Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny (/showthread.php?tid=7491)

1 2 3

Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - 8Bodzio8 - 15.12.2008

Witam Serdecznie wszystkich na forum.

Właśnie rozpocząłem przygodę z akwarium :-))

Więc tak:
Akwa 112 l
Filtr Tetra EX700
Grzałka Tetra 150W
Brzęczek Tetra APS 150 która zasila kurtynę 38 cm
Temp 25 st.
No2 między 0,2 - 0,4
Ph ok 7,8

Obsada
2 Skalary
3 Welonki
2 Glonojady
2 Bocje

Planuję jeszcze dokupić 6 Gupików i 2 Mułojady

W akwarium mam wszystkie rośliny sztuczne i tu moje pytanie jak mam napowietrzać to akwarium 24/h czy niekoniecznie??

Jak często robić podmiany wody przy takim akwarium, narazie NO2 są dość wysokie w/g mnie. Do jakiej wartości wytrzymają ryby?

Proszę o info jaką ilość ryb mogę w nim trzymać?

Czy planowana przeze mnie docelowa obsada będzie ok??

Za wszelkie info wiekie dzięki.

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - Patrycja435 - 16.12.2008

Co prawda to ja nie jestem specjalistką w dziedzinie akwarystyka Wink
Ale wydaje mi się, a może raczej jestem tego pewna że masz złą obsadę,
na pewno welony tam nie pasują, polecam watek z tej strony
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=60294 (sama z niej korzystałam Wink) ale to wszystko zależy jakie masz upodobania dotyczące ryb.

I rośliny to może lepiej wsadź żywe, bo o wiele lepsze są wtedy efekty.
A co do napowietrzacza to myślę że może chodzić cała dobę, no i filtr oczywiście 24h Wink

Pozdrawiam Patrycja435

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - WERWOLF - 16.12.2008

Obsada - tragedia, kup sobie te gupiki, ale ODDAJ RESZTĘ RYB, skoro nie masz żywych roślin w akwarium to nie zdziw się jak po jakimś czasie będziesz miał akwarium zielone od glonów a ryby zaczną masowo padać, rośliny są niezbędne do utrzymania ekosystemu w akwarium.

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - Geralt - 18.12.2008

Napowietrzacz wystarczy jak będzie chodził wtedy kiedy będziesz oświetlał akwarium. Filtr przez 24h.
Obsada: zdecyduj się, albo welonki albo skalary. Ja bym proponował 4x skalar + 4 kiryśniki + 2 zbrojniki niebieskie.

Co do roślin to oczywiście najlepsze będą żywe ale jeśli nie chcesz się bawić w hodowanie roślin to oczywiście możesz mieć sztuczne.

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - andrzejkowac - 18.12.2008

Zdecydowanie bez skalarów za małe akwa .

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - Luki09 - 19.12.2008

Smile napowietrzanie nie musi chodzic jesli posiadasz filtr z deszczownica, tafla wody wprawiona w ruch sie napowietrza Smile Sa glosy, opinie ze napowietrzacze "babelkowe" sa o kant rozbic Tongue bowiem tlen uformowany w banke nie zdarzy sie rozpuscic nim dotrze do powierzchni. Ale ladnie to wyglada, nie kosztuje wiele i na pewno zawsze cos tam daje Smile FILTR bez dwoch zdan 24 h /7 dni w tyg/366 dni w roku wlaczony Smile Dopuszczalne tylko wylaczenie w celu konserwacji Smile

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - 8Bodzio8 - 20.12.2008

Dzięki wszystkim za informacje. Czytałem, że nie mając żywych roślin można jednak utrzymać rónowagę w akwa podmieniając częściej wodę tzn raz na tydzień ok 10 % wody. Co do obsady to faktycznie mam troche misz masz Big Grin ale na tą chwilę skalary są niewielkie jak podrosną to je podmienię na inne. Obsada, którą posiadam bardzo dobrze ze sobą egzystuje, więc nie wiem dlaczego przekonujecie mnie do zmiany??

Nie uzyskałem odpowiedzi jaką ilość ryb mogę trzymać w 112l. Pewnie zależy to od wielkości ryb ale jeżeli ktoś może mi taką inf dać to z góry dziękuję.

Chciałem ponowić pytanko co do azotanów czy wartość między 0,2 a 0,4 jest poważnym problemem??

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - Luki09 - 21.12.2008

nie tylko ich wielkosc jest istotna ale tez gatunek. Np majac 112 i chcac miec Kakadu to max 1 samiec 3 samice i to i tak narazasz sie na ciagle gonitwy po akwa. ja mam okolo 30 zyjatek w 126l i jest to ilosc taka ze jest w akwarium luz ale o to mi wlasnie chodzi Smile

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - sum - 22.12.2008

8Bodzio8 napisał(a):Chciałem ponowić pytanko co do azotanów czy wartość między 0,2 a 0,4 jest poważnym problemem??
Azotyny o tej wartości o ile się nie będą zwiększać nie są wielkim problemem.Musisz jednak często sprawdzać czy stężenie nie będzie rosło.Optymalne stężenie azotynów powinno wynosić poniżej 0,1.

RE: Napowietrzanie 112L vs Sztuczne rośliny - VEGEtacja - 22.12.2008

widziałeś kiedyś dorosłe skalary? welony? bocje? to naprawdę bardzo duże ryby. welony są rybami zimnolubnymi i dla nich nadaje się tylko akwarium gatunkowe, czyli bez innych ryb. skalary - 112 to deczko mało, nie chodzi o litraż, tylko o wysokość. a bocje - to ryby stadne i naprawdę duże (oczywiście jeśli mówimy o bocjach wspaniałych), więc dla 5 takich krów minimalny litraż akwarium to jakieś 200-250l.