Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[moje akwarium-160L] by kenzo - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [moje akwarium-160L] by kenzo (/showthread.php?tid=4321)

1 2

[moje akwarium-160L] by kenzo - kenzo - 04.04.2008

troszke techniki :
akwariumwym 90 x 50 x 50 okolo 150l ( MOJE 1 AKWARIUM W ZYCIU)
filtracja aquael fan 3(wewnetrzny) i aquael unimax 150(kubelek)
grzalka 150 watt aquael
zestaw co2 terra
nawozenie tetra plantamin
swietlowki 2 x 20 watt aqua glo (42000k)
obsada (2 welony i 2 teleskopy << zamiest tych ryb bendzie 80 neonkow i 4 kiryski i 3 glonajadki 1 duzy i 2 malutkie)
rosliny
- hygrophilia salicyphonia
- bacopa monieri
- bacopa crenata
- echinodorus lena
- hygrophilia corymbosa
-lilaeopsis brazilensis
- moczarka
- jakas trawa i i inne ktorych nazw nie znam
czemu moje akwarium nie robi pieknego wrazenia tylko jest takie jakby podumarle?? prosze o rade co moge zmienic i o nazwe jakiegos dobrego nawozu aby te roslinki rosly troszke szybciej Sad prosze o pomoc Sad dodam ze akwarium mam juz 3 tygodnie robie wszystko co moge a rosliny jakos powoli rosna Sad

RE: moje 1 Akwarium 150l - maniuch - 04.04.2008

kenzo napisał(a):troszke techniki :
akwariumwym 90 x 50 x 50 okolo 150l ( MOJE 1 AKWARIUM W ZYCIU)
filtracja aquael fan 3(wewnetrzny) i aquael unimax 150(kubelek)
grzalka 150 watt aquael
zestaw co2 terra
nawozenie tetra plantamin
swietlowki 2 x 20 watt aqua glo (42000k)
obsada (2 welony i 2 teleskopy << zamiest tych ryb bendzie 80 neonkow i 4 kiryski i 3 glonajadki 1 duzy i 2 malutkie)
rosliny
- hygrophilia salicyphonia
- bacopa monieri
- bacopa crenata
- echinodorus lena
- hygrophilia corymbosa
-lilaeopsis brazilensis
- moczarka
- jakas trawa i i inne ktorych nazw nie znam
czemu moje akwarium nie robi pieknego wrazenia tylko jest takie jakby podumarle?? prosze o rade co moge zmienic i o nazwe jakiegos dobrego nawozu aby te roslinki rosly troszke szybciej Sad prosze o pomoc Sad dodam ze akwarium mam juz 3 tygodnie robie wszystko co moge a rosliny jakos powoli rosna Sad

witam na forum.akw.nie jest pod umarłe ,po prostu stoi dopiero 3 tydz.to za mało żeby sie wszystko uregulowało w nim.zdejmij z przedniej szyby tą deszczowiznę i daj ją na tył,dołóż więcej roślin po bokach i z tyłu przy szybie ja to bym wyją te czarne kamienie i dał ładny korzeń,ale to kwestia gustu.a tema to ewż w nawiasy jak wszyscy mają bo będziesz miał usunięty temat to nie zgodne z regulaminem.pozdro kolegoSmile

RE: moje 1 Akwarium 150l - adam364 - 04.04.2008

Może pozbądz się tych dużych czarnych kamieni i daj jakiś korzeń. No i zmien nazwe tematu na np. [moje akwarium-160L] by kenzo Wink

RE: moje 1 Akwarium 150l - amator76 - 04.04.2008

Hej,

Mnie się to akwarium nawet podoba choć widać świeżonkę Smile

Zastanów się nad zmianą tapety na jednokolorową, może ciemnoniebieską albo czarną, wtedy rośliny i ryby będą ładnie kontrastowały. Na razie nie nawoź zbiornika bo w takim świeżym akwarium może to się skończyć glonami. Rośliny rosną powoli bo masz dość wymagające gatunki i kiepskie światło.

Powodzenia!

RE: [moje akwarium-160L] by kenzo - kenzo - 04.04.2008

wiec sugerujesz aby dodac jeszcze 1 swietlowke czy lepiej bendzie odblysniki?? mysle nad butla cisnieniowa z co2 ale nie wiem na jak dlugo starczy a to jest spory wydatek ;/

RE: [moje akwarium-160L] by kenzo - amator76 - 04.04.2008

Butla z CO2 wystarcza na kilka miesięcy a potem idziesz ja napełnić za kilkanaście zł i znów masz spokój na kilka miesięcy - polecam. Na dłuższy czas to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie w tak dużym akwarium.

Jeśli chodzi o światło to przydałoby się dołożyć jeszcze raz tyle światła. Odbłyśniki również się przydadzą.

amator 76 a znasz moze sposob jak do standardowej pokrywy domontowac oswietlenie nie uszkadzajac jej?? a gdzie mozna napelnic taka butle bo mieszkam w malym miesteczku i nie wiem czy u mnie napalniaja

RE: [moje akwarium-160L] by kenzo - amator76 - 04.04.2008

kenzo napisał(a):amator 76 a znasz moze sposob jak do standardowej pokrywy domontowac oswietlenie nie uszkadzajac jej?? a gdzie mozna napelnic taka butle bo mieszkam w malym miesteczku i nie wiem czy u mnie napalniaja

Zerknij tu: http://www.akwaswiat.net/zmiana-oswietlenia-w-pokrywie-akwa-112l-t-3064.html

Jeśli chodzi o nabijanie butli to pewnie w najbliższym większym mieście. Możesz się też zapytać w straży pożarnej gdzie można nabić taką butlę.

mam pytanko czy jak bym dolozyl jeszcze 1 swietlowke aqua glo o mocy 20 watt to bylo by juz dobrze czy jednak bym musial 2 dolozyc ?? bo jak bym mial 3 swietlowki to laczna moc byla by 60 watt a ty chyba nie jest juz tak malo prawda ?

RE: [moje akwarium-160L] by kenzo - BaRaNeK - 04.04.2008

Im więcej tym lepiej ci powiemTongue Powinno być ok. 0,5w na 1 litr wody. Akwa ładne, jak byś dołożył coś ciemnego np. korzeń albo zmienił tapetę na czarną byłby lepszy efektSmile