akwarium z polskimi rybami -
shadeo - 25.01.2015
co myślicie o tym jakbym do akwarium 240l 120x40x50 wpuścił kilka karasi i linów
rybki by miały około 7-10cm
RE: akwarium z polskimi rybami -
Tole - 25.01.2015
Karasie i liny rosną dość spore i potem musiałbyś wypuścić
Piczu14 - 25.01.2015
Zakładasz 2 temat o obsadę w tym samym dziale w podobnym czasie.
Albo mi się wydaje, albo na forum nalot zrobili wszyscy początkujący akwaryści, ale za to zawodowi lenie.
Piczu14 - 26.01.2015
Słonecznica to ryba chroniona.
Rosalie - 26.01.2015
Akwarium krajowe,tak się nazywa to co chcesz założyć. Cięższy kawałek chleba,ponieważ jeśli byś chciał rozmnażać takie ryby to powinny one zimować w niższej temperaturze,jak im to w domu zapewnisz? Chyba że chcesz tylko je trzymać. 2 wydajna filtracja.Ciężko się aklimatyzują do temperatur pokojowych. Gatunki które kiedyś trzymano to ciernik ,cierniczek dziewięcioigły,różanka,strzebla potokowa,koza,piskorz,ukleja, sumik karłowaty,płoć,kiełb,śliz. W sklepach ich nie dostaniesz,czasami zdarzają się piskorze azjatayckie pod taką nazwą są sprzedawane.I z góry mówię że nie wiem jak z ochroną tych gatunków,tak że w razie co musisz łapać we własnym zakresie i nikomu się nie chwalić
Piczu14 - 26.01.2015
http://www.fishing.pl/ryby/chronione-w-polsce
Wszystkie wymienione w linku odpadają, ze względu na to, że są ściśle chronione, zostaje niewielkie pole manewru do takiego zbiornika.
Daj sobie spokój.
Piczu14 - 26.01.2015
Ze stawu prywatnego możesz brać do woli. Te ryby chronione są tylko na wodach PZW. Ale w stawie to mogą nie być słonecznice, tylko małe ukleje.
Większość żyjących w Polsce gatunków ryb osiąga spore rozmiary, więc przy tej wielkości akwarium ten pomysł zdecydowanie odpada.
kurka - 26.01.2015
Mógłbyś spróbowac z okoniami.
W przypadku okoni do baniaka wpuszcza sie młode osobniki, kiedy osiągną spore rozmiary należy je wypuścić.
Z młodymi okoniami na początku mogłby by pływać mieczyki, są one dobrymy 'nauczycielami' dla okonków i pomagają im sie oswoić z zyciem w akwa. Z czasem mieczyki staną sie dla nich pokarmem.
tokatoka - 26.01.2015
A według mnie to głupota. Zapewne gdy ktoś wspomni o trzymaniu zbrojnika w 30l to podniosą się głosy, że on rośnie do dużych rozmiarów a przecież w tej sytuacji również można by go przenieść do większego baniaka. Jestem zresztą ciekaw jak w naturalnym środowisku poradzi sobie ryba przystosowana do życia w akwarium. Na tak małej przestrzeni ma pokarm żywy lub martwy podany wręcz "na tacy" a w przyrodzie sama będzie musiała polować na zdecydowanie większej przestrzeni. W akwarium przez cały rok będzie miała warunki na tym samym poziomie, w jeziorze bardziej zmienne i jestem ciekaw jak to wszystko na nią wpłynie. Jak ktoś chce hodować ryby to niech im zapewni odpowiednie warunki od początku do końca bo inaczej wszystkie tematy i rozważania na temat: "to akwarium jest za małe bo ten gatunek rośnie do takich czy takich rozmiarów" są bez sensu. Zawsze można przecież rybkę wyłowić i oddać jak urośnie.
Piczu14 - 26.01.2015
Pytanie: skąd weźmie młode osobniki?
Wymiar ochronny okonia to 18cm, przy takich zabiegach absolutnie nie chwalić się tym publicznie.
No chyba, że masz z prywatnego zbiornika, wtedy to inna kwestia.