Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Malutka ryba w akwarium. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Rozmnażanie ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Temat: Malutka ryba w akwarium. (/showthread.php?tid=7607)

1 2 3 4

Malutka ryba w akwarium. - jafka - 23.12.2008

Witam, mam akwa 100L w nim 10molinezji. Dzis dosłownie 10min temu znalałzłem małą rybkę. Odrazu ją wyłowiłem i zrobiłem bezpiecznie miejsce do funkcjonowania. I mam już podejrzenie ktora to ryba wiec ja tez wyłowiłem i tez zapewniłem miejsce i tutaj moje pytanie czy molinezja potzebuje samca aby urodzic ? czy moge spodziewać sie wiecej niz jednej rybki ?
No i po czym rozpoznac bo chcę się upewnic na 100% ze to akurat ta molinezja jest w "ciązy"
Dziękuje i pozdrawiam.

@edit
No i czym karmic ten narybeek?

RE: Malutka ryba w akwarium. - Doma - 23.12.2008

Możesz przenieść tą molinezję do kotnika, jak chcesz, żeby dużo młodych przeżyło. W jednym miocie rodzi się odkilku do kilkudziesięciu małych. Możesz karmić zwykłym bardzo dorobno sproszkowanym pokarmem, którym do tej pory karmiłaś ryby, lub specjalnym dla narybku ryb żyworodnych (np. mikropan(czy jak to się tam piszeTongue) tropicala).

RE: Malutka ryba w akwarium. - Katrina - 23.12.2008

Narybek molinezji można karmic:glony, rozdrobione płatki, są też takie pokarmy dla narybku, pokarmy mikro (larwami solowca itd) i inne.
No więc molinezja jest znacznie grubsza i wygląda jakby miała wybuchnąć ;p No możenie do końca aż taka ale naprawde jest gruba i ma biały pasek wzdłuż brzucha pod koniec ciąży.

RE: Malutka ryba w akwarium. - jafka - 23.12.2008

Katrina napisał(a):Narybek molinezji można karmic:glony, rozdrobione płatki, są też takie pokarmy dla narybku, pokarmy mikro (larwami solowca itd) i inne.
No więc molinezja jest znacznie grubsza i wygląda jakby miała wybuchnąć ;p No możenie do końca aż taka ale naprawde jest gruba i ma biały pasek wzdłuż brzucha pod koniec ciąży.
Cytat:ma biały pasek wzdłuż brzucha pod koniec ciąży.
Czyli jak ma ten pasek to juz rodzicnie bedzie?

No tak, za kilka godzin, dni, tego nie da się tak dokładnie określić...

Ale nie dostałem info co do rodzenia czy potrzebny jest samiec ?

Aa.. I w jakich ilosciach rodzi molinezja?

jafka napisał(a):Ale nie dostałem info co do rodzenia czy potrzebny jest samiec ?

Aa.. I w jakich ilosciach rodzi molinezja?

Tak, chyba po to, żeby ierał ją duchowoBig Grin Nie samca nie potrzeba, wręc nie wolno, zje cały narybek. a co do ilości narybku, to już pisałam.

Dobra to teraz nic tylko czekać Smile
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, macie po repie Big Grin

RE: Malutka ryba w akwarium. - mariusz_and - 23.12.2008

A jeżeli masz gęsto obsadzone roślinami akwarium, możesz nawet nie wyławiać samicy, ja tak robię i moje mioty w przeważającej części się zachowują, a po drugie mniejszy stres dla samicy.

RE: Malutka ryba w akwarium. - Kamil_eq - 23.12.2008

Samiec jest potrzebny tylko i wyłącznie na początku przy zapłodnieniu samicy które odbywa sie w jej ciele ,potem jest on już w ogóle niepotrzebny jak napisała Doma samiec zjadłby najprawdopodobniej narybek ;/

pozdrawiam