[63l - ogólne] moje akwa. -
mayorka - 14.07.2008
Oto moje pierwsze akwarium, ma już jakieś 2 miesiące

- wymiary: 60x30x35;
- wyposażenie:
filtr aqua szut 550,
grzałki brak,
oświetlenie hmm.. jakaś świetlówka w pokrywie

- obsada:
1 bojownik
5 prętników (2 samce, 3 samice)
6 minorów (bystrzyk barwny)
9 neonek inessa
2 zbrojniki lamparcie
nieproszone ślimaki
rośliny:
nie mam pojecia co to za krzaki ale jeden z nich to Anubias niski jak się nie mylę Cryptocoryne beckettii.
- parametry wody:
nieznane
- ryby karmione pokarmem w płatkach TetraMin i mrożoną ochotką.
RE: [63l - ogólne] moje akwa. -
Kuki - 14.07.2008
Akwarium bardzo ładne, widać że zadbane, ogólnie OK. Może lepiej by było dać zamiast tego dużego żwiru drobniejszy, albo biały lub żółty piach? Nie wiem czemu ale jakoś nie pasuje mi bojek do tej obsady. A i najważniejsze dokup roślin, może Żabienica, mikrozorum, nurzaniec albo zamiast tych skałek korzeń a na nim mech jawajski?

Pozdro
OKO50 - 14.07.2008
...no i jakieś tło obowiązkowo - przynajmniej czarny karton.
mayorka - 14.07.2008
no z tym żwirkiem to na pewno nie w najbliższym czasie bo brak funduszy

bojek to była pomyłka, (dopiero zaczynam) ale juz go nie oddam do sklepu chyba, że będą go gdzieś chcieli. narazie troche rozrabia i przegania inne ryby ale widzę że coraz mniej. jeszcze nikomu nie robił krzywdy.
rośliny też dokupię w najbliższej przyszłości.
zastanawiam się czy dać jakieś tło ale nie podobają mi się te fototapety w sklepach :/
OKO50 - 14.07.2008
mayorka napisał(a):zastanawiam się czy dać jakieś tło ale nie podobają mi się te fototapety w sklepach :/
Bo fototapety to kicz, znacznie lepiej wygląda czarny karton. W dziale DIY znajdziesz bardzo dużo na ten temat, jak zrobić, jak zamocować itd
mayorka - 14.07.2008
sprobuję z czarnym brystolem, jak będę miała tło to dodam fotki ale jestem raczej sceptycznie nastawiona
Kuki - 14.07.2008
Chyba że kupisz fototapetę w zoologiku, większość ma po drugiej stronie czarne tło, idealne za akwarium, jednak są takie fototapety że mają z obydwu stron coś namalowane
mayorka - 14.07.2008
a ile miej więcej kosztuje takie "cudo" tzn fototapeta? bo nie interesowałam sie tym wcześniej.
mam pomarańczowe ściany i myślałam że jak jest jednolicie to w porządku ale jednak brakuje jakiegoś tła...
peter10 - 14.07.2008
Za 1m chyba 15zł zawsze ci inaczej policzą
mayorka - 14.07.2008
aha dziekuję

sprubóję coś wykombinować z tłem w najbliższym czasie