Bojowniki i co jeszcze... -
BETTAmaniak - 19.09.2008
Witam, z powodu uruchomienia akwarium 82 l okresowo pustego
z powodu przeprowadzki rybek do 160 l mam pytanie: w tych 160 l są 3 bojowniki, 2 samice i 1 samiec, więc zamierzam je przenieść do 82 l, aby mogły w spokoju zająć się "przedłużaniem gatuku"

, a nie jedzeniem, a tym właśnie zajmują się w 160 l

. Na razie w 82 l
jest 8 gupików i 1 platka z mojej własnej hodowli. Czy mogą być tam razem, czy mogę dokupić jeszcze parkę p. boliwijskich, 10 razbor borneańskich lub mikrorazborek Galaxy i 6 kosatek karłowatych, kirysków karłowatych lub otosków? Za wszystkie opinie dziękuję. Pozdrawiam BETTAmaniak (ostatnio bardzo BETTA, he, he

).
RE: Bojowniki i co jeszcze... -
P@WEŁ - 20.09.2008
ech gupiki Ci się rozmnożą i dla nich samych nie będzie miejsca .;p
BETTAmaniak - 21.09.2008
P@WEŁ napisał(a):ech gupiki Ci się rozmnożą i dla nich samych nie będzie miejsca .;p
Witam, na razie nic się nie dzieje, bo są to młode rybki, dopiero się wybarwiają

.
Przełożyłam już bojowniki do gupików i platki, ponieważ p. Agassiza chyba zmierzają do tarła, wybarwiły się i zaciekle bronią rewiru (korzonka z anubiasem nana i kokosa), zrobiły się agresywne, zaś samiec gonił i gryzł bojownika po płetwach, postrzępił mu je trochę, ale powinny mu odrosnąć, moim innym bojownikom już odrastały. Już zdecydowałam: będzie z nimi parka p. boliwijskich oraz stadko (6 szt) kosatek karłowatych, kirysków karłowatych lub otosków, ale nie wiem, na który gatunek się zdecydować

. Pozdrawiam!
Witam, już zdecydowałam-będą tam:
9 x gupik (okazało się, że to, co brałam za platkę, to gupiczka

)
3 x bojownik + narybek (8 szt, z czego część dam Wujkowi za pomoc)
2 x p. boliwijska Staecka/barwniak czerwonobrzuchy (lubię pielęgniczki)
5-6 x krewetka Red Cherry/4 x k. Red Cherry 2 x k. Amano (sprzątanie)
w zależności, czy będzie 5 czy 6 krewetek, 1 grubowarg dwubarwny, bo w jednym akwarium goni innego, więc tam znajdzie nowy dom

. Pozdrawiam i proszę o zamknięcie tematu

.
PROSZĘ NIE PISAĆ POSTA POD POSTEM
strojter - 23.10.2008
Gupik-ewent ok.
Bojki-ok.
pielęgniczki-ok.
Krewetki-jeśli już to 5xrc i 5xamano bo są stadne.
grubowarga nie wpychaj tam absolutnie.Oddaj go gdzieś.
BETTAmaniak - 24.10.2008
strojter napisał(a):Gupik-ewent ok.
Bojki-ok.
pielęgniczki-ok.
Krewetki-jeśli już to 5xrc i 5xamano bo są stadne.
grubowarga nie wpychaj tam absolutnie.Oddaj go gdzieś.
Cześć, dobrze, wczoraj kupiliśmy krewetki. Są 2 Amano (docelowo będą 3, na razie tak, potem może dokupię jeszcze 2, ale najpierw zobaczę, czy im tam u mnie dobrze, bo w sklepie zapomnieli zapakować, dzisiaj mi oddadzą, bo krewetki nie są tanimi stworzonkami, szczególnie w ZOO Natura

), 5 Red Cherry, bojowniki,
gupiki, będą 2 p. Staecka, grubowarga w końcu nie przeniosę, jednego wprowadzę za szybę, gdzie hoduję cenniejsze roślinki, a drugiego zostawię tam, gdzie jest. To może zaproponujesz mi coś na glony, jakiegoś glonojadka, ale nie otoski, bo już je mam, z tymi grubowargami i innymi rybami. Pozdrawiam!
strojter - 24.10.2008
O ile się nie mylę to otopski zajmą się zieleincami i tymi niewidocznymi, a krewety nitkami.Nic więcej Ci nie potrzeba.To najlepsza ekipa na gloniska
Gismo - 24.10.2008
Ja bardzo duzo dobrego słyszałem o ostoskach, sam zastanawiam się, czy sobie nie sprawić takich rybek. Twója obsada jest moim zdaniem bardzo dobra a co do glonów, to na pewno szybko ich nie zobaczysz
BeMyself - 01.12.2008
ja tam nie widzialamv coby az tak nitki zjadaly... dopiero kosiary wygraly z niesamowicie dlugimi juz niciorami
bojownik z krewetkami karlowatymi- red cherry to nie zawsze dobry pomysl, u mnie dopiero drugi betta nie chcial wcinac kreweci, bo wczesniejszy zboj by je zameczyl.
a i uwazaj zeby gupiki nie zjadly narybku betty, choc jesli mowisz ze sa malutkie to symbioza mozliwa
Sol - 29.02.2012
(19.09.2008, 18:38)BETTAmaniak napisał(a): zamierzam je przenieść do 82 l, aby mogły w spokoju zająć się "przedłużaniem gatuku" 

, a nie jedzeniem, a tym właśnie zajmują się w 160 l
. Na razie w 82 l
jest 8 gupików i 1 platka z mojej własnej hodowli. Czy mogą być tam razem
Jeśli chcesz rozmnożyć bojownika, potrzebują oddzielnego zbiornika/kotnika. Rozmnażanie tej ryby nie jest proste i niestety rozmnażanie jej "ot tak, bo chcę" się Tobie nie uda. Nie będa one miały spokoju w towarzystwie głupików na rozmnażanie.
Pozdrawiam
asz32 - 29.02.2012
tez uważam, że harem bojowników z gupikami nie ma najmniejszego sensu, zupełnie inaczej by to wyglądało gdyby te 82l były urządzone tylko dla bojków
RC i bojowniki to też nie najlepszy pomysł- mój bojownik RC zabijał, męczył nawet chwilowo amano większą od niego samego (dlatego m.in teraz pływa w 112l)