Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Biotopy (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Malawi (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Temat: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu (/showthread.php?tid=6886)

1 2 3

1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - maciej68 - 27.10.2008

Witajcie

Jestem całkiem nowy na tym forum, w sumie to dopiero rozpoczynam przygodę z akwarystyką. Kolejnym etapem mojego "wdrożenia w temacie" jest poznanie różnych biotopów. Spodziewam się, że wiele się dowiem z lektury forum. Na sam początek mam dwa pytania.

1. Widzę że ilość postów w "Malawi" zdecydowanie przewyższa ilość postów w innych podforach, poświęconych innym biotopom. Czym to tłumaczyć? Malawi jest najpopularniejsze?, najłatwiejsze?, najbardziej efektowne?

2. Dzięki Waszej uprzejmości poznałem teorię obiegu azotu. No i właśnie tą całą teorię szlag trafił, bo w Malawi nie widzę w ogóle roślin :-) Proszę mnie poprowadzić za rączkę co się dzieje w Malawi z NO2, NO3.

Maciek

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - Kejdi - 27.10.2008

* Wydajna filtracja (niemierzalne wartości NO2) - tak jak i w innych zbiornikach
* Problem NO3 i PO4 rozwiązywany jest systematycznymi podmianami.
Glony w zbiorniku Malawi to naturalna kolej rzeczy ale i z nimi może być pięknie Smile

Poczekaj jeszcze na wypowiedzi bardziej wtajemniczonych Wink

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - mati_432 - 27.10.2008

Malawi jest popularne bo jest bardzo efektowne co spowodowane jest barwnymi rybami czy łatwe napewno tak biorac pod uwage brak roslin wkładasz do niego pełno kamieni kilka kolorowych rybek i jest super

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - Gismo - 27.10.2008

To też zależy kto co preferuje. Mnie się kamieniste akwaria mało podobają choć sa wyjątki, bardziej lubie te zarośnięte ale nie przesadnie.

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - strojter - 27.10.2008

1.Z biotopów tak, ale większość użytkowników ma akwaria ogólne, "roślinne" i roślinne
2.Wydajna filtracja, brak przerybienia i regularne podmiany

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - bumboo - 27.10.2008

maciej68 napisał(a):Witajcie

1. Widzę że ilość postów w "Malawi" zdecydowanie przewyższa ilość postów w innych podforach, poświęconych innym biotopom. Czym to tłumaczyć? Malawi jest najpopularniejsze?, najłatwiejsze?, najbardziej efektowne?

Maciek

Na tym forum nie patrz na statystyki, tu piszę się wątki bez sprawdzenia w opcji "szukaj" tak więc np. jaka obsada do 60l, czy ewentualnie jakie Malawi w 112l i wiele podobnych są tu setki rozpoczętych tematów.Czy Malawi jest najłatwiejsze na pewno tak jeżeli przeczytasz coś o tym biotopie przed założeniem zbiornika. Najpopularniejsze ? pewnie tak a na pewno jedno z bardzie popularnych. Czy efektowne ? to tylko zależy kto je urządził hehe

Pozdrawiam bumboo

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - Jokeru - 27.10.2008

Nie ma jak tego wytłumaczyć. Bardziej bym powiedział, że taka moda. Zaczęła się na Malawi i Paletki.
Czy akwarium Malawi jest proste? Niby wystarczy wrzucić kamieni i po problemie. Jednak w akwariach roślinnych wystarczy powsadzać rośliny prawda? Zapytaj się jakiegoś Malawisty jak długo robił wystrój hehehe...

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - bumboo - 27.10.2008

Jokeru napisał(a):Zapytaj się jakiegoś Malawisty jak długo robił wystrój hehehe...

A znasz jakiegoś, jeżeli tak to daj znać sam mam wiele pytań Big GrinTongue
Jokeru tak poważnie, to tylko Ty mógłbyś coś powiedzieć w tym temacie, oczywiście zaraz pomnie heheWink

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - Jokeru - 27.10.2008

Owszem znam. Jednego. Jest na tym forum Smile
Podam Ci na PW namiary hehehe

RE: 1.Malawi najpopularniejsze? 2.Obieg azotu - apri cort - 27.10.2008

I znów zaczynają się miłośliwe podszepty między Jokeru i bumboo hiehiehie!!