Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
gnijące rośliny - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Pielęgnacja i nawożenie roślin (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Temat: gnijące rośliny (/showthread.php?tid=6105)

1 2 3

gnijące rośliny - dobryorion - 02.09.2008

nie wiem co sie dzieje w aniaku ale rosliny zamiast rosnac to gnija i marnieja
wstawilam bym zdjecie ale nie wiem jak to sie robi

RE: gnijące rośliny - maniuch - 02.09.2008

napisz co ile podmieniasz wodę,czy odmulasz dno z syfu,czy dajesz jakieś nawozy,itd.

RE: gnijące rośliny - dobryorion - 02.09.2008

co tydzien podmieniam 25% tj.25l bo baniak to 112l
dna nie odmulam bo nie ma na nim syfu ale co tydzien cos wciagne przez wezyk
a stosuje kulki pod piasek i plynny nawoz tetraplant plantamin
chce podpowiedziec ze akwa zalozylam 2 sierpnia i nie wiem czemu rosliny tak nie chca rosnac Sadmam oswietlenie 2x18W a do tego odblysniki)
stosuje dyfuzor z co2 z butelki tetry ale on chyba nic nie daje bo sie psuje

wydaje mi się ,że po prostu jeszcze nie dojrzało.jak masz sporo roślin to proponuję wymienić te świetlówki 18w,na 20w .zastosuj ferro+ aqua art koszt ok.10zł ,a warto na roślinki.

o to chodzi ze nie moge daj wiekszych swietlowek niz te 18 co mam
myslisz ze odblaski nic nie daja?i jak to nie dojzalo skoro ma juz miesiac?kupilam roslin za ponad 200zl i zostalo ich 1/3 a one ciagle gnija

RE: gnijące rośliny - Kejdi - 02.09.2008

Możliwe, że rośliny, które kupiłeś są bardzo wymagające jeśli chodzi o ilość światła. Na początek radziłabym kilka gatunków tanich szybko rosnących roślin jak rogatek, pistia, moczarka, mech, wgłębka, nurzaniec ewentualnie, różdżyca. Jak padną to mała strata a próbować trzeba. Masz ok 0,3W/l Za mało jeśli nastawiasz się na rośliny. Nawozy wiele nie dadzą jeśli nie zadbasz o światło.

Postaraj się wstawić zdjęcia swoich roślin, będzie można coś więcej powiedzieć i może sprawa się wyjaśni.

mam odblysniki do swietlowek wiec podobno wychodzi 0,64W/L

RE: gnijące rośliny - Kejdi - 02.09.2008

Max ok 0,4 moim zdaniem. Odbłyśniki dają średnio ok 30% światła więcej. Dodatkowo jeśli Twoje akwarium jest dość wysokie, należałoby zapewnić jeszcze więcej światła.
Powiedz jakie wymiary ma Twoje akwarium i jeśli jest taka możliwość jakie gatunki roślin masz w akwarium. Jak na razie lepiej nie próbuj z roślinami o czerwonych liściach.

większa część roślin czerwonych jest średnio wymagająca dlatego różnią się koloremSmile

jak uda mi sie wstawic zdjecie to wam pokaze jakie mam rosliny bo sie na nich nie znam
a zdjecia nie moge wstawic bo jak daje browse..a pozniej dodaj zalacznik to nic nie wyslwietla tylko tekst