Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
160l-powrót po czasie-karlos2 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: 160l-powrót po czasie-karlos2 (/showthread.php?tid=39388)

1 2 3

160l-powrót po czasie-karlos2 - karlos2 - 08.03.2015

Witam wszystkich po bardzo długiej nieaktywności na forum.
Z racji iż przez ostatnie ok.dwa lata nie miałem czasu zajmować sie zbiornikiem,stał on z paroma roślinami,paroma rybciami, bez co2, z tylko jedna świetlówką, i tak sobie LT-chował.
W połowie lutego po skończonym już remoncie mieszkania przyszedł czas na akwarium, i tak powstał nowy aranż, zalany 26.02.2015.

Ziornik: 100x40x40 160L

Podłoże: AquaBasis plus, keramzyt, kulki gliniano-torfowe, na to bardzo drobny żwirek.

Oświetlenie: 3x świetlówka T5 39W, 865 6500k, na razie 7h.

Dekoracje: Korzeń, a raczej kilka Redmoor, kamienie Grey mountain.

Filtracja: Tetra ex700, wlot wody standardowy, wylot DIY z rurki szklanej 11mm.

Co2: butla 2kg z reduktorem, elektrozawór, licznik bąbli, dyfuzor ze spiekiem, 3 bąble/sek.

Nawożenie: Na razie sam potas z soli, pózniej EI.

Flora: Anubiasy, microzoria, cyptokoryny, vallisneri, sagitaria sub, mech, bardzo śladowe ilości parvuli (mam nadzieję że się rozrośnie).

Fauna: Neon Innesa, gupik, danio, (pozostałości z poprzedniego zbiornika).

Restart był zrobiony na starym filtrze i 30% starej wody.

Prezentowałem już swój zbiornik na innym forum,ale zaprezentuje i tutaj.
Komentarze i krytyka mile widziana.

RE: 160l-powrót po czasie-karlos2 - karlos2 - 10.03.2015

Witam, tak sobie myślę,że moje akwarium jest zbyt piękne,lub zbyt brzydkie,że nikt ani słowa ie napisał.SmileWink

RE: 160l-powrót po czasie-karlos2 - Tole - 10.03.2015

Wydaje mi się że : aranżacja ładna ale typowa co mi nie przeszkadza, fauna bardzo prosta i źle dobrana neon i gupik mają całkiem inne wymagania twardości wody, flora na razie jeszcze nie robi wrażenia trzeba jej czasu.

Pytań nie masz a ja zastrzeżeń oprócz gupik-neon także nie

Pochwały będą jak to wszystko urośnie i dasz więcej zdjęć

Ale w sumie to ... ładny korzeń Big Grin

RE: 160l-powrót po czasie-karlos2 - agassizek - 11.03.2015

Bardzi fajny korzeñ, Też chciałbym taki mieć Big Grin Posadził bym trochę roślin po prawej stronie Wink Obsada troche skromna, na początek mógłbyś dać jeszcze stadko kirysków na dno - masz piasek, uwielbiają go Big Grin, poza tym nie masz nic na dnie, a kirysy będą też oczyszczać zabrudzenia Wink. Ogólnie zbiorniczej pozazdrościć (160l....) no i jak na początku fajna aranżacja, brakuje mi tylko roślinę i jakiejś większej rybki ( tu ci zostawie pole do popisu =] Ogólnie akwa fajne, tylko ta drobnica nie zachwyca - przy takim litrażu możesz hodować fajne i różnorodne rybki... Wink

RE: 160l-powrót po czasie-karlos2 - Piczu14 - 11.03.2015

(11.03.2015, 00:05)agassizek napisał(a):  Bardzi fajny korzeñ, Też chciałbym taki mieć Big Grin Posadził bym trochę roślin po prawej stronie Wink Obsada troche skromna, na początek mógłbyś dać jeszcze stadko kirysków na dno - masz piasek, uwielbiają go Big Grin, poza tym nie masz nic na dnie, a kirysy będą też oczyszczać zabrudzenia Wink. Ogólnie zbiorniczej pozazdrościć (160l....) no i jak na początku fajna aranżacja, brakuje mi tylko roślinę i jakiejś większej rybki ( tu ci zostawie pole do popisu =] Ogólnie akwa fajne, tylko ta drobnica nie zachwyca - przy takim litrażu możesz hodować fajne i różnorodne rybki... Wink

Drobny żwir to nie piach. Może podobny, ale różnica w ziarnistości jest bardzo duża, więc dyby denne i pielęgnicowate odpadają.

Obsada faktycznie kiepska, neony i gupiki to inne twardości i pH. Na Twoim miejscu zdecydował bym się na same neony, lub inne drobne kąsaczowate.

Aranżacja faktycznie ciekawa, tylko trzeba poczekać aż się rozrośnie.

RE: 160l-powrót po czasie-karlos2 - karlos2 - 11.03.2015

Panowie, oświadczam wszem i wobec, żadnych ryb dennych ani żadnych innych, obsada rybna jest przejściowa, docelowo będzie jedna ławica małych ryb, to jest akwarium roślinne i głównym celem jest aranżacja i rośliny, które muszą się rozrosnąć,dojdzie jeszcze kilka gatunków.

Aaa, tego nie napisałeś, ok Tongue
Z początku nie wygląda na roślinne, stąd nasunęło mi się, że pewnie wielogatunkowe

To teraz już wszystko wiadomo Smile

Co w takim razie planujesz w osadzie? Wink

(11.03.2015, 23:09)agassizek napisał(a):  Co w takim razie planujesz w osadzie? Wink

Obsadzie rybnej czy roślinnej ???