Czarne plamy na welonie -
Melonik1987 - 29.07.2015
Witam
Proszę o pomoc.
Mam welona od 3 lat, przebywa w akwarium 25 l. Niestety od wczoraj zauważyłam czarne plamy, 1 na skrzelach i większą przy grzbiecie. Pokarm dostaje cały czas ten sam. Apetytu póki co nie straciła. Niestety zdjęcia nie mogę załączyć wyskakuje error.
Dziękuję za odpowiedzi
RE: Czarne plamy na welonie -
serpico23 - 29.07.2015
Prawdopodobnie pływa we własnych odchodach i stąd problemy ze zdrowiem. Male akwarium, mógł być nagły skok parametrów albo temperatury i choroba gotowa. Mierzyłaś kiedyś NO3 ? Co do samych plam, to nie wiem co to może być. Pierwszy raz widzę żeby ryba miała takie plamy. Jakieś inne zmiany? Dziwne zachowanie może?
Kelvezu - 29.07.2015
Podejrzewam że osoba trzymająca welona ma słabe pojęcie o chemii wody.
Powiedz jak często i jak podmieniasz wode.
I jeżeli możesz wrzuć zdjęcie ryby. Instrukcja do zdjęć jest na forum, można wyszukać. Też nie słyszałem o ciemnych plamach.
Melonik1987 - 30.07.2015
Welon w akwarium jest sam, nie posiada roślin tylko żwirek, akwarium 25 l nie jest kulą. Filtr ma aquela na co najmniej 30 l i więcej.
Przyznam nigdy nie mierzyłam parametrów NOx. Przez 3 lata od kiedy go mam zawsze postępuję z nim tak samo. Pokarm także ma ten sam Ichtiovit/Ovovit Tropical. Oprócz widocznych plam i delikatnego "blaknięcia" jego zachowanie jest takie samo, apetyt mu dopisuje. Dziś weterynarz stwierdził że to kwestia jego wieku i starości, ale chciałabym żeby pływał sobie jak najdłużej.
Kelvezu - 30.07.2015
To zależy, normalne welony mogą żyć kilkadziesiąt lat. Nie wiem ile żyją w celi. Jeszcze powiedz jak czyścisz filtr i jak często oraz ile podmieniasz wody.
Brodziaty Dzik - 30.07.2015
Moga to byc zwykle przebarwienia badz faktycznie stres, a czy ostatnio cos sie zmienilo w otoczeniu rybki albo przekladalas akwarium w inne miejsce?
Melonik1987 - 30.07.2015
Rybka od roku stoi w tym samym miejscu, nic nie zmieniałam w otoczeniu, akwarium zawsze stoi w tym samym miejsce. Na zestresowaną też nie wygląda.
(30.07.2015, 21:57)Brodziaty Dzik napisał(a): Moga to byc zwykle przebarwienia badz faktycznie stres, a czy ostatnio cos sie zmienilo w otoczeniu rybki albo przekladalas akwarium w inne miejsce?
Brodziaty Dzik - 30.07.2015
Wiec stres mojm zdaniem odpada,bo jezeli nic sie nie zmienilo to co nagle po roku sie zestresowala? Dlatego to nie pasuje.
Pasuje to jeszcze do takiej choroby jak Goldfish black spot ale oczywiscie pewnosci nie ma.
Jest to choroba pasozytnicza, z tym ze jak ja ogladal weteryniarz no to raczej by to stwierdzil?
Brodziaty Dzik - 31.07.2015
Wlasnie tez tak mi sie cos zdawalo ze opinia iz welon ma plamy od starosci , byla troche naciagana.
A z tymi kurczakami to dobry patent

dobrze ze nas tak nie lecza
Top Advice On Choosing Custom Sportswear -
FrankJScott - 21.03.2023
In reply to the man inquiring about brown contemporary sofa, tk classics belle, ht cushman manufacturing company, contemporary garden room furniture, modern sleep adjustable comfort affordamatic 2.0 adjustable bed base, blue velvet couch living room, vintage eames lounge chair, sofa design for living room 2020, classic armchair, contemporary pull out couch, heritage hill bookcase, best modern furniture companies, new classic furniture versailles, classic sofas for sale, kidkraft classic sling bookshelf, kabat furniture design, unique dressers, top scandinavian furniture brands, cheap black dresser, pvc furniture manufacturers, I suggest this
antique french display cabinet for pottery barn classic sofa slipcover, high end coffee tables, wood bench design, furniture table design, gray bed set, best double bed, bed design 2020, contemporary end tables for living room, luxury furniture near me, chinese furniture hardware suppliers, safavieh couture lorna contemporary dresser, benjamin classical sofa, beautiful modern coffee tables, club chair with ottoman, modern looking beds, contemporary kitchen table sets, blue sectional living room, queen sofa bed, legacy classic credenza, classic chesterfield sofa, also. See More
Best Suggestions For Picking Disposable Vapes dbfb287