termometr - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Sprzęt w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Sprzęt (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Temat: Termometr (/showthread.php?tid=8681)

1 2 3

Termometr - raqu93 - 12.02.2009

Mam w akwarium dwa termometry :/
jeden jest nalepiany nasz szybę a drugi w środku no i ten co jest na zewnątrz pokazuje mi temperaturę 26*C a ten co w środku to 23*C który mówi prawdę ? ryby siedzą koło grzałki ( trzy gurami) i się tam grzeją bo są przy niej blisko... tak jest już kilka dni cały czas podkręcam grzałkę żeby ten termometr co jest w środku miał temp. 25*C grzałka ma 50 W trochę mało jak na 112L ale daje rade

RE: Termometr - Olek - 12.02.2009

Oczywiście chodzi Ci o to że masz termometr paskowy(na zewnętrznej szybie akwarium a rtęciowy szklany wewnątrz na przyssawce??)
Gurami są ciepłolubne więc czemu się dziwisz?
Co do termometrów to jeden możesz mieć bliżej grzałki a drugi dalej.......
Paskowe termometry wg mnie nie nadają się do niczego.
Aktualnie mam grzałkę 60w(ten sam litraż) i temp 27,2.
Dodam że miejsce pomiaru powinno być jak najbardziej odległe od źródła ciepła.

RE: Termometr - raqu93 - 12.02.2009

Cytat:Oczywiście chodzi Ci o to że masz termometr paskowy(na zewnętrznej szybie akwarium a rtęciowy szklany wewnątrz na przyssawce??)

tak

termometr rtęciowy jest w drugim końcu akwa (dale od grzałki )i paskowy też .
tylko chodzi mi o to czy te paskowe to są dobre i który podaje właściwa temperaturę :/
ty masz taką temp na tym zwykłym termometrze ?

Ta rozbieżność jest podejrzana-powinno być na odwrót. Smile
Paskowe mierzą temperaturę "szyby" z czym się zgodzę bo miałem ten sam problem co Ty. Tongue
Używam elektronicznego(ale już wkładam w to samo miejsce rtęciowy i sprawdzam teorie termometrów.)
A co do gurami jeśli rzeczywiście jest 23 to uważaj żeby nie przeziębiły "labiryntu".

właśnie wiem :/ dzięki za pomoc ten termometr na szybie jak sie go potrze to on zmienia temperaturę Smile

RE: Termometr - Sarc - 12.02.2009

Miałem też ten paskowy i skończyło się tym że go zdrapałem i powiedziałem nara, o niebo lepszy jest rtęciowy, pozatym jest też dokładniejszy.

właśnie już widzę różnice podniosłem temperaturę że rtęciowy pokazuje 24*C i rybki są bardziej ruchliwe Big Grin a ten na szybie pokazuje 26/27

RE: Termometr - kilarkoprz - 12.02.2009

co to sa guraminy?
nie dwu plamisty tylko dwuplamy Wink

Wsadziłem rtęciowy i z dokładnością do 0.5'C.podał mi tą samą wartość (w tym samym miejscu).Termometry rtęciowe jak widać cieszą się dobrą opinią ja też to przyznam.
Miałem kiedyś paskowy i wiem jak trudno go "zdjąć". Tongue
Poprawnie jest gurami-zarówno dwuplamy jak i dwuplamisty(jednak dwuplamisty przez "mozillę" uważany jest za błąd-podkreślony)

RE: Termometr - Piter_52 - 13.02.2009

Ja natomiast mam w akwarium 2 termometry rtęciowe. Różnica jest pomiędzy nimi to 1 stopnień (odległość pomiędzy to ok 3 cm.) Za jeden zapłaciłem 2 zł a drugi 4 zł.
Szczerze mówiąc to i tak nie ma znaczenia, bo 1 stopień krzywdy rybkom nie zrobi.