Plusy i minusy aqua substrate II -
Doma - 23.12.2008
Nie wiem czy był już taki temat, ale jak szukałam to nie znalazłam.
A, więc tak. Zakładam akwarium roślinne i chciałabym dobrać możliwie jaknajlepsze podłoże. Tak, jak w temacie: jakie są plusy i minusy tego właśnie podłoża? Zapewne minusem jest cena. Za woreczek, który wystarcza na 40 l. trzeba zapłacić ok. 40 zł.-46 zł. Tak więc ja, do 240l. akwa musiałabym kupić 6 woreczków, razem ok. 240 zł, przy optymistycznym założeniu Może można pomieszać to podłoże z jakimś innym, też dobrym i uzyskać podobny efekt? czekam na wasze opinie
RE: Plusy i minusy aqua substrate II -
kahim - 23.12.2008
Duzy minus dla aqua substrate II- puszcza mnóstwo mikro elementów.... co glony bardzo lubią, a nie każda roślinka ich aż tyle potrzebuje :/
Ja żałuję że to mam.
Doma - 23.12.2008
kahim napisał(a):Duzy minus dla aqua substrate II- puszcza mnustwo mikro elementów.... co glony bardzo lubią, a nie każda roślinka ich aż tyle potrzebuje :/
Ja żałuję że to mam.
aha...A jakby pomieszał to z czymś? Jak nie aqua substrate, to co jest jeszcze dobre?
strojter - 23.12.2008
Właśnie dlatego przy tym podłożu trzeba robić częste podmiany.Jest to podłoże do akwarium gęsto zarośniętego z mocnym światłem.
Doma - 23.12.2008
Z częstymi odmianami nie ma problemu,z światłem też...A z czym i czy wogóle można pomieszać aqua subrstrate? Co myślicie o tych preparatach: np
tym
albo coś z tej
gamy:
strojter - 23.12.2008
Tego się chyba raczej nie miesza.Nawóz do swojego akwarium musisz dobrać sama na podstawie obserwacji.U jednych sprawdzi się ADA, a u innych nawóz za 2,50 z allegro
kahim - 23.12.2008
To już lepiej na substrate II polożyć sporą warstwę Filtrusa. Substrate II ma jeszcze taki minus że jest lekki i potrafi plywać... a się go przed użyciem nie płucze

Ja używam Gainera i bez rewelacji :/
Doma - 23.12.2008
kahim napisał(a):To już lepiej na substrate II polożyć sporą warstwę Filtrusa. Substrate II ma jeszcze taki minus że jest lekki i potrafi plywać... a się go przed użyciem nie płucze 
Ja używam Gainera i bez rewelacji :/
no właśnie, chciałam dać samo podłoże bez żadnego piasku, czy żwirku...kurcze, mam mętlik...
kahim - 23.12.2008
Jak już pisalam, zdecydowanie odradzam polożenie samego substratu II. Możesz go przykryć czym chcesz, ale jak wiadomo niektóre ryby i tak to wymieszają... np. akary :/
To daj sam filtrus, lub sam piach i nawóz np. w kulkach.
Doma - 23.12.2008
kahim napisał(a):Jak już pisalam, zdecydowanie odradzam polożenie samego substratu II. Możesz go przykryć czym chcesz, ale jak wiadomo niektóre ryby i tak to wymieszają... np. akary :/
To daj sam filtrus, lub sam piach i nawóz np. w kulkach.
Żadnych kopiących ryb nie będe mieć, typu pielęgnice... A może dać jakiś torf?