Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Potrzebuje pomocy - zielenice!!! - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Glony (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Temat: Potrzebuje pomocy - zielenice!!! (/showthread.php?tid=4178)

Potrzebuje pomocy - zielenice!!! - Psiunio - 25.03.2008

Witam mam taki problem ze nie mogę się pozbyć glonów. Akwarium mam około 2 miesiące cały czas zarasta mi glonami brunatnica i takimi zielonymi ciągnącymi się. Akwarium jest z daleka od okna. Na początku w sklepie zoologicznym powiedzieli mi ze to jest normalne i dali mi środek przeciw glonom Tropical ?Algin? wlałem do akwarium i nic mi nie pomogło później powiedzieli mi ze mam za mocne światło (akwarium mam 240l i w tym są dwie świetlówki Philips Aqarel 120cm 36w przy tym świetle bardzo szybko rosna rośliny np. Anubis w ciągu 2 tygodni wypościł 4 listki) po dwóch tygodniach wymieniłem świetlówki jedna dąłem zwykłą a droga akwarystyczna i wlałem środek Tetra ?AlguMin? po jakimś tygodniu nie mam już brunatnicy ale teraz obrastają zielone glony cale akwarium. Myślałem nad zakupem sterylizatora UV może to mi coś pomoże. Proszę o pomoc w tej sprawie !!!

RE: Potrzebuje pomocy !!! - Kesi - 25.03.2008

Jak często robisz podmiany, jakie stosujesz nawozy i jaką masz obsadę oraz sprzęt.

RE: Potrzebuje pomocy !!! - Psiunio - 25.03.2008

Kesi napisał(a):Jak często robisz podmiany, jakie stosujesz nawozy i jaką masz obsadę oraz sprzęt.

wodę podmieniam co jakieś 2 tygodnie nawozów nie stosowałem wcale ponieważ uważałem to za zbędne mam 15 neonków 4 bocje i 1 kakadu a roślinki Anubis i kilka odmian Echinodorusa i do tego filtr Tetra Ex700

RE: Potrzebuje pomocy !!! - bumboo - 25.03.2008

Psiunio napisał(a):Myślałem nad zakupem sterylizatora UV może to mi coś pomoże. Proszę o pomoc w tej sprawie !!!

Co do lampy uv to odradzam, mam taka lampę i z przykrością stwierdzam, ze jedynie, co robi to prąd zżera. Testowałem ja na wiele sposobów stwierdziłem z przykrością ze pieniądze wyrzuciłem w błoto

Psiunio napisał(a):wodę podmieniam co jakieś 2 tygodnie

Rób to częściej,raz w tygodniu do 30%

RE: Potrzebuje pomocy !!! - Jokeru - 25.03.2008

Lampę UV testowałem u siebie i naprawdę działa. Tylko, że ja miałem samoróbkę 58W (wątpię czy taką znajdziecie) Smile

RE: Potrzebuje pomocy !!! - Kesi - 25.03.2008

Lampa sprawdza się tylko na glony planktonowe.

Tu nie chodzi o moc świetlówki tylko o widmo światła.
Zamień jedna Aquarelle na daylight. Glony nitkowate pojawiają się jak jest za dużo fal czerwonych i niebieskich. Aquarelle powinno się zawsze stosować ze świetlówką o barwie 6000K - 6500K
Jak kupiłeś roślinkę, na której znajdowały się glony to niestety bardzo szybko się rozprzestrzeniły, bo Aquarelle nie tylko powodują szybki wzrost roślin, glonów niestety też.

Warto byłoby wprowadzić do akwarium pożeraczy glonów.

RE: Potrzebuje pomocy - zielenice!!! - Milosz - 10.04.2008

Cytat:Warto byłoby wprowadzić do akwarium pożeraczy glonów.

Zgadzam się.Proponuje 6-7 otosków i może zbrojnika niebieskiego.Jak chcesz masz do wyboru kosiarki,krewetki.Życzę udanej walki!

RE: Potrzebuje pomocy - zielenice!!! - amator76 - 10.04.2008

No i jak tam Twoje akwarium po tych kilkunastu dniach?

Chciałbym się dnieść do wypowiedzi kolegi Milosza. Muszę z przykrością stwierdzić, ze mimo iż są to świetne ryby, zbrojniki niebieskie nie zajmą się krasnorostami ani nitkami. Do tego potrzebni są fachowcy w postaci kosiarek, molinezji i krewetek amano. Jeśli chodzi o przyczynę powstawania glonów to czasem może to być niewydajna filtracja, zbyt mocne nawożenie i karmienie ryb i jak bumboo napisał za małe podmiany. Bardzo ważny jest także czas świecenia. Na początek po założeniu nowych świetlówek warto ograniczyć się do 6-8 h dziennie.

RE: Potrzebuje pomocy - zielenice!!! - Milosz - 10.04.2008

Przepraszam pomyłka z tym zbrojnikiem.:>