paletki vs. roślinki -
dobryorion - 28.09.2008
1)planuję kupić małe paletki(w sensie młode) do mojego holendra i nie wiem czy te pielęgnice nie zniszczą mi roślinek-niektóre są delikatne(musiałam oddać molinezje bo mi wyrywały z piachu sadzonki-nie wiem czy to była wina świeżego zbiornika i nieukorzenienia ale takie są fakty)
2)ostatnio w sklepie pojawił się zbrojnik ,który był bardzo piękny,niestety nigdzie nie mogę znaleźć jego zdjęcia i opisu ,ponieważ w akwarystycznym nie potrafili podać nazwy gatunku
powiem tylko ,że ryba ma kształt dostojnego glonojada,wygląda na młodą ,całe ciało ma żółte(jak cytrynka jak żółtaczek)z idealnie okrągłymi plamkami-wygląda jak skóra geparda -przepiękny!kosztuje 48zł i zastanawiam się nad jego kupnem tylko,że nic o tej rybie nie wiem!
RE: paletki vs. roślinki -
Kesi - 28.09.2008
1. Paletki nie niszczą roślin.
2. Nie kupuje sie ryby bo ładna, jak nie ma sie pojęcia o warunkach jakie trzeba jej zapewnić.
Moze to był zbrojnik lamparci albinos.
dobryorion - 28.09.2008
Kesi napisał(a):2. Nie kupuje sie ryby bo ładna, jak nie ma sie pojęcia o warunkach jakie trzeba jej zapewnić.
więc dlatego się pytam i chcę dowiedzieć wszystkiego o tym gatunku zanim zdecyduję się na jej kupno -.-
czy zbrojnik nie zje mi neonków czerwonych i nie będzie przeszkadzał ramirezkom?no i kwestia roślin..
strojter - 28.09.2008
Jeżeli chcesz kupić te paletki do swoich 120l to sobie daruj, bo masz za mały zbiornik
Kesi - 28.09.2008
Zależy jaki to będzie zbrojnik.
dobryorion - 29.09.2008
Kesi napisał(a):Zależy jaki to będzie zbrojnik.
przypuszczam ,że hypostomus plecostomus
strojter - 29.09.2008
Oj to sobie daruj go.To jest naprawdę duże bydle i jak płynie to wyrywa rośliny.
dobryorion - 29.09.2008
ok.dzieki strojter
nie wiem jakie rybki mogę wsadzić do mojego 112l gdzie mam już 4 otoski(ale dwie odmiany) 6 neonków czerwonych( reszta albo padła albo wpłynęła za tło i tam skończyła żywot

) i parkę ramirezek
PS.samiec ramirez goni ciągle samiczkę jak ją zobaczy i ściga a ona jest taka biedna wtedy ...od niedawna tak na nią reaguje ,już dwa razy złożyły ikrę a mam je od pierwszego tygodnia września
już nie wiem co mam z tą lub tej rybie zrobić
strojter - 29.09.2008
Dokup 3 otoski i 20 neonków.Na pewno to są 2 odmiany otosków?99% spotykanych w Polsce to affnisy
dobryorion - 29.09.2008
możliwe ,że to jedna ale u pierwszego w pas układają się drobniutkie plamki a u drugiego widoczny jest ciągły pas ;1. jest bardziej drobny i oliwkowy za to 2. jest masywniejszy i szaro-biały