Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody (/showthread.php?tid=5385)

1 2

zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - nefrete1 - 06.07.2008

Czy zbierające się bąbelki przy powierzchni wody to zły znak? Czy normalka?
Dodam, że to nie bojownik je zbudował, bo on robi dużo większe bąble. Te, które mam na myśli są maleńkie i równomiernie rozłożone po całej powierzchni wody.
IMO to dwutlenek węgla i tlen, który wypuszczają rośliny.

RE: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - peter10 - 06.07.2008

Jakbyś wstawiła fotki to by się wyjaśniło
To są chyba bąbelki z filtra to nie jest zły znak

RE: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - OKO50 - 06.07.2008

Same się zaczęły robić?
Może coś robiłaś przy akwarium, np. wsadzałaś rośliny, myłaś filtr, czy np. szorowałaś kamienie....

RE: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - Morilek - 06.07.2008

To raczej napewno normalne nie masz sie co martwić pozdro.

RE: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - nefrete1 - 06.07.2008

maniuch napisał(a):te bąbelki to z czego idą do góry?są czyste?dziwne trochę,opisz to.

No więc tak - to są bąbelki maleńkie, które krążą dookoła akwarium rozpylane przez napowietrzacz, z tym, że do napowietrzacza mam podłączone CO2 (to mój dyfuzor) Częśc tego CO2 to większe bąbelki które od razu uciekają do góry, a część w postaci właśnie takich maleńkich krążą, a gdy wreszcie dotrą do góry to nie uciekają tylko sobie zostają przy po wierzchni wody.
Są tam też te z bąbelkujących roślinek, czyli tlen jak mniemam Wink Ta sama zasada - te większe pękają, a malutkie zostają.

Więc pochodzenie tych bąbelków jest mi znane, tylko zastanawiam się dlaczego zostają przy powierzchni? Czy możliwa jest teoria, że nad powierzchnią zbiera się warstwa CO2 i to on blokuje mniejsze bąble?

Ryby mają się przy tym dobrze.

Czy ktoś też ma takie zjawisko?

(za chwile zrobię zdjęcia to wstawię)

A akwarium masz przykryte?? możesz mieć osad nad lustrem wody i CO2 się nie uwalnia może to być zabójcze dla bojowników bo te ryby oddychają powietrzem atmosferycznym
I nie przesadzaj z tym CO2 bo to chyba powinno iść 1 bąbelek na sekunde

Nie mam pokrywy. Moje akwarium jest w regale. Wysokość górnej półki od akwarium to 10 cm.
Wiem, że przy bojownikach zaleca się pokrywę żeby się nie przeziębiły. Ale doszłam do wniosku, że ta półka nad akwarium pełni właśnie taką funkcję pokrywy, choć nie jest szczelna.

To musisz mieć osad na lustrze wody(taka warstwa kurzu) i CO2 zostaje najlepiej jakby filterek poruszał mocniej lustro

peter10 napisał(a):To musisz mieć osad na lustrze wody(taka warstwa kurzu) i CO2 zostaje najlepiej jakby filterek poruszał mocniej lustro

Rozumiem - też tak myślałam, tym bardziej, że to zjawisko występuje po kilku dniach od podmiany wody.
No ale jak powierzchnia będzie się bardziej poruszać, to nie będzie mi wytrącać CO2? (Bo robię tak, ale na noc, jak CO2 nie jest potrzebne)

RE: zbierające się bąbelki przy powierzchni wody - andrzejkowac - 08.07.2008

Ruch tafli wody szkodzi zawartości Co2 w wodzie i akwa roślinnych nie jest zalecane . Przy dużej ilości zdrowych roślin w wodzie powinno być dosyć tlenu żeby starczyło na całą noc .
Ja podaję co2 24/24 przy minimalnym ruchu wody i nie obserwuję braku tlenu .Ale wszystko zależy od danego akwa obsady roślin swiatła itp.