dlaczego żabienica nie rośnie ? -
wadrian - 13.09.2008
cześć,
Roślinę mam od 2 tygodni stare liście szybko obumierają, robią się żółte później przezroczyste i giną. Nowe liście, które pojawiają rosną bardzo wolno i wyglądają tak jak na zdjęciach. Warunki świetlne: 15 Wat Narwa odbł. Ocean, 10-12h na dobę. Dałem kulkę gliniano-torfową innych nawozów nie stosowałem. Obsada 10 neonów, 2 mieczyki, 2 molinezje i kirysek. Co zrobić żeby roślina prawidłowo się rozwijała ?
RE: dlaczego żabienica nie rośnie ? -
maniuch - 13.09.2008
pewnie za słabe masz światlo ,lejesz jakieś nawozy?
wadrian - 13.09.2008
15 Wat na 63 L, to może trochę mało, nawozów nie leję, ale chyba powienienem zasilać tylko nie wiem czym ?
maniuch napisał(a):pewnie za słabe masz światlo ,lejesz jakieś nawozy?
maniuch - 13.09.2008
musisz dać mocniejsze światło i zrób bimbrownie.daj czasem odżywki jakiejś dobrej na rośliny
olaa - 13.09.2008
Fakt moze mało swiatła chociaż ja mam 15l na 72l i żabienica mi rośnie. Może to być po prostu niedobór jakiś waznych składników lub złe parametry.
strojter - 13.09.2008
To na pewno nie jest niedobór światła.Na 99% jestem pewny, że to emers.Te liście Ci odpadną i wyrosną nowe.
andrzejkowac - 14.09.2008
To że liście odpadły to normalne te nowe bynajmniej na fotce źle nie wyglądają ja bym poczekał a dodatkowa świetlówka oczywiście nie zaszkodzi
apri cort - 14.09.2008
U mnie żabienica była w takim stanie spoczynku przez kilka miesięcy, już myślałam, że nic z niej nie będzie, a potem jak odbiła, to hoho! Poczekaj, może zbiera siły
Kesi - 15.09.2008
Kulki to też za mało, zwłaszcza jak są to tanie podróbki z allegro czy samoróbki.
Kup Aquaflora zooleka ( nie zawiera na tyle azotu, żeby to mogło zaszkodzić) lub nawóz który zawiera mikro i potas (z azotu i fosforu możesz zrezygnować).
Mieczyki i molinezje zupełnie nie pasują do neonów, zamiast nich możesz sobie dać parkę ramirezek.
Kiryski to ryby stadne.