Chora Ramirezka -
Dariusz192 - 23.01.2009
Na "czole" głowy ryby wyrosła różowa narośl. Co to może być i czym jest spowodowane?
http://img129.imageshack.us/img129/8226/dsc00298qz7.jpg
RE: Chora Ramirezka -
raqu93 - 23.01.2009
chyba jakaś pleśń lub grzyb :/
np. jak się zraniła to jej się tak zrobiło
bercia289 - 23.01.2009
zdjęcie jest bardzo nie wyraźne spróbuj dać lepsze bądź opisz dokładnie
Urba$ - 23.01.2009
Dziurawica?
Marko - 23.01.2009
Urba$ napisał(a):Dziurawica?
Urbas widziałeś kiedyś dziurawicę???
Jak sama nazwa wskazuje robią się dziury a nie narośle.
Urba$ - 23.01.2009
Przy dziurawicy pojawiają się ubytki skórne (nadżerki) lub/i narośla (owrzodzenia), które po
pewnym czasie odpadają tworząc dziury. Zastanów się na drugi raz, zanim coś napiszesz. Na dodatek dziurawica zwana jest "chorobą pielęgnic", bo ich głównie się ima, a Ramirezka chyba takową jest? Chyba, że tego też nie wiesz.
Dla Twojej informacji, to też jest dziurawica:
Marko - 24.01.2009
Urbas zapytam jeszcze raz,widziałeś kiedyś dziurawicę?Czy jesteś kolejną osobą "sprzedającą" mądrości wyczytane w internecie?Trzeba najpierw WIDZIEĆ te owrzodzenia o których piszesz a potem się wypowiadać.Przy dziurawicy często z powstających dziur na głowie ryby wypływa gęsta wydzielina(masa chrzęstna) która następnie odpada.NIGDY objawem dziurawicy nie są guzy.Więc Ty się zastanów jak coś "mądrego" próbujesz napisać,bo potem właśnie jest pełno pierdół na forum.
Dziurawicę leczyłem kiedyś u moich paletek więc wiem dokładnie jak to wygląda.
Wiem do jakiej grupy ryb zalicza się Ramirezka jeśli o to pytasz a pielęgnice hodowałem gdy Ty jeszcze na stojąco pod stół wchodziłeś więc bez takich osobistych wycieczek proszę!
Urba$ - 24.01.2009
Bardzo dojrzała wypowiedz i zabranie punktu z reputacji

Brawa dla tego pana.
To w takim razie proponuję, abyś powiedział, co to za choroba, skoro dajesz sobie głowę uciąć, że to nie jest dziurawica, mądralo za trzy grosze.
Marko napisał(a):NIGDY objawem dziurawicy nie są guzy
To teraz pytanie: sprzedajesz mądrości wyczytane w interncie, czy może leczyłeś
każdy rodzaj dziurawicy? Bo to, że twoje ryby nie miały guzów / narośli, nie znaczy, że przy tej chorobie nie występują. Opanuj się, człowieku :/ Jak dla mnie zaprezentowałeś w swoim poście poziom piaskownicy.
Marko napisał(a):Dziurawicę leczyłem kiedyś u moich paletek więc wiem dokładnie jak to wygląda.
Fajnie. To np. skoro leczyłeś ospę u ryb, które miały 'kropki', to od tamtej pory uważasz, że jedynym przejawem choroby są owe kropki, bo twoje ryby tylko je mialy? Niezłe rozumowanie
Abstrahując od tego, że w moim pierwszym poście w tym temacie, nie byłem tak przekonany o dziurawicy (napisałem "dziurawica
?"), jak ty o tym, że to nie jest ta choroba. Jakby nie patrzeć, bardzo pomogłeś.
Marko napisał(a):Wiem do jakiej grupy ryb zalicza się Ramirezka jeśli o to pytasz a pielęgnice hodowałem gdy Ty jeszcze na stojąco pod stół wchodziłeś więc bez takich osobistych wycieczek proszę!
Być może - nie wiem, bo nie określiłeś wieku w profilu. Za to na pewno już znałem podstawy interpunkcji i ortografii, w przeciwieństwie do niektórych
Możesz sobie darować odpisywanie. Wymienia się z tobą poglądy i spostrzeżenia gorzej niż z obcokrajowcem. Podziękował.
Marko - 24.01.2009
Jednak odpiszę.
1.Zabrałem punkt reputacji który Ci dałem dlatego,że dałem go za mądre wypowiedzi i się rozczarowałem.Jeśli Cię to zabolało i ważne są dla Ciebie te punkty to Ci go oddam.
2.Nie ma kilku rodzajów dziurawicy,jest tylko kilka przyczyn występowania tej choroby.
3.Odpisałem Ci na Twoim poziomie (napisałeś rzecz oczywistą,że Ramirezka jest pielęgnicą po czym dodałeś;"Chyba,że tego też nie wiesz")
4.Nie byłeś pewny dziurawicy a ja Ci tylko odpisałem jak wygląda dziurawica.
5.Uważam,że bardziej można pomóc wykluczając jakąś chorobę niż wymieniając nazwy jakie tylko przyjdą do głowy.
6.Kolejny raz próbujesz obrażać twierdząc,że nie znam podstaw ortografii!!! Więc kto tu prezentuje poziom z piaskownicy?! Urażonemu "dziecku" zabrakło argumentów? To jest forum akwarystyczne a nie polonistyczne. Pokaż mi moje błędy ortograficzne,bo może nie wiesz nawet co to ortografia...
Urba$ - 27.01.2009
Jak obiecałem, riposty Marko nawet nie czytam - na pewno jest bardzo sexy i w ogóle świetna, ale zwyczajnie nie mam ochoty czytać fochów tego pana.
Znalazłem na zaprzyjaźnionym forum kolejną świeżą fotę dziurawicy, i pomyślałem, że wkleję, coby autor wątku mógł sobie porównać i być może zacząć jakieś leczenie. Może pomoże. Tak czy owak, powodzenia.
Na jej głowie czop.
Małe sprostowanie:
Ponieważ autor wątku jako
jedyny objaw podał narośl na głowie, to podając mu jak na tacy nazwę "dziurawica" zrobiłem, co do mnie należało w tym temacie - może wystuka w googlach tę samą nazwę, porówna z innymi objawami i dojdzie do wniosku, że to ta lub nie ta choroba. Na pewno nie zaszkodziłem. Rozumiem, gdybym napisał "zatwardzenie?"...