Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Pomoc w uratowaniu rybek - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Pomoc w uratowaniu rybek (/showthread.php?tid=39330)

1 2

Pomoc w uratowaniu rybek - Edyta0809 - 16.02.2015

Wczoraj rano mój synek nakarmił rybki całą dużą paczką karmy. Mam akwarium 240l. Woda stała się mętno biała i zaczyna śmierdzieć mimo filtrów. Padło już 4 dorosłe mieczyki a w kotniku jest około 50 jeszcze żywych maleństw. Co mam zrobić żeby przetrwały?

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - jpaul - 16.02.2015

Przenieś te małe do oddzielnego zbiornika ze świeżą wodą (jakieś niewielkie akwarium, z grzałką i filtrem), wodę z akwarium wylej, już do niczego się nie przyda, jedynie podtruje rybki, zalej świeżą wodę do nowego akwarium. Jeśli znasz innego hodowcę, weź od niego z akwarium tyle wody ile zdołasz i dolej do tej w akwarium. Kup również jakie gotowe bakterie i dodaj do akwarium.
Tymczasowo małe będą mogły być w tym małym akwarium, póki w dużym poziom NH3, NO2 i NO3 się nie unormuje. A kiedy to nastąpi? Musisz monitorować parametry testami na wyżej wymienione parametry.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Piczu14 - 16.02.2015

Ja bym polecał inaczej. Wymieniaj codziennie 50% wody i badaj paremetry. Przeniesienie ryb do całkowicie świeżej wody też może źle się skończyć. Wyzbieraj przy podmianie jak najwięcej resztek pokarmu. Nie karm też ryb przez kilka dni.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Edyta0809 - 16.02.2015

Jestem całkiem zielona w sprawach rybek bo to mój mąż się nimi zajmował. Ja tylko karmilam i pilnowałam światła. Nadmiar pokarmu próbowałam wyciągnąć taką ssawką którą mąż czyścił akwarium ale chyba z miernym skutkiem. Woda śmierdzi szambem i ma jasny nalot na powierzchni. Małe przeniosłam do wiadra z niestety czystą wodą bo nie miałam innej. Stała 4 godziny tylko. Dorosłe osiem sztuk do drugiego. Probuję coś zrobić z glonojadem bo nie da się złapać a ma jakieś 20 cm.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Piczu14 - 16.02.2015

Wymień od razu 50% wody, jutro to samo. Dalej obserwuj i będziemy myśleć.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Edyta0809 - 16.02.2015

Czy powinnam kupić jakiś środek do wody żeby ją "wspomóc"?

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - serpico23 - 16.02.2015

Te preparaty to pic na wodę... Rób podmiany 50% tak jak Ci radzono.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Gandalfwhite - 17.02.2015

woda śmierdzi i jest nalot bo pierwotniaki opanowały wodę.

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - Tole - 17.02.2015

Nic tylko podmieniać i usuwać wszelkie mikroorganizmy w miarę możliwości albo cóż restart

RE: Pomoc w uratowaniu rybek - biały żeglarz - 18.02.2015

Ja raz po przekarmieniu rybek po prostu ich nie karmiłem przez tydzień i woda wróciła do normy. To nie była taka ilość karmy ale po tym czasie woda zyskała swój stary kolor. Na zdrowiu ucierpiał trochę glonojad ale do akwarium dodałem szyszki olchy ( po prostu przeczytałem o ich właściwościach dotyczących parametrówwody, i po dniu wyzdrwiał
Oczywiście nie wiem jak reaguje na takie zmiany narybek więc jednak odseparować bym go do innego akwarium